Inkubator za laboratorij zagotavlja optimalne pogoje

Pomemben del vsakega laboratorija je inkubator. Tu ne gre za inkubatorje, ki jih uporabljajo pri nedonošenčkih, ampak za zaprt in izoliran prostor, ki se ga uporablja v različnih raziskovalnih laboratorijih. V inkubatorju je ustvarjeno idealno okolje, ki je potrebno za rast mikroorganizmov, saj se v notranjosti lahko zagotovi optimalna temperatura, vlaga in ostali pogoji okolja, kot sta prisotnost CO2 in kisika. Glede na pogoje, ki so potrebni pri obravnavanju različnih mikrobioloških ali celičnih kultur, se tudi sami inkubatorji med seboj razlikujejo.

Inkubatorje se uporablja v različnih industrijah

Laboratoriji spadajo med najbolj čista in sterilizirana okolja, saj se tam izvajajo poskusi, ki za uspešnost potrebujejo čim manj vplivov iz okolja, ki bi poskus onesnažili in ga s tem uničili. V ta namen so laboratorijski inkubatorji eden izmed najbolj pomembnih delov laboratorija in so za zagotovitev sterilnosti med najbolj zanesljivimi. Glavna lastnost inkubatorja je možnost izbire takšnega okolja, ki ga mikrobiološke kulture potrebujejo, da bodo rezultati kar se da najbolj natančni. Tu največkrat pride v poštev gojenje različnih bakterijskih ali mikrobioloških kultur, ki se jih potem uporablja za vrsto industrij. Področja, kjer je laboratorijsko delo in s tem uporabnost inkubatorjev najbolj razširjena, so živilska, farmacevtska in kozmetična industrija.

Ker so raziskave, ki se jih izvaja v laboratorijih različne, glede na področje in namen, so zato tudi inkubatorji različni. Poleg najbolj osnovnih, ki vsebino v notranjosti samo hladijo ali jo grejejo, obstajajo tudi taki inkubatorji, ki vzdržujejo nivo vlage ali pa nivo CO2. Različni mikroorganizmi namreč za rast in razvoj potrebujejo različne pogoje in inkubator omogoča, da so izpolnjeni vsi pogoji.

Sestava inkubatorja

Najstarejši inkubator sega že v obdobja Egipčanov, kjer so v izoliranem prostoru brez pomoči kokoši izvalili jajca. Seveda se v novejših časih inkubatorji močno razlikujejo od najstarejših, saj so izdelani iz najboljših materialov, poleg tega pa so izjemno natančni, tako da so napake res minimalne. Današnji inkubatorji so sestavljeni iz mnogih elementov, ki poskrbijo, da notranjost ustreza vsem pravilom in s tem omogoči izolirano okolje. Najpomembnejši del inkubatorja je notranja kabina, kamor se položijo primerki, ki so predmet preučevanja. Notranjost je oblečena v aluminij, zunanjost notranje kabine pa je narejena iz nerjavečega jekla. Velikost se razlikuje glede na model, s tem da imajo največji inkubatorji volumen tudi več sto litrov. Da se doseže najvišja možna izolacija, je med notranjo in zunanjo steno še steklena volna, kar preprečuje izgubo toplote.

V notranji kabini je potrebno vzgojene kulture nekam odložiti in tu pridejo na vrsto perforirane police. Police lahko po mili volji premikate v inkubator in jih odstranite, odvisno od potreb. Police so perforirane z namenom, da se topel ali hladni zrak lažje premikata v notranji kabini.

Inkubator mora imeti tudi kvalitetna vrata, ki se neprodušno zaprejo. Vrata so izdelana iz nerjavečega jekla, za lažji pogled v notranjost, brez da bi uničili atmosfero, pa jim je dodano stekleno okno. Ker za inkubator velja popolna izolacija, je pri vratih dodano tesnilo, ki še dodatno služi, da zrak ne uhaja ali prihaja v notranjo kabino. Poleg tega so dodani še filtri, ki filtrirajo zrak preden vstopi v notranjo kabino. Inkubator nora namreč poskrbeti, da morebitni onesnažen zrak ne vstopa v notranjost in ga zato s filtri prečisti.

Upravljanje inkubatorja lahko poteka na več načinov in s pomočjo nadzorne plošče je upravljanje in nadzor notranjosti inkubatorja res enostavno. Tu so vse funkcije, ki omogočajo nastavitev inkubatorja. Med njimi je tudi termostat, ki nadzoruje eno najpomembnejših lastnosti inkubatorja – temperaturo. S svojimi cikli vzdržuje ali zamenja temperaturo in poskrbi da je stanje vedno tako, kot je to podano v nastavitvah.

Inkubatorji, ki poleg temperature nadzirajo še vlago in CO2 imajo še dodatne elemente, ki služijo temu namenu. Za vlago je pod notranjo kabino nameščen vodni rezervoar ali podoben vodni vir, ki z izhlapevanjem vode omogoči nastavitev vlage. V primeru da inkubator nadzoruje tudi vsebnost CO2, je v notranjosti nameščena tudi plinska komora, ki vsebuje plin.