Jabolčni zavitek iz domačih jabolk

Jabolčni zavitek ? Nič lažjega kot to!

Vsakič, ko mi v kuhinji zmanjkuje časa za težke sladice ali pa bi svoje najdražje po kosilu rada presenetila z nečim sladkim je moja rešitev jabolčni zavitek . No… včasih je hruškov, češnjev, borovničev,… Je že tako, da skoraj vsak slovenski vrt krasi veliko in staro drevo,.. takšno, ki so ga posadili še naši dedki in babice. Takšno, ki hvaležno obrodi vse leto… in skriva spomine na naše otroške podvige »hiše na drevesu«, igre »kdo višje spleza« ali reševanja sosedove mačke.

 

Jabolčni zavitek na Dunajskem dvoru

Kulinarika na Dunajskem dvoru je bila zelo cenjena, o čemer priča dejstvo, da je bil prvi recept za jabolčni zavitek napisan že v 17. stoletju. Rada sta ga jedla tudi Marija Terezija in njen sin, Franc Jožef. Znano je, da ga je Marija lahko pospravila kar sama. No.. če bi mene kdo pustil, bi ga tudi!

Osnovni recept za Dunajski zavitek je malo drugačen od našega. Kljub temu pa smo se odločili, da se pri tem receptu ne držimo čisto tradicije.. saj kulinarika omogoča tudi “prekrške” oz. variacije. Naš jabolčni zavitek je hitrejši od Dunajskega, saj se tam uporablja jabolka, ki so narezana na lističe in predhodno toplotno obdelana, mi pa smo ta postopek preskočili. Poleg tega smo namesto skute in mlečnih izdelkov uporabili drobtine, cimet in orehe.  Izdam vam lahko, da je že med peko tako mamljivo dišal, da smo ga pojedli še toplega.

 

jabolčni zavitek z omako

 

Recept za jabolčni zavitek

Za polovico običajnega kuhinjskega pekača ali 5 ljudi potrebujemo:

Testo

 • 25 dag fine bele moke,
 • 1,5 dcl  mlačne vode,
 • 2 dag olja
 • Ščep soli

Nadev

 • 10 dag masla za pokapanje testa
 • 1,5 kg jabolk
 • Lupino ene limone
 • 5 dag orehov
 • 2 žlici maščobe za praženje drobtin
 • 6 dag drobtin
 • 15 dag sladkorja
 • Cimet po okusu

jabolčni zavitek štrudel

Priprava:

Testo za jabolčni zavitek pripravimo tako, da v moko vmešamo vodo, olje in sol. Gnetemo toliko časa, da dobimo rahlo maso. Mi smo uporabili stepalnik s posebnim nastavkom, ki je namenjen gnetenju testa. Postopek gnetenja z rokami je povsem enak, kot pri pripravi kruha, zato ni težav tudi, če ne uporabljate stepalnika.

Testo zavijete v plastično vrečko in postavite v hladilnik, kjer naj počiva eno uro. Med tem pripravimo nadev. Jabolka naribamo in osvežimo z malo limone, da ne porumenijo med pripravljanjem ostalih sestavin. Potem naribamo še limonino lupinico in jo vmešamo v skupno posodico s sladkorjem in cimetom. V drugi posodici pripravimo mlete orehe.

Na prostoru za razvaljanje vlečenega testa pripravimo prt, ki ga pomokamo. Nanj postavimo testo iz hladilnika. Rahlo ga namastimo z oljem in razvaljamo. Ko je pretanek za valjanje začnemo z vlečenjem. Pri tem je pomembno, da smo nežni, da testo za jabolčni zavitek ne popoka. Tam, kjer robovi ostanejo debeli jih porežemo stran. Na razvaljano testo posujemo mešanico cimeta, sladkorja in limonine lupinice ter prepražene drobtine, orehe in naribana jabolka.

Testo zvijemo in postavimo v izbrani pekač. Pečemo 50 minut na 190 stopinjah. Da je jabolčni zavitek pečen vemo, ko dobi zlato rjavo barvo.

Namig: Jabolčni zavitek je odličen, če ga postrežemo posipanega s sladkorjem, poleg pa paše tudi jabolčna čežana ali sveža zelišča.

Dober tek!