Igre za otroke: kaj, kako in zakaj se igrati z otrokom?

Otrokova primarna „naloga“ v življenju je, da se igra. Otroci se z igro učijo, prilagajajo, spoznavajo sami sebe, sproščajo stres in se učijo socialnega vedenja. O pomenu igre za otroke je bilo in še bo napisanih ogromno knjig, člankov in razprav, vendar pa se iz dneva v dan dogaja, da imajo naši otroci, kljub vsej modernizaciji, milijon različnim igračam ter vsem tem „pompu“, da se morajo igrati, z igranjem vedno več težav. Igre za otroke in otroška igra so, poleg govorjenja, hoje, hranjenja in izločanja, temeljna primarna potreba in otrokova pravica. Starši postajamo vedno bolj zaščitniški do svojih otrok in jih zapiramo v zlate, v vato ovite kletke, saj se bojimo, da bi se jim kaj pripetilo, vpisujemo jih na neskončen seznam obvrtičnih in obšolskih dejavnosti. Vse to počnemo v dobri veri, da bi se imeli lepo, da bi se kaj naučili in predvsem, da bi bili varni, hkrati pa smo vedno več časa odsotni zaradi službenih obveznosti in za to odsotnost se poskušamo odkupiti z igračami, pametnimi telefoni. To počnemo skratka s stvarmi, ki poneumljajo, saj preprečujejo razvoj otroške domišljije, omejujejo njihovo iznajdljivost, sploh pa jih socialno distancirajo od vrstnikov. Drug, zelo pomemben problem današnjega časa je, da smo, po drugi strani, starši obsedeni z dejstvom, da se z otrokom moramo igrati in da nikoli in nikdar ne smemo reči ne. Otroku bi naj bili na razpolago 24 ur na dan, pri tem pa ne smemo pozabiti, da mora otrok pri igranju vedno imeti prav in vedno zmagati. Narobe svet! Definitivno je ključno in izredno pomembno, da se otrok igra, ampak igre za otroke nikoli in nikdar ne smejo biti izsiljene ali pod prisilo.

Definicija igre za otroke je v osnovi zabavna, saj se s pomočjo igranja učimo, ampak v prvi vrsti se morajo med igranjem igre zabavati vsi udeleženi. V nasprotnem primeru sam pomen igre razvrednotimo in potem tudi ne moremo doseči želenega cilja. Zavedati se moramo, da ljudje gremo skozi različne razvojne faze in da samo igranje otrok-starš nikoli ne bo imelo enake vrednosti kot ima igranje otroka z vrstniki. Ko se otroci igrajo igre za otroke, se navadno znajo sami, brez „pomoči“ odraslih, odločiti, kaj se bodo igrali. Sami so sposobni postaviti pravila, jih razložiti in se zabavati, medtem ko odrasli tega več nismo sposobni na tak način. Ni z nami zato nič narobe in tudi ne potrebujemo obisk psihologa, da razišče, zakaj se nam igre za otroke zdijo nezanimive. Enostavno naši možgani ne zmorejo takšnega načina razmišljanja, kar pa ne pomeni, da se s svojim otrokom ne smemo ali ne rabimo igrati. Vsakemu izmed nas kdaj pa kdaj ugaja malo sprostitve ter iskrenega smeha in kaj je lahko boljše zdravilo za vsakdanji stres kot hihitanje z vašim malčkom? Toda tu se pojavi nov problem. Kaj se igrati in kako? Predvsem moramo pozabiti na to, da so igre za otroke sredstvo za učenje, ker niso. Če se želite zares igrati s svojim otrokom, ne smete vajinega trenutka zabave spreminjati v učno lekcijo. Brez skrbi, ne boste s tem ničesar zamudili, vaš otrok se bo sčasoma naučil vse kar mora znati, hkrati pa bo skozi igro sproščal stresne hormone, ki mu blokirajo učenje novih stvari in se bo tako tudi nevede naučil česa novega. Brez slabe vesti lahko „žrtvujete“ eno igro in se samo zabavata.

Otroških iger je veliko, ampak potrebno bi se bilo osredotočiti na tiste, kjer ne potrebujemo moderne tehnologije (konstruktivna igra definitivno ni prizor, kjer bosta oba z otrokom čepela vsak na svoji tablici) temveč se igramo okolju in starosti primerno. Preproste igre za otroke so lahko sila zabavne! Nemogoče je odkriti toplo vodo, ker se moramo tudi vedno ozirati na otrokovo starost, lahko pa vam poskušam osvežiti spomin, saj smo nekatere igre za otroke že pozabili.

Lovljenje

Otroci obožujejo lovljenje, saj največ stresa sprostijo s fizično aktivnostjo. Če imate možnost, odpeljite otroka v naravo, kjer se lahko lovi z drugimi otroci, če pa se bosta te igre lotila sama, vama ni potrebno imeti največje dnevne sobe ali največjega vrta. Lovita se lahko tako, da se plazita drug za drugim ali da se preprosto kotalita po postelji. Pri tem seveda določita pravila, kjer se lahko lovita samo z roko, nogo, telesom, skratka možnosti je ogromno.

Skrivalnice

Zakaj imajo otroci radi skrivalnice? Ne samo zato, ker to navadno vključuje tudi tek in lovljenje, ampak preprosto zato, ker je vsaka „najdba“ eno presenečenje za otroka. Presenečenje pa je v osnovi s psihološkega stališča za telo vedno negativno, saj zahteva takojšnje prilagajanje in spremembo trenutnega razpoloženja. Z igranjem skrivalnic se otroci učijo, kako se s takšno „nevarnostjo“ spoprijeti, hkrati pa se ob igranju smejijo in zabavajo.

Igranje vlog

Tudi vi berete svojim otrokom pred spanjem? Zabavno kajne? Ste kdaj poskusili, da bi odigrali to, kar ste prebrali? Otroci bodo navdušeni, če se boste iz večera v večer prelevili v kakšna pravljičnega junaka, sproti pa si lahko tudi »izmišljujeta« nove vloge in nova besedila. S tem boste pri otroku spodbujali razvoj domišljije, igralne sposobnosti ter izražanje čustev, obenem pa se bosta krasno zabavala.

Popeljite jih v svoj svet igrač

Če imate možnost, svojim otrokom pokažite igrače iz svojega otroštva. Nekatere bodo zagotovo neznane in zelo zanimive, predvsem pa boste s tem otroku dokazali, da ste tudi vi nekoč bili majhni, kot on. Zelo verjetno se boste ob pogledu na svoje igrače tudi vi zelo raznežili in se boste s svojim otrokom veliko lažje poistovetili.

Risanje labirinta

Ta igra je uporabna pri otrocih nekako od 4. leta starosti. Najprej mu vi narišete labirint, ki ga mora rešiti, potem naj otrok vam nariše labirint. S tem zelo spodbujamo logično razmišljanje in tudi povezavo med levo in desno možgansko hemisfero, hkrati pa je igra dovolj zabavna, da se je otroci ne naveličajo tako hitro.

Možnosti je neskončno, dragi starši. Najpomembneje je, da ves čas spremljate otrokov odziv na različne igre, ki jih igrata, predvsem pa morate dobro poznati svojega otroka in vedeti, kaj ima rad. Če otrok ne kaže prevelikega zanimanja za risanje, ga s tem ne silite, saj boste naredili več škode, kot koristi. Opazujte svoje otroke in uživajte v njihovi družbi. Prisluhnite temu, kaj vam povedo z besedami in s telesno govorico, saj boste tako lažje vedeli, kdaj otrok uživa, kdaj je v stiski in kdaj je ravnodušen. Otroških iger je nešteto, najbogatejša zakladnica pa je prav vaš otrok, ki vas bo, če mu boste dovolili, ponovno naučil biti otrok. Igre za otroke in igranje ustvarja nepozabne trenutke z vašim otrokom!