Prenosniki ali namizni računalniki?

Nekdaj je veljalo, da namizni računalnik prenosnega prekaša v vseh pogledih in mnogi v to verjamejo še danes. Resnica pa je, da temu že kar lep čas ni več tako in prenosniki se po svoji zmogljivosti že dolgo kosajo z namiznimi računalniki in jih celo prekašajo. Kvalitetni prenosni računalniki za vsakodnevno rabo so danes na voljo v različnih videzih, zmogljivostih in po različnih cenah, odvisno od tega, kaj potrebujete in kaj si lahko privoščite.

Za kaj vse lahko uporabljate prenosni računalnik?

Nekdaj so bili prenosniki namenjeni predvsem urejanju besedil, brskanju po spletu, poslušanju glasbe in mogoče ogledu kakšnega filma, nikakor pa niso bili dovolj zmogljivi, da bi poganjali na primer zahtevne grafične programe ali novejše videoigre – za to je bil potreben namizni računalnik. Danes lahko na prenosniku počnete že vse, kar lahko počnete na namiznem računalniku, prvi pa so od drugih v nekaterih pogledih celo boljša izbira.

Katere so prednosti prenosnih računalnikov?

Prenosniki imajo pred namiznimi računalniki dve glavni prednosti:

Prenosnost: Kot pove že samo ime, so prenosni računalniki namenjeni temu, da jih prenašamo. Njihova majhna teža, prikladna velikost in vgrajena baterija nam omogočajo, da prenosnik lahko nesemo s seboj kamorkoli – v dnevno sobo, če nas zamika delo na kavču, v kuhinjo, če bi radi med pripravo kosila gledali film, v kavarno, če rabimo konkretno spremembo okolja, in celo na stranišče. Ker ima prenosni računalnik vgrajeno baterijo, pri njegovi uporabi niste vezani na elektriko – dokler vam zdrži baterija, lahko delo opravljate kjerkoli.

Vse v enem: Namizni računalnik za normalno uporabo potrebuje še precej dodatne opreme – ekran, miško, tipkovnico, zvočnike, mikrofon in kamero za videoklice … Vse to zavzame veliko prostora, vsak posamezen izdelek pa vas lahko stane tudi precej denarja. Prenosni računalnik pa vse to združuje v eni napravi, ki je kompaktna in ne zahteva nobenih dodatnih nakupov, lahko pa, če želite, vse to dodate.

Kdaj pa prenosnik ni najboljša izbira za vas?

Če je vaš budžet omejen, pa bi vseeno radi kupili računalnik s čim boljšimi specifikacijami. Običajno velja, da so novi prenosniki dražji od namiznih računalnikov z enakimi ali podobnimi specifikacijami, če denar ni ovira, pa je prenosnik gotovo boljša izbira od namiznega računalnika.

Če nameravate svoj računalnik nadgrajevati »po kosih«. Če želite menjati posamezne komponente svojega računalnika, vam priporočamo, da izberete namizni računalnik. Pri prenosnikih je namreč menjava komponent precej nepraktična, tako da je pogosto, če se pokvari ena od njih, ali pa si zaželite boljše različice, potreben nakup novega računalnika.

Na kaj morate biti pozorni, ko kupujete prenosni računalnik?

Velikost zaslona: Prenosniki so na voljo v različnih velikostih, sami pa se morate odločiti, kakšno je za vas idealno razmerje med prenosnostjo in uporabnostjo; večji, kot je zaslon, bolje boste videli, kaj se na njem dogaja, in težje boste tak računalnik nosili s seboj. Pomembna dejavnika pri izbiri prenosnika sta tudi njegova debelina in teža.

Zmogljivost baterije: Tudi tu vam je na voljo več opcij, odvisno od tega, koliko ste pripravljeni plačati. Če imate namen prenosni računalnik uporabljati predvsem doma, vam verjetno ne bo potrebno vložiti veliko denarja v baterijo, ki bi vam zdržala več ur, če ste veliko na poti, pa vam bo verjetno v olajšanje, da vam ne bo potrebno povsod s seboj nositi kabla.

Klasični ali hibridni model? Nekateri prenosniki vam ponujajo zaslon na dotik in možnost odstranitve tipkovnice, če želite v določenih situacijah računalnik uporabljati kot tablico. Pri nekaterih modelih lahko tipkovnico popolnoma odklopite, pri drugih pa jo lahko skrijete za zaslon.

Specifikacije: Glede na to, kaj hočete od prenosnika, boste morali izbrati računalnik z ustreznimi specifikacijami. Pozorni bodite na procesor (možgani računalnika, ki skrbijo za izvajanje ukazov), RAM (kratkoročni spomin), disk (dolgoročni spomin) in grafično kartico (omogoča izvajanje grafičnih operacij, recimo poganjanje videoiger in grafičnih programov). Dobro je vedeti tudi, koliko USB vhodov ima računalnik, kateri operacijski sistem je naložen nanj (če sploh kateri) in kakšna je ločljivost zaslona.

Zaključek

Pred nakupom se dobro pozanimajte, kakšni prenosni računalniki za vas pridejo v poštev in kje želite kupiti svojega. Vsekakor se je dobro odločiti za ponudnika, ki ima pestro izbiro prenosnih računalnikov, da si boste lahko izbrali takšnega, ki bo ustrezal vašim željam. Podjetje TrueCAD ima široko ponudbo novih, rabljenih in refurbished oziroma obnovljenih računalnikov.

Prenosniki so vse bolj zmogljivi in vse bolj primerni tudi za najzahtevnejše uporabnike. Njihova majhna teža in priročna velikost pomenita, da lahko prenosni računalnik odnesete kamorkoli, vgrajena baterija pa vam omogoča, da vam vsaj za nekaj časa ob uporabi ni potrebno skrbeti za dostop do električnega omrežja. Prenosni računalnik ne zavzame veliko prostora, saj ima vgrajene vse elemente, ki jih potrebujete za njegovo uporabo. Če radi pri uporabi računalnika menjate svojo okolico, ali pa ste v to prisiljeni zaradi različnih okoliščin, je prenosnik za vas mnogo boljša izbira od namiznega računalnika. Na voljo so različni modeli, tako da boste lahko nakup prilagodili svojim potrebam, željam in denarnici, le pred nakupom se dobro pozanimajte, katera različica prenosnika bi bila za vas najprimernejša.