Implantati za čudovit nasmeh

Zdravje je naše največje bogastvo. Vsaj tako pravimo, ko želimo opozoriti na to, da je potrebno z zdravim načinom življenja, ki vključuje redno gibanje, pestro prehrano in počitek, zagotavljati optimalno stanje svojega telesa. Pri tem pa pogosto pozabimo čas in energijo nameniti zobovju. Zobni implantati, ki predstavljajo namensko oblikovano umetno korenino, so rešitev s katero poskrbimo za lepši nasmeh tudi v primeru manjkajočih zob.

Kaj so zobni implantati?

Zobni implantati (ali zobni vsadki) so namensko oblikovani vsadki, ki nadomeščajo zobno korenino. Med operativnim postopkom se vsadke vstavi v zobno čeljust, s tem pa dosežemo nadomestitev poškodovanega ali manjkajočega zoba z umetnim, ki izgleda in opravlja enake funkcije kot naravni zob.

Kirurški postopki vsaditve zobnega vsadka se med seboj razlikujejo glede na tip implantata ter stanje čeljustne kosti. Vsadki nudijo podporo novemu zobu, pri čemer se mora tekom večmesečnega obdobja okoli implantata zaceliti tudi kost, kar poveča stabilnost vsadka. Posledično se implantati po koncu zdravljenja ne premikajo, ne ustvarjajo zvokov ter ne morejo poškodovati kosti (kar se lahko zgodi na primer pri zobnih mostičkih).

Pri zdravljenju je med osrednjimi lastnostmi, ki vplivajo na izid zdravljenja tudi obdelava površine vsadka. Od nje so namreč odvisni: osteointegracija (vgradnja v kost), čas celjenja ter dolgoročni uspeh zdravljenja. Pri implantatih, ki jih uporabljamo, površina ni ravna in gladka, kar ugodno vpliva na uspešnost vgradnje, celjenja in končnega izida kirurškega zdravljenja. Naprednejši vsadki pa imajo še dodatne sloje nanosov različnih (bioaktivnih) snovi, ki celjenje kosti še pospešijo. Ob tem je potrebno poudariti, da je cena takega implantata višja.

Za koga so implantati ustrezna izbira?

Za odločitev ali je zdravljenje z zobnimi vsadki rešitev za vaše stanje, se morate posvetovati z osebnim zobozdravnikom, ki vas bo usmeril do zobnih kirurgov in ostalih specialistov. Ti so namreč usposobljeni za izvrševanje tega načina zdravljenja.

Zobni vsadki se sicer nameščajo:

  • pri osebah, ki so izgubile enega ali več zob;
  • pri osebah, pri katerih je rast čeljustne kosti zaključena;
  • pri osebah, ki imajo zdravo čeljustno kost, ki lahko podpira vsadke;
  • pri osebah z zdravim ustnim tkivom;
  • pri osebah, ki nimajo zdravstvenih stanj, ki bi vplivala na celjenje kosti;
  • pri osebah, ki ne morejo oziroma nočejo nositi zobnih protez;
  • pri osebah, ki ne kadijo;
  • pri osebah, ki želijo izboljšati svoj govor.

Kako potekajo priprave na poseg?

Načrtovanje posega bo vključevalo različne specialiste, vključno z zdravniki specialisti za področje ust, obraza in kosti, ustne higienike, zobne asistente ter zobne protetike. Običajno so bolniki usmerjeni tudi na rentgensko slikanje, lahko pa tudi izdelavo modela vaših zob in čeljusti. Priporočamo, da se s strokovnjaki pogovorite tudi o morebitnih družinskih posebnostih vezanih na vaše stanje, prav tako jih opozorite na morebitna zdravila, ki jih jemljete v povezavi z drugimi bolezenskimi stanji. Na osnovi vsega pa boste skupaj z ekipo pripravili načrt s katerim boste jasno načrtovali potek dela v času zdravljenja.

Kaj pa možne posledice?

Posegi se običajno končajo z zdravjem vaših zob, brez večjih stranskih učinkov. Kljub temu je potrebno opozoriti, da noben poseg ni nujno brez posledic. V redkih primerih se tako lahko zgodi, da pride na območju vsadka do vnetja; med posegom se lahko pojavijo poškodbe struktur okoli vsadka, prav tako lahko pride do poškodb živcev (kar se kaže v bolečini, občutku žgečkanja v naravnih zobeh, dlesni, ustnicah) ter do težav s sinusi, če so implantati vstavljeni v zgornjo čeljustnico. Kot rečeno gre za redka stanja, ki se lahko pojavijo, zato je priporočljivo, da se o vseh možnih izidih že vnaprej posvetujete s svojim izbranim specialistom, ki vam bo najbolje svetoval.

Finančni vložki oziroma cena implantatov

Zobni vsadki predstavljajo kirurški poseg, njihova cena je odvisna od vrste materialov iz katerih so izdelani, obdelave teh materialov, števila potrebnih implantatov ter izvornega stanja zdravja čeljustne kosti, kamor se vsadke vstavlja. Vsi ti dejavniki, vsak na svoj način, pripevajo h končnemu stanju izbire implantata in tudi na končno ceno. Najboljše je, da pošljete svoje povpraševanje k želenemu izvajalcu, ki vas bo najverjetneje najprej povabil na pregled s posvetom ter pripravil ponudbo, ki bo zajemala vaše potrebe.

Z ustrezno informiranostjo, podporo skupine strokovnjakov boste sprejeli odločitev, ki bo najboljša za vas ter zagotovili zdravje zob in lep nasmeh. In ta največ šteje.