Markize za sončne dneve

Zaščita pred soncem na terasi je pomembna še posebej poleti, ko je sonce močno. Nakup sodobnih markiz omogoča, da lahko poletne dneve vi in vaša družina preživite v prijetni senci. Tako se vam ne bo več potrebno ukvarjati z majhnimi senčniki, ki nudijo senco le na majhni površini in jih je vedno treba prestavljati, da zakrijejo sonce. Upravljanje markiz je izjemno enostavno in lahko jih po mili volji nastavite tako, da vam bo najbolj ustrezalo. Obstajajo različne vrste markiz, ki se med seboj generalno razlikujejo po izvedbi. Najbolj pa se markize med seboj razlikujejo po barvah in vzorcih, ki si jih lahko izberete.

Naloga markiz ali tend

Markize ali tende so skoraj nujen del zunanje opreme hiše. Poleti je priljubljeno uživanje zunaj, pa naj bo to v družbi sosedov ali pa ob knjigi. Načeloma se jih namesti na zunanjo steno, lahko pa se jih namesti tudi na špirovce, če tako dopušča gradnja. Glavna naloga markiz je varovanje pred soncem. Sonce je namreč vsako leto bolj močno in poleg sončne kreme, so dodatne zašite pred soncem vedno dobrodošle. Markize vas bodo zaščitile tudi pred drugimi vremenskimi vplivi, kot je rahel dež. Namešča se jih na terase, najdemo jih pa tudi pri vrtovih in balkonih ali gostinskih obratih. Vsekakor je namestitev markiz odlična investicija, saj so vzdržljive, imajo dolgo življenjsko dobo in so na splošno uporabne za zunanje prostore.

Različne vrste markiz

Markize se delijo na različne tipe, ki se med seboj razlikujejo po izvedbi. Klasična markiza je odprta, potem pa obstajajo še polkasetne in kasetne markize. Pri teh se platno po uporabi pospravi v kaseto. Pri vseh tipih se lahko odločate za način uporabe markiz, pa tudi za dodatek volana k platnu, ki še bolj omogoča zaščito pred soncem.

Pri klasični markizi se platno navije na nosilno cev. Pri takih markizah gre največkrat za ročno upravljanje, torej s komandno palico. Tu ni dodatne zaščite platna, ko se navije na nosilno cev. Če pa imate željo, da bo vaše platno dobro pospravljeno, prideta v poštev polkasetna in kasetna markiza. Pri polkasetni se v kaseto pospravi celotno platno, razen volana. Volan je konec platna, ki nudi dodatno senco. Kasetna markiza pa je izdelana tako, da se celotno platno pospravi v kaseto. Kasete so načeloma iz aluminija, ki je lahek material in preprost za vzdrževanje.

Kot omenjeno, se lahko odločite za različne vrste upravljanja markiz. Najbolj osnovna vrsta upravljanja markiz je s komandno palico. Za tiste, ki želijo nadgraditev, pa se lahko vgradi elektromotor. Zaradi tega se lahko potem markize upravlja s pomočjo stikala ali pa celo na daljinec.

Dodatne možnosti markiz

Ko izbirate markizo za svoj dom, imate možnost, da se odločite za nadgraditve. Te vam bodo močno olajšale upravljanje markiz. Začne se že z vgradnjo elektromotorja, da se navijanje in odvijanje markize izvede brez napora.

Potem pa so tu še dodatni senzorji, ki merijo intenzivnost sonca in hitrost vetra. Ti senzorji omogočajo, da se markiza sama odvije, ko senzor zazna močno sonce. Poleg tega pa se ob močnem vetru markiza sama navije, da se ne bi poškodovala. Vsaka nadgradnja vam bo omogočala bolj enostavno uporabo markiz.