Izdelava spletnih strani še nikoli ni bila preprostejša

Svetovni splet dandanes vpliva na vsa področja življenja, v poplavi spletnih strani pa se ob iskanju informacij večkrat zgubimo, ali nam pozornost uide drugam. Spletna stran je velikokrat prvi stik med stranko in ponudnikom, zato je že skoraj samoumevna za vsakega, ki želi širši množici predstaviti svoj izdelek, storitev ali podjetje. Izdelava internet strani je danes veliko enostavnejša in tudi cenejša kot je bila včasih, vendar zahteva celovit pristop – pozorni morate biti na celoten koncept, uporabnost, smiselno vsebino, postavitev in navigacijo spletne strani ter dizajn, ki naj učinkovito dopolnjuje strukturo in podobo spletne strani. Izdelava spletnih strani mora biti skrbno načrtovana, da bo spletna stran pritegnila pozornost potencialnih strank, pomagala povečati povpraševanje, prodajo in prepoznavnost podjetja, zato je to danes ena ključnih stvari za uspeh.

Kako poteka izdelava spletnih strani

Za izdelavo spletne strani je danes najprimernejši in najbolj razširjen sistem WordPress, ki ponuja nešteto možnosti za ustvarjanje strani, ki bo kar najbolje predstavila vašo ponudbo. Pred tem morate poskrbeti le za spletni prostor in naslov za vašo spletno stran – kako hitro in ugodno postanete lastnik spletne strani, vam predstavljamo v nadaljevanju.

spletne-strani

  1. Zakup domene

Je prvi korak na poti do spletne strani – domena je naslov spletne strani, ki uporabnika preusmeri na pravi strežnik, kjer gostuje iskana spletna stran. Zakupite jo lahko že za 12 do 22 €, pri tem pa je pomembno, da izberete tako, ki še ni zasedena. Izbirate lahko med različnimi končnicami, med katerimi so najbolj pogoste: .si, .com, .net, eu, .info, itd. Z registracijo domene vplivate na lastno prepoznavnost na spletu, saj je njena funkcija ta, da se uporabnik izogne pisanju dolgih naslovov in si ime hitro zapomni. Zato je pomembno, da dobro razmislite o imenu domene, po registraciji pa vam preostane le še plačilo, pri čemer lastnik domene postanete le za določeno obdobje, nato je treba lastništvo podaljšati.

  1. Izbira strežnika

Izdelava spletnih strani vključuje tudi izbiro strežnika oz. spletnega gostovanja, kjer se bodo nahajali vsi podatki. Pri tem morate vsaj okvirno predvidevati, koliko prostora bo potrebnega za izdelavo strani in na podlagi tega izbrati paket, ki ponuja ustrezno količino zakupljenega prostora na strežniku. Tudi spletno gostovanje zakupite za določeno obdobje in ga je potrebno nato podaljšati. Za obdobje enega leta lahko za kakovostno spletno gostovanje odštejete že od 25 € dalje. Za manjše spletne strani z enim e-mail naslovom zadostujejo manjši paketi, če pa je izdelava spletnih strani namenjena za večje podjetje, izberite večji paket, kjer boste pridobili več e-mail naslovov in več prostora za shranjevanje večjih količin podatkov.

 

  1. Izdelava spletnih strani s pomočjo programa WordPress

Po zakupu domene in izbiri strežnika za spletno gostovanje se izdelava spletnih strani lahko začne. Na strežnik namestite program WordPress, s pomočjo katerega boste postavili ogrodje vaše spletne strani in ga nato napolnili z vsebino. Izdelave se lotite premišljeno, jo natančno načrtujte in ko postavite osnovo, se lotite še izbire predloge ali teme, ki bo oživila vašo spletno stran. Izbirate lahko med mnogimi brezplačnimi temami, ki jih ponuja WordPress, ali pa se odločite za plačljivo. Vsekakor največ časa posvetite kvalitetni vsebini, s pomočjo katere boste na vaši strani zadržali obiskovalce, saj se bo tako spletna stran uvrščala višje v spletnih iskalnikih. Za višjo uvrstitev bo poskrbela optimizacija spletne strani, kjer boste s pravilno izbranimi ključnimi besedami in kakovostno napisano vsebino na spletni strani poskrbeli, da bo vaša spletna stran čim višje na seznamu zadetkov in bo tako pritegnila več potencialnih kupcev.

Izdelava spletnih strani je kompleksen postopek, sestavljen iz več korakov. Po zakupu domene in gostovanja je ključno, da se posvetite ustvarjanju kvalitetne vsebine,saj bo le tako vaša spletna stran zares privabila obiskovalce, ki si bodo ogledali vašo ponudbo. Ne zanemarite rednega osveževanja spletne strani z dodajanjem novih vsebin in tako ste lahko prepričani, da bo spletna stran učinkovito prodajno okno za vaše produkte ali storitve.