Zbiralnik deževnice zagotavlja varčevanje z vodo

Voda je dragocena dobrina, ki postaja vse bolj redka in cenjena. Zbiranje deževnice je stara praksa, ki doživlja sodoben preporod, zaradi vse večje ozaveščenosti o trajnostnem ravnanju z naravnimi viri. Zbiralnik deževnice ponuja preprosto in učinkovito rešitev za zmanjšanje porabe pitne vode in zmanjšanje stroškov. Prinaša številne prednosti, tako za posameznika kot za okolje. Če vas mika že misel, da lahko privarčujete z vodo, potem zakaj izbrati zbiralnik deževnice, ne bo težka odločitev. Z uporabo deževnice za zalivanje vrta, pranje avtomobilov in celo splakovanje stranišč, lahko znatno zmanjšamo porabo pitne vode. To je še posebej pomembno v obdobjih suše ali omejene oskrbe z vodo. Prav tako pa manjša poraba pitne vode pomeni tudi nižje račune za vodo. Z dolgoročnega vidika se torej investicija v zbiralnik deževnice hitro povrne.

Pomagajte sebi in okolju

Deževnica je mehka in ne vsebuje klora ali drugih kemikalij, ki jih najdemo v pitni vodi. To pomeni, da je boljša za zalivanje rastlin, saj ne povzroča nabiranja soli v tleh in je bolj prijazna za rastline. Z zmanjšanjem povpraševanja po pitni vodi pripomoremo tudi k manjši obremenitvi vodovodnega sistema in zmanjšamo potrebo po dodatni infrastrukturi za oskrbo z vodo ter tako poleg naših potreb, naredimo veliko tudi za okolje. Zbiralnik deževnice pomaga ohranjati podtalnico in zmanjšuje potrebo po črpanju vode iz naravnih virov. Prav tako pa zbiralnik deževnice pomaga pri obvladovanju odtoka vode med močnim deževjem, kar zmanjšuje tveganje za poplave, kar je v današnjih, nepredvidljivih, časih zelo pomembno.

Kako določiti velikost zbiralnika deževnice?

Izbira prave velikosti zbiralnika deževnice je ključna za optimalno delovanje sistema. Prvi korak pred nakupom zbiralnika deževnice, je določitev količine vode, ki jo potrebujete za različne namene, kot so zalivanje vrta, pranje avtomobilov, splakovanje stranišč in drugo. To lahko storite z oceno površine, ki jo nameravate zalivati in pogostostjo uporabe vode za druge namene. Za najbolj optimalen zbiralnik deževnice ocenite mesečno ali letno porabo vode za vsako kategorijo uporabe. Tako bo predstava o skupni količini vode, ki jo potrebujete, najbolj realna.

Zbiranje deževnice je odvisno tudi od površine strehe vašega doma ali drugih objektov. Večja streha pomeni tudi večjo površino za zbiranje vode. Prav tako pa preverite kakšne so povprečne letne padavine v vašem območju oz. kraju. To vam bo pomagalo oceniti, koliko deževnice lahko zberete v enem letu in tako bo tudi odločitev kakšen zbiralnik deževnice kupiti, lažja. Ko imate oceno letne količine zbrane deževnice, primerjajte to s svojo ocenjeno letno porabo vode. Zbiralnik deževnice naj bo dovolj velik, da bo zadovoljil vaše potrebe v sušnih obdobjih, ko ni dežja.

zbiralnik deževnice

Trajnostna rešitev za boljšo prihodnost

Vaš zbiralnik deževnice naj bo nameščen na mestu, kjer je enostaven dostop do vode z največje strešne površine. Sistem za zbiranje deževnice običajno vključuje žlebove, cevi in filtre, ki preprečujejo vstop nečistoč v zbiralnik, zato poskrbite, da ima zbiralnik prelivni sistem, ki preprečuje prelivanje vode med močnimi deževji. Da bo lahko deloval nemoteno je potrebno tudi malo vzdrževanja. Zbiralnik je treba redno čistiti, da se prepreči nabiranje usedlin in rast alg. Poleg krajšega čiščenja, redno preverjajte in čistite filtre, ki preprečujejo vstop listja in drugih nečistoč v zbiralnik. V hladnejših klimatskih razmerah pa je treba zbiralnik pripraviti na zimo, da preprečite poškodbe zaradi zamrzovanja.

Zbiralniki deževnice predstavljajo preprosto, a učinkovito rešitev za zmanjšanje porabe pitne vode in zaščito naravnih virov. Poleg očitnih finančnih prihrankov prinašajo tudi številne okoljske koristi, kot so zmanjšanje obremenitve vodovodnega sistema in ohranjanje podtalnice. S premišljeno izbiro in pravilnim vzdrževanjem zbiralnika lahko vsakdo prispeva k bolj trajnostnemu načinu življenja. Investicija v zbiralnik deževnice ni le korak k varčevanju z vodo in denarjem, ampak tudi pomemben prispevek k varovanju našega okolja. Razmislite o tej pametni rešitvi in naredite korak k boljši prihodnosti za vas in prihodnje generacije.