Kaj pomenijo oznake pri letni gumi

Verjetno najbolj pomemben podatek, ko se odločate za nakup novih letnih pnevmatik je njihova velikost. Glede na to, da so letne pnevmatike izjemno pomemben del podvozja, je potrebno biti pri njihovi izbiri toliko bolj pozoren. Ključnega pomena so pri tem oznake na pnevmatikah in nalepka EU, ki niso na njihovem boku po naključju, ampak se tam nahajajo z določenim razlogom. In kaj nam povedo te oznake, ki so bistvenega pomena, tudi ko iščemo najcenejše letne gume v Sloveniji?

Dimenzija letnih pnevmatik

 Če boste kupili prevelike ali premajhne letne pnevmatike, jih enostavno ne boste mogli namestiti na vaša platišča. Ne glede na to, ali imajo letne gume jeklena platišča ali lita platišča, je izbira primerne velikosti najbolj pomembna.

Podatek o velikosti boste našli vtisnjen na boku letnih pnevmatik. V kolikor gre za letne pnevmatike 205/55 R16, potem te oznake na pnevmatikah pomenijo:

205 – širina letne pnevmatike oziroma prečni prerez v milimetrih;

55 – višina pnevmatike izraženo v %, pri čemer gre za razmerje med višino in širino preseka pnevmatike;

R – konstrukcijska zgradba pnevmatike, ki je v tem primeru radialna;

16 – premer platišča v colah.

Danes vam je pri izbiri najbolj primernih gum v veliko pomoč marsikatero vulkanizerstvo. Letne gume pa lahko kupite tudi na prodajnih mestih Petrola – letne pnevmatike so tam še posebej poceni, ponujajo pa vam tudi letne gume na obroke.

 

Indeks nosilnosti in indeks hitrosti

Na boku letnih pnevmatik se nahajajo tudi oznake s pomočjo katerih dobite podatke o nosilnosti in indeksu hitrosti. Marsikdo pri nakupu pozabi na ti dve oznaki, ki pa sta za varno vožnjo izjemno pomembni.

Indeks nosilnosti govori o največji dovoljeni obremenitvi letnih pnevmatik pri največji dovoljeni hitrosti. Izražen je s številkami od 50 do 124 pri čemer vsaka od njih pomeni določeno stopnjo nosilnosti. Številka 91 na primer pomeni, da lahko posamezna pnevmatika nosi 615 kg teže, vse štiri skupaj pa 2.460 kilogramov. Oznaka se običajno nahaja poleg indeksa hitrosti.

Indeks hitrosti je oznaka na pnevmatikah, ki je določena z velikimi tiskanimi črkami in nam pove kolikšna je največja dovoljena hitrost za katero je pnevmatika izdelana. V kolikor ima vozilo največjo dovoljeno hitrost na primer 240 km/h, mora biti opremljeno z letnimi pnevmatikami, ki dovoljujejo hitrosti do 240 km/h. Ob tem je potrebno upoštevati, da je tabela hitrostnih razredov za osebna vozila drugačna od lahkih tovornih vozil.

Datum izdelave letne pnevmatike

Na vseh blagovnih znamkah gum, ne glede na to ali gre za letne gume Sava ali letne gume Continental, dobite tudi podatek o datumu izdelave. Danes vam je marsikje na voljo tudi prodaja letnih gum starejše izdelave, ki so sicer primerno skladiščene. Čeprav so običajno takšne letne gume poceni, tega podatka ob nakupu nikakor ne smete spregledati.

Datum izdelave je zapisan s tako imenovano oznako DOT. Gre za 12-mestno oznako, ki je sestavljena iz treh štirimestnih kod, pri čemer je najpomembnejša zadnja. Prvi dve številki v tem primeru pomenita teden izdelave, drugi dve številki pa leto izdelave. Številka 2518 na primer pomeni 25. teden v letu 2018.

V kolikor so bile letne pnevmatike pravilno skladiščene in redno vzdrževane, potem so zagotovo uporabne 5 let, nakar je potrebno začeti razmišljati o nakupu novih.

Indikator obrabe letnih pnevmatik

Kdaj je potrebna menjava letne gume nam pove indikator obrabe. Le tega lahko opazite na vseh novejših letnih pnevmatikah in je v obliki manjših grbin, ki gledajo ven iz profila. Ko tovrstni indikatorji zaradi obrabe niso več vidni, to pomeni, da je čas za menjavo letnih pnevmatik.

Oznake EU za letne pnevmatike

Letne gume, akcija katerih vam je na voljo tudi v spletni ponudbi Petrola, morajo imeti od novembra 2012 oznako EU za pnevmatike. V kolikor vam prodajni kanal letnih gum tega vpogleda ne omogoča, potem se vsekakor o tem pozanimajte še pred nakupom. Oznaka EU namreč vsebuje pomembne podatke o voznih lastnostih letnih pnevmatik in njihovi kakovosti, posledično temu pa seveda tudi o njihovi ceni.

letne gume menjava

Izkoristek goriva. Za označevanje izkoristka goriva se uporablja barvna lestvica razredov od A do G, pri čemer je razred A obarvan zeleno in ima najboljši izkoristek goriva, G razred pa rdeče in ima najslabši izkoristek goriva. Razlika med obema razredoma je lahko tudi do 7,5 % manjša poraba goriva, kar pomeni, da boste na ta način veliko prihranili. Ključni dejavnik, ki vpliva na izkoristek goriva je kotalni upor letne pnevmatike; manjši kot je, večji je izkoristek goriva. 

Oprijem na mokri podlagi je pomemben dejavnik, ki ga je potrebno upoštevati pri izbiri novih letnih pnevmatik. Označuje se ga z razredi od A do F, pri čemer imajo letne pnevmatike razreda A najboljši oprijem, razred F pa najslabši oprijem. Razlika med njima je očitna, saj v praksi to pomeni kar 18 metrov krajšo zavorno pot na mokri podlagi ob zaviranju pri 80 km/h. 

Raven hrupa je označena v obliki enega, dveh ali treh zvočnih valov, pri čemer eden označuje tiho letno pnevmatiko, trije pa najbolj hrupno.

Dodatne oznake

Nekatere letne pnevmatike pa imajo poleg tega še dodatne oznake in sicer OE  oznake, ki označujejo sodelovanje s proizvajalcem avtomobilov in pomenijo, da so te letne pnevmatike del originalne opreme avtomobila in razvite prav za to vozilo.  Zvezda označuje letno pnevmatiko, ki je na novem BMW-ju, AO označuje Audi, MO Mercedes, AR Alfa Romero, NO Porche, VO Volvo ipd.