Moje delo, moje sanje

Iskanje zaposlitve predstavlja velik izziv za vse in le redko kdo lahko reče, da pri iskanju zaposlitve ni imel ali pa nima prav nobenih težav. Pogosto slišimo ljudi, ki pravijo »moje delo ne vključuje tistega, kar sem želel početi«. Mi pa pravimo, čas je za spremembe in obisk https://www.deloglasnik.si/moje-delo/.

Kakšno naj bo moje delo?

Omenili smo že, da iskanje zaposlitve, ki nas bo razveseljevalo in izpopolnjevalo ni enostavno. Zlasti mladi iskalci prve zaposlitve, pa tudi skupina starejših posameznikov po 50. letu starosti se pogosto srečuje s težavami pri iskanju dela, ki bi ga želeli opravljati in za katerega so dejansko usposobljeni. Prav pri teh skupinah pogosto pride do tega, da v iskanju finančne rešitve zase in svojo družino, enostavno sprejmejo vse. In naenkrat smo tam, ko lahko rečemo samo »moje delo, ki ga opravljam me ne veseli; moje delo me ne navdušuje«. In oseba počasi in vztrajno tone v brezup, delo oziroma zaposlitev sprejema kot nujno zlo ter se v končni fazi na razmere navadi do te mere, da postane do dela povsem ravnodušna.

Kaj lahko storite, da zadnja opisana oseba ne boste vi? Pravzaprav zelo veliko. Zavedati se morate, da je izbira na vaši strani in da lahko z iskanjem novih priložnosti nekoč rečete »moje delo me veseli, motivira in inspirira«. Čeprav se sliši kot motivacijski govor, pa lahko rečemo, da je zgodb, ki privedejo do tega veliko, le, da se o njih (pre)malo govori.

 

moje delo sanjsko delo
Moje delo je lahko sanjsko delo.

 

Prvi korak k temu, da moje delo postane zabava in ne mukotrpno prehajanje iz dneva v dan, je, da se povežete na splet in začnete z brskanjem v spletnih oglasnikih za delo. Ja, tudi, če imate zaposlitev, ne pomeni, da morate vsem priložnostim, ki jih trg dela oziroma zaposlitve nudi, zapreti prav vse odprtine vrat in oken. Spravite se v pogon in iščite tisto, kar pa bi vas res veselilo – res je, da se morda tudi tako delo na koncu izkaže kot nekaj, kar vam v resnici ni blizu, hkrati pa je res tudi, da boste lažje živeli naprej, če boste to vedeli. In če boste vedeli, da ste preizkusili pot do sreče, tudi če te niste našli.

Koraki v iskanju sanjske službe

Da bi našli svojo sanjsko zaposlitev, si morate že vnaprej postaviti jasne, objektivne cilje o tem, kaj si pravzaprav želite in kako načrtujete te cilje doseči. V drugi fazi raziščite vse možnosti za iskanje te sanjske službe – te možnosti vključujejo iskalnike za zaposlitve oziroma delo na spletu, iskanje priložnosti za povezovanje s podjetji, kjer si želite delati, udeležbo na zaposlitvenih sejmih, konferencah in drugih srečanjih, kjer je prisotno tudi podjetje v katerem si želite delati, prav tako pa lahko pomembno pot na poti zaposlitve predstavljajo veze in poznanstva. Ja, tudi te so pomembne in marsikdaj bolj ključne od vseh drugih lastnosti kandidatov. Ker je lažje zaposliti nekoga, za katerega nekdo jamči. Noben delodajalec si namreč ne želi stalnih fluktuacij osebja, pač pa stremi k zaupanju zaposlenih za prispevek k istim ciljem. V sodobnem času so poleg zaposlitvenih spletnih strani pomemben vir informacij o novih možnostih zaposlitev tudi družabna omrežja – čeprav morda sodite v skupino ljudi, ki družabnih medijev ne spremljajo, je morda čas, da začnete razmišljati drugače. Prvi korak je, da ustvarite svoje družabne profile (pogosto je potrebno biti prisoten na več družabnih medijih) ter redno spremljate delo podjetja, ki vas zanima.

 

zaposlitveni razgovor
Zaposlitveni razgovor naj bo sproščen, a hkrati profesionalen.

 

V naslednji fazi poskrbite, da se podjetju dobro predstavite – ustrezno pripravljen življenjepis, ki naj ne vsebuje slovničnih pomanjkljivosti, pazite pa tudi na sam videz in urejenost življenjepisa ter podajanje informacij, ki so za podjetje ključne. To pomeni, da vključite informacije, ki so bistvene, ki zajemajo tiste veščine, ki jih podjetje potrebuje – in ne pozabite, v prvi fazi morate o strokovni usposobljenosti prepričati kadrovnika, ki področja vašega dela ne pozna. Primerno je, da k prijavi na delovno mesto dodate tudi motivacijsko pismo, ki bo še povečalo možnosti za zaposlitveni razgovor.

Zaposlitveni razgovor naj bo sproščen, hkrati pa profesionalen. Dobro je, da se priučite tudi o lastnostih verbalne in neverbalne komunikacije in tako na razgovoru prepričate vse – ker ste super in to morajo prepoznati tudi drugi. Pa srečno!