Eterična olja – muha enodnevnica ali stalnica?

Še ena modna muha?

Čeprav se morda zdi, da so eterična olja novodobna pogruntavščina, zgodnji zapisi o uporabi eteričnih oz. aromatičnih olj dokazujejo prav nasprotno. Najzgodnejši zapisi kažejo, da so zdravilno moč rastlin uporabljali že 18 000 let p. n. š., o uporabi aromatičnih olj pa pričajo egipčanski zapisi iz leta 4500 p. n. š.. Vest o njihovi učinkovitosti je nato dosegla območje takratne Kitajske, uporaba pa je opisana tudi v okviru ajurvede, tradicionalne indijske medicine. Iz območja Azije pa se je veda o zdravilni uporabi zdravil na območje današnje Evrope razširila s križarji, ki so znanje prinesli iz Bližnjega vzhoda. V času bubonske kuge so kaj hitro odkrili, da se na ulicah, kjer so žgali kadilo, kuga ni širila tako hitro. Eterična olja so kaj kmalu našla svoje mesto v francoski tradicionalni medicini, kjer so z njihovo pomočjo med drugim zajezili obolevanje medicinskega osebja za špansko gripo.

Z eteričnimi olji nad zimske tegobe

Eterična olja imajo širok spekter uporabe, med drugim lahko z njimi učinkovito očistimo ter razkužimo naš dom, obogatimo kuhinjo in celo uporabimo v kozmetične namene, za kar so jih pridno izkoriščali naši predniki. Daleč najpogosteje pa jih uporabljamo za domače zdravljenje bolezni in poškodb, saj imajo med drugim tudi antimikrobne, antiseptične in antipiretične lastnosti. V nadaljevanju predstavljamo 5 olj, ki so nepogrešljiva v zimskem času.

SIVKA – z nekaj kapljicami sivke in poprove mete, ki jih vmasiramo v predel senc lahko olajšamo bolečine ob migrenskem glavobolu. Sivka na vzglavniku poskrbi za miren in nemoten spanec, čez dan pa nas sprosti in znižuje stres. V kombinaciji z alo vero pomaga pri celjenju opeklin, lajša srbečico in otekanje pri pikih žuželk, če pa sivkino olje vmešamo v bazno olje (kokosovo, sezamovo itd.), lahko to mešanico uporabimo za zdravljenje lišajev, dermatitisa in luskavice.

POPROVA META – v zimskem času se naše dihalne poti zasluzijo in zamašijo, oster vonj poprove mete pa jih sprosti in omaga pri dihanju. Zaradi svojega hladilnega učinka je odličen za zniževanje vročine, zlasti pri otrocih, kjer je ključno zmerno zbijanje telesne temperature. Če ga vključimo v vsakodnevno rutino za čiščenje kože, s svojimi antimikrobnimi lastnostmi pomaga pri boju proti aknam, v kombinaciji s sivko pa lajša bolečine pri glavobolu in migreni.

KADILNA BOSVELIJA ali FRANKINCENSE – kadilno bosvelijo odlikujejo predvsem protivnetne lastnosti, ki podpirajo naš imunski sistem in na splošno krepijo naše zdravje. Ker deluje neposredno na naš živčni sistem, pomaga pri sproščanju in je naš največji zaveznik v bitki s stresom in depresijo. V difuzorju pomaga odpraviti viruse in bakterije iz našega doma in odišavi zrak, posledično pa krepi naš imunski sistem. Izdelki za ustno nego s kadilno bosvelijo na naraven način ščitijo naše zobe in pomagajo pri preprečevanju zobnih bolezni. V zimskem času pa nam najbolj koristi kot učinkovito zdravilo za blaženje simptomov gripe in prehlada, saj blaži vnetje zgornjih in spodnjih dihal in preprečuje slabšanje simptomov.

ORIGANO – olje origana se ponaša z izjemnimi protivirusnimi in protivnetnimi lastnostmi, kar pomeni, da je nepogrešljiv del naše naravne zimske lekarne. Redna uporaba dokazano krepi naš imunski sistem in nas ščiti pred škodljivimi organizmi, ki nas napadajo v zimskem času. Podobno kot poprova meta, pomaga pri dihanju, blaži kašelj in odpravlja bolečine v grlu. Zauživanje origanovega olja med jedjo ob zgodnjem nastopu bolezni prepreči napredovanje in lajša simptome.

LIMONA – eterično olje iz limone podpira limfno drenažo in skrbi za razstrupljanje telesa. Razredčenega v kokosovem olju namažemo na vrat, kar pomaga pri hitrejšem prebolevanju prehlada. Z limono si lahko tudi razkužimo roke in preprečimo vdor mikrobov in bakterij v naše telo, saj deluje kot razkužilo.

Pri uporabi previdno

Seveda pa tudi eterična olja niso brez pasti, zato moramo biti pri njihovi uporabi previdni. Nekatera eterična olja, kot je na primer bazilika, cimet in limonina trava, niso povsem varna za uporabo med nosečnostjo, zato se je glede njihove uporabe treba posvetovati z zdravnikom ali strokovnjak za eterična olja. Tudi pri otrocih in zlasti dojenčkih je treba biti pazljiv, kar se tiče eteričnih olj. Medtem ko so pomaranča, limona, sivka, kamilica in kadilna bosvelija povsem varni, se zaradi agresivnosti izogibajte uporabi evkaliptusa, rožmarina in poprove mete. Prav tako je treba določena olja pred uporabo razredčiti v baznem olju, saj so lahko nerazredčena preveč agresivna in pustijo negativne posledice. Med take sodijo na primer cipresa, evkaliptus, ingver in majaron. Pri eteričnih oljih je, zlasti poleti, treba paziti na njihove fotosenzitivnost, kar pomeni, da ob njihovi topični uporabi olje reagira z UV žarki, kar lahko v skrajnosti privede do opeklin. Najbolj znana fotosenzitivna olja so citrusi, kot je limona, limeta, mandarina, pomaranča in grenivka. In čeprav eterična olja dokazano pripomorejo pri lajšanju simptomov kroničnih bolezni, se je glede njihov uporabe nujno potrebno posvetovati s svojim zdravnikom, če trpite za kronično oslabljenim imunskim sistemom, kroničnimi težavami z ledvicami ali jemljete kombinacijo zdravil.

Vsekakor se pred vsako uporabo posvetujte z zdravnikom ali strokovnjakom za eterična olja. Le tako vam bodo eterična olja v času obolenj lahko res v pomoč.