Vas boli? Fizioterapija vam lahko pomaga. Preberite, kako

Ker je tempo sodobnega življenja za večino zelo hiter, delovne in ostale obremenitve pa zelo visoke, veliko ljudi v svojem telesu prej ali slej začne čutiti take ali drugačne bolečine, za katere se zdi, da so nepomembne in da bodo hitro izginile, potem pa temu ni tako.

Zakaj torej pride do bolečin in kako si lahko pomagamo, da se jih bomo čim hitreje in čim bolj učinkovito znebili?

Bolečine so lahko tudi posledica različnih poškodb ali pa operacij. Bolečina v našem telesu nam sporoča, da nekaj ni v redu in da se naše telo trudi, da bi se samo pozdravilo. V primeru dolgotrajne bolečine pa je to jasen znak, ki nam ga pošilja naše telo, da je poškodba prehuda in da si ne more več samo pomagati. V takih primerih pa nam lahko pomaga fizioterapija. To je znanost, ki se ukvarja z rehabilitacijo težav sklepov, mišic in kit, ki nastanejo bodisi zaradi poškodb, zaradi kroničnega stresa, zasedenosti ali bolezni. Gre za neinvazivno metodo rehabilitacije, ki uporablja vsa znanja, ki jih imamo o človeškem telesu in na ta način pomaga pri vzpostavitvi prvotnega stanja, povečanju gibljivosti in predvsem pri odpravi bolečin.

Manualna fizioterapija za naravno zdravljenje

Najbolj učinkovita in priljubljena je prav gotovo manualna fizioterapija, to je terapija, pri kateri strokovnjak s svojimi rokami najprej opravi pregled stanja vašega telesa, mišic in sklepov in na ta način hitro in natančno lahko ugotovi, kaj povzroča določeno bolečino in jo tako lahko na pravilen način začne odpravljati. Ker se bolečina v našem telesu lahko prenaša in je ne čutimo tam, kjer je njen izvor, ampak na povsem drugem delu telesa, bo moral v določenih primerih manualni terapevt izvajati fizioterapijo na enem delu telesa zato, da bo bolečino odpravil na drugem. Tako bo morda izvajal terapijo na medeničnem delu, da bi odpravil bolečino v kolenu ali peti. Manualna fizioterapija torej na tak način kar najbolj naravno in učinkovito odpravlja bolečino in povečuje gibljivost naših kit in sklepov. Sodobna manualna terapija je zelo nežna in v nekaterih primerih se jo lahko uporablja tudi pri dojenčkih ali majhnih otrocih, saj izkušeni fizioterapevt s svojimi rokami natančno čuti odziv telesa in ve, kako močno lahko izvaja določen gib ali masažo, da bo ta najbolj učinkovita in za pacienta najmanj neprijetna ali boleča. S pomočjo fizioterapije torej terapevt počasi in zanesljivo spreminja položaj sklepov, vretenc ali kit in na ta način spreminja načine obremenitve, ki povzročajo bolečino. Z učinkovito terapijo lahko na ta način povsem odpravi bolečino in poveča gibljivost vašega telesa. S takim načinom pristopa lahko terapevt s terapijo odpravi tudi več različnih težav hkrati. Z učinkovito fizioterapijo se bo ne samo spremenilo počutje bolnika, ko bo odpravljena bolečina, pogosto je sprememba celo vidna, saj se spremeni oblika hrbtenice, kot medenice in podobno.

Katere vrste fizioterapije poznamo?

Manualna fizioterapija je lahko klasična, poznamo pa tudi različne variacije, ena od takih je tudi Bownova terapija, ki temelji na manipulaciji mišičnih tkiv in fascij, kjer s ponavljanjem določenih gibov telo spodbudimo k spremembi. Na ta način fizioterapevt s serijo zaporednih nežnih in natančnih gibov v nevrološki sistem pacienta vnaša specifične dražljaje, ki telo spodbudijo k samozdravljenju in na ta način pospešeno ponovno vzpostavi pravilno ravnovesje v telesu, tako fizično, kot hormonalno. Fizioterapija v obliki Bownove terapije torej vzpodbuja telo k samoozdravitvi, medtem ko klasična manualna terapija telesu še dodatno pomaga pri zdravljenju.

fizioterapija olja

Sodobna fizioterapija

Sodobna medicina pa poleg manualne oziroma ročne terapije seveda pozna tudi druge načine izvajanja fizioterapije. Eden od teh sodobnih in tudi zelo učinkovitih načinov je zdravljenje z visoko energijskim laserjem, ki ga uporabljajo v Medicinsko alternativnem centru Sanus Statera v Mariboru. To je ena najsodobnejših metod zdravljenja akutnih ali kroničnih vnetij mišičnega tkiva, ki s pomočjo fototermičnega, fotokemičnega in fotomehanskega učinka laserja izjemno učinkovito zdravi tako kronična kot akutna vnetja tkiv in odpravlja bolečine. Fizioterapija v svojem delu že dolgo uporablja pozitivne učinke laserja, s sodobnim visoko energijskim laserjem pa je tovrstno zdravljenje še bolj učinkovito in precej hitrejše.

Fotokemični učinek laserja deluje na prepustnost celic v tkivu in tako pospešuje celitev poškodbe tkiva. Fotomehanski učinek s pomočjo bio stimulativnih učinkov v globokem tkivu zavira prenos bolečine po živčnih vlaknih, hkrati pa spodbuja tvorbo endogenih opioidov, ki v telesu delujejo kot zaviralci bolečine, ob tem pa spodbuja tudi regeneracijo tkiva, še posebej hrustanca. Fizioterapija, podprta s sodobno tehnologijo, tako učinkovito in hitro odpravlja bolečine, odpravlja in zdravi vzroke bolečine in hkrati spodbuja regeneracijo in obnovo poškodovanih tkiv v našem telesu. Vse to so izjemno pozitivni učinki terapije, ki jih dosežemo na povsem naraven in neboleč način.

Ne odlašajte, znebite se bolečine

Zelo velika verjetnost je, da tudi vi spadate med množico ljudi, ki trpi zaradi različnih bolečin. Fizioterapija vam lahko pomaga. Obiščite strokovnjaka fizioterapevta in po pregledu vam bo svetoval, kakšna vrsta fizioterapije je najbolj primerna. Odločitev je odvisna od vzroka vaše bolečine, od vaše starosti, fizične pripravljenosti in še cele vrste dejavnikov, ki jih izkušeni fizioterapevt upošteva ob postavitvi diagnoze in odločitvi o obliki zdravljenja. Ker je fizioterapija povsem naraven način zdravljenja, ne povzroča nobenih dolgotrajnih stranskih učinkov, le po prvih terapijah se boste verjetno počutili utrujeno in zaspano, kar pa je povsem naravna reakcija vašega telesa na spremembe v gibanju in na spodbujeno celjenje poškodb. Če trpite zaradi bolečin ali negibljivosti vašega telesa, ne odlašajte in poiščite strokovnjaka fizioterapevta, ki vam bo učinkovito pomagal pri odpravi bolečin in okrevanju po operacijah ali poškodbah.