Sanjske postelje za prijetne sanje

Po napornem dnevu v službi ali v šoli, po dolgih urah sestankovanja ali hitenja po opravkih se zvečer prileže trden in kvaliteten spanec. Najbrž se vsi zavedamo, da ni kakovostnega spanca brez udobne postelje, v kateri lahko poleg tega, da se naspimo, pozabimo na vsakodnevne skrbi, se sprostimo in umaknemo od množice.

Spanec je eden od glavnih dejavnikov zdravega življenja, zato je pomembno, da nas napolni z energijo in nas pripravi na izzive prihodnjega dne. Za dober spanec je ključnega pomena udobno in prilagodljivo ležišče. Seveda ne smemo pozabiti na preostali del postelje, ki mora biti prav tako kakovosten in nam za boljše počutje tudi vizualno ugajati. Izbor barv, materialov in dodatkov za posteljo bo poskrbel za sproščujoče in prijetno ozračje v spalnici, da se boste polni zagona zbudili v nov dan.

Vrste postelj

Danes je na tržišču na voljo množica postelj, ki so prilagojene za vsak okus, prostor in namembnost – ali je postelja otroška, enoposteljna, zakonska ali morda francoska. Poleg tega lahko izbirate med raztegljivimi posteljami, posteljami s predalniki, otroškimi tematskimi posteljami in tudi med zibelkami za najmlajše. Na spletni strani Opremi si dom si oglejte pestro ponudbo cenovno dostopnih postelj, ki jih poleg kakovosti odlikuje inovativen in dovršen dizajn. Čeprav postelja velja za osnovni kos pohištva, odločitev za pravo gotovo ni preprosta. Nakup postelje je dolgoročna naložba, zato je pomembno, da si za izbiro vzamete čas in pri izbiri ustrezne vrste upoštevate lastno telesno težo in konstitucijo, morebitne zdravstvene težave ter spalne navade. Poleg tega pri tem upoštevajte še naslednje dejavnike, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

  1. Dimenzije

Pri nakupu postelje upoštevajte velikost prostora, kamor jo boste postavili. Pazite na to, da bo ostalo dovolj prostora za neovirano premikanje po prostoru. Pomembno je, da dimenzija ustreza velikosti posamezne osebe, pri tem pa bodite pozorni na notranje dimenzije, ki so dimenzije vzmetnice, in zunanje dimenzije, ki morajo biti bistveno večje zaradi vzglavja in vznožja. Standardna dolžina posteljnega vložka je 200 centimetrov, ležišče, ki ga izberete, pa naj bo za vsaj za 10–15 centimetrov daljše in širše od vaše telesne višine oz. širine. Seveda lahko po želji naročite tudi posteljne okvirje po meri, pri izbiri dimenzije pa poleg prostora, ki ga imate na voljo, upoštevajte tudi, koliko oseb bo spalo v postelji in glede na to prilagodite njeno velikost.

postelje soba

  1. Okvir postelje

Okvirji postelj so iz dneva v dan bolj raznoliki in prilagojeni posameznim stilom, še vedno pa je najpomembneje, da izberete takega, ki je masiven, močan in trpežen, saj je tudi od nosilne podloge vzmetnice odvisna kvaliteta vašega spanca. Okvir naj bo iz kakovostnega materiala, ki se estetsko prilega ostalemu pohištvu v spalnici, hkrati pa bodite pozorni tudi na ustrezno višino postelje, da se bo kar najbolje prilegla vašim potrebam. Izbirate lahko med različnimi materiali, iz katerih so posteljni okviri – najpogostejši je še zmeraj les, ki je lahko masiven ali furniran, temu sledi oblazinjen posteljni okvir, iz mode pa počasi odhaja kovinski, saj deluje hladno in manj domačno.

  1. Vzmetnica

Investicija v kakovostno vzmetnico je ključna, če se želite zjutraj zbuditi naspani, brez bolečin v hrbtu ali vratu. Pri nakupu upoštevajte individualne potrebe in izberite vzmetnico primerne trdote, saj je za dober spanec najpomembnejše udobje. Pred nakupom zato vzmetnico obvezno preizkusite, lezite nanjo in jo izberite tudi na podlagi tega, v katerem položaju najpogosteje spite. Ne ozirajte se na ceno in raje izberite nekoliko dražjo žimnico, ki vam bo dolgo služila in vam spanje na njej ne bo povzročalo neželenih bolečin.

  1. Prostor za shranjevanje

Postelja je lahko veliko več kot le kos pohištva, namenjen spanju. Predvsem v manjših stanovanjih lahko služi kot odličen prostor za shranjevanje, zato je pomembno, da izkoristite vsak centimeter pod ležiščem. V ta namen ima veliko postelj danes posteljne predale. Nekatere postelje so sestavljene po principu dvižnega poda, spodaj pa imajo nameščen zaboj. Na voljo so vam tudi predali, ki se zapeljejo v prostor pod posteljo in se odpirajo na stran. Vanje lahko shranite preostalo posteljnino, oblačila ali druge stvari in tako prihranite dragoceni prostor.

  1. Kakovost in udobje

Pri nakupovanju postelje posebno pozornost namenite kakovosti materialov, iz katerih je sestavljena, saj mora biti vzdržljiva in stabilna, ne glede na to če gre za umetne ali naravne materiale. Preverite deklaracije, kjer so navedeni opisi materialov in čvrstost in se prepričajte, da bo vaša postelja zdržala dolgo časa. Seveda ne smete pozabiti tudi na lastno udobje – če spite na trebuhu, izberite mehkejšo posteljo, če spite na hrbtu pa se odločite med bolj trdimi.  Poskrbite za kakovosten spanec, saj se boste le tako lahko zbudili polni energije v nov dan.

  1. Stil spalnice

Da bo počutje v spalnici kar najboljše, pri izbiri postelje upoštevajte svoj okus in želje glede opreme. Lahko se odločite za eleganten stil, morda vam je bolj pri srcu klasika, ali pa bodite nekoliko drzni in sledite zadnjim modnim trendom. Naj bo spalnica prostor udobja in miru, kjer si lahko odpočijete in z ujemajočimi kosi pohištva ustvarite harmonično vzdušje za sproščeno spanje.