Zakaj je pomembno, da izberete kvalitetno krovstvo

Krovstvo je zahtevna dejavnost, ki mora biti opravljena natančno in pravilno ter še estetsko. Ni vsako krovstvo dobro in ni vsak mojster krovec sposoben narediti dobro streho. Pri krovstvu ne gre le za streho, ampak tudi za vgradnjo strešnih oken in ureditev mansarde ali podstrešja tako, da je izolirano in funkcionalno. Če se pri strehi naredi napaka, jo je izjemno težko in drago popraviti. Nekatere se ne da nikoli več popraviti, zato boste morali vse življenje s tem živeti, kar bi res bilo škoda. Največkrat se napake naredijo pri obrobah in izolaciji, ki potem povzročita škodo, ker taka napaka spusti v stavbo vlago in vodo. Takrat se lahko uničijo vaše premoženje in sama hiša, ki je zlepa ne boste popravili in posušili.

Kaj vse krovstvo zavzema

Krovstvo je dejavnost, ki se ukvarja s strehami ne glede nato, ali so ravne, položne in strme, pravilnih oblik ali pa okrogle. Najtežje je narediti okrogle in pa strehe cerkva na zvonikih. To delo je poleg vsega še nevarno, zato je treba biti vešč plezanja po strehah in se tudi dobro zavarovati pred padcem in poškodbami. Zato tega ne počnite sami.

krovstvo

Dober krovec mora znati streho narediti natančno, kvalitetno za mnoga desetletja, ko je izpostavljena vremenskim vplivom in estetsko. Ni pomembno, ali se krovstvo izvaja na novih gradnjah ali se menja stara streha na obstoječem objektu, se krovska dela začno z zidanjem nosilcev za tramove, ki potem nosijo lesene deske, katere držijo kritino. Pri modernih stavbah, ki imajo ravne strehe, pa tega ni in se naredi betonska ravna streha, ki jo je treba dobro izolirati in zaščitit, da voda od teka z nje stran in ne zmoči stavbe.

Nekatere strehe imajo minimalen naklon. Te so ponavadi na primorskem, kjer ni snega ali pa gre za moderne stavbe z drugačno arhitekturo in gradnjo. To velja tudi za bloke in večje poslovne stavbe. Te strehe se največkrat pokrijejo z bitumensko kritino ali z gladko pločevino. Krovstvo na bolj strmih strehah pa se izvaja lahko z vlakno-cementno kritino, s profilirano kritino, z opečno ali z betonsko kritino. Običajno način kritja predvidi arhitekt v dogovoru z vami in s tem, kakšna je ostala okolica, kjer je vaša stavba.

Kaj je pri strehi najbolj pomembno

Krovstvo je posel, kjer morajo krovci znati zidati, tesariti in delati s pločevino. Odlično morajo krovci obvladovati tudi izolacijo. Namreč največja napaka je, da se izolacija strehe in sten naredi tako, da se kosi izolacije med seboj stikajo. Takrat med njimi nastanejo reže, ki prepuščajo vlago in izolacija, tudi če je debela 40 cm, nima učinka. Streha bo puščala, močila stavbo in povzročila veliko škodo na premoženju, saj bodo stene mokre, kot tudi zgornja plošča in tudi ogrodje strehe, ki lahko zgnije dokaj hitro.

Zato krovstvo prepustite izkušenemu mojstru. Ta bo vedel, da je treba kose izolacije med seboj dobro prekriti. Le tako bo ustvaril varno okolje za to, da voda ne bo puščala. Druga izjemno pomembna zadeva, ki jo mora krovstvo upoštevati, je to, kako se naredijo dimniki, izolacija pri dimnikih in obrobe okoli njih. Če obrobe neizkušeni krovci zarežejo nepravilno, bo voda tekla ob dimniku v stavbo in bo zmočila tudi izolacijo.

Nenazadnje morajo krovci znati tudi dobro vgraditi strešna okna in mansarde ter jih tako izolirati, da ne puščajo in da jih ne poškodujejo sneg ali led ter drugi vremenski vlivi na primer toča. Zato mora krovec dobro poznati tudi podnebje in značilnosti vašega kraja. Le dober krovec bo zanesljivo naredi streho kvalitetno, dolgotrajno in tudi estetsko. Nekatere so že določene z gradbenim načrtom, ker so nekatere stavbe zaščitene ali so v območju, kjer je strogo predpisano, kako morajo stavbe in strehe izgledati. Vse ostalo je prepuščeno mojstrom, da naredijo lepo in zanimivo streho na vaši stavbi, da boste lahko ponosni na vso stavbo, ko bodo prišli gosti ali jo bodo občudovali mimoidoči. Tudi vam bo v taki stavbi dobro in boste v njej radi živeli ali delali.