Klime niso samo za hlajenje v poletni sezoni

Da bo ogrevanje ekonomsko upravičeno, moramo biti pri nakupu klime še posebej previdni, da izberemo napravo, ki je namenjena tako hlajenju, kot tudi ogrevanju prostorov.Klime se še vedno najbolj pogosto uporabljajo za hlajenje v poletnih mesecih, pomembna energetska rešitev pa so tudi v prehodnih obdobjih ali pozimi, ko je potrebno prostore ogreti le za nekaj stopinj. Potrebno pa se je zavedati, da so karakteristike klime, s katero se boste ogrevali, popolnoma drugačne od tistih, ki so namenjene le ohlajanju prostora.

Vse bolj nestanovitno vreme in klimatske spremembe so nas prisilile, da razmišljamo o različnih energetskih rešitvah s katerimi bi bilo ogrevanje stanovanj čim bolj učinkovito. Zato ni nič nenavadnega, da so klime postale trend ogrevanja  in so tudi pri nas vse bolj priljubljene, saj je strošek vgradnje klime v primerjavi z drugimi energetskimi rešitvami sorazmerno nizek, prav tako pa imajo tudi nizko porabo energije. 

Kakšna naj bo moč klime za ogrevanje prostorov

Danes so nam na voljo klime različnih zmogljivosti in blagovnih znamk, ki imajo različne funkcije za optimalno nastavitev temperature, tudi kadar je zunaj mrzlo. 

Pri izbiri najbolj primerne klime za ogrevanje je potrebno biti pozoren na njeno moč. Ni vseeno kakšna je moč klime, saj prešibka ne bo mogla dobro ogreti prostora, premočna pa bo po nepotrebnem porabila preveč električne energije. Praviloma velja, da za povprečno višino stropa 2,5 m in 40 m2 površine zadostujejo že klime z močjo 2,5 kW.

Učinkovitost klime

Izbirajmo izključno klime, ki imajo energijsko oznako A+++, saj nam le te zagotavljajo energetsko varčnost. Pri tem moramo biti pozorni na to, da dobimo v tehničnih specifikacijah podatke o energijskem razredu klime, tako za hlajenje kot tudi ogrevanje. Če želimo uporabljati klimo za ogrevanje, potem je zelo pomembno, da smo pozorni na energijski razred ogrevanja. 

Nezanemarljiv je tudi podatek o izkoristku klima naprave, ki pove koliko energije nam klima naprava nudi glede na porabljeno električno energijo. V splošnem velja, da imajo današnje klimatske naprave, ki so namenjene tako ogrevanju kot hlajenju napredno inverter tehnologijo, ki avtomatsko prilagaja delovanje klime glede na potrebe prostora, zato je poraba energije manjša. Učinkovite so tiste klime, ki imajo izkoristek pri hlajenju (SEER) višji od 5,1 in izkoristek pri ogrevanju (SCOP) višji od 3,4. To pomeni, da bo klimatska naprava učinkovito ogrevala prostor tudi pri temperaturah do -20°C.

klime škatle

Današnje klimatske naprave so že izjemno izpopolnjene in popolnoma drugačne od tistih izpred 20 let, zato je bivanje z njimi prijetno tako poleti kot tudi pozimi. So izjemno uporabne naprave, saj jih lahko uporabljamo preko celega leta.

  • S pomočjo ventilatorja klima zelo hitro ogreje prostore, saj se zrak enakomerno razporedi po prostoru. Z daljinskim upravljalnikom le nastavimo želeno temperaturo, za ostalo bo poskrbela klima sama. Še bolj elegantna je uporaba programatorja, s katerim si lahko nastavimo vklop in izklop klime preko celega tedna, zato nam ni potrebno popolnoma nič skrbeti za ogrevanje našega stanovanja. Sodobne klimatske naprave pa so še bolj izpopolnjene in vam omogočajo kar upravljanje na daljavo, tudi takrat, ko nas ni doma.
  • Ogrevanje s klimatskimi napravami pa uvrščamo tudi med zdravju prijazne energetske rešitve. Opremljene so s filtri za čiščenje zraka, ki poskrbijo za čist in svež zrak. Zato je uporaba klimatskih naprav neškodljiva za zdravje. Še več. Njihova uporaba se celo priporoča, saj izboljšujejo kakovost zraka v prostorih in znižujejo raven vlage. 
  • Nekatere primerjalne študije kažejo, da so stroški ogrevanja s klimo tudi do petkrat nižji v primerjavi z drugimi energetskimi rešitvami. Klimatske naprave so neke vrste toplotne črpalke, ki črpajo toploto iz ozračja in na ta način proizvedejo večino toplotne energije. Za svoje delovanje potrebujejo le električno energijo, ki je trenutno cenejša od ostalih energentov.

S klimatsko napravo lahko ogrevate le en prostor, ali pa celotno stanovanje

Glede na to, kakšne so vaše potrebe ne samo po hlajenju, ampak tudi po ogrevanju prostorov, se lahko odločate med različnimi sistemi klime. Najbolj osnoven je split sistem, ki ima eno notranjo in eno zunanjo enoto in vam bo prišel prav za ogrevanje stanovanj, manjših hiš in poslovnih prostorov. Ker klima ogrevan zrak razpihuje v prostor, se le ta lepo razporedi po njem, če pa odprete še vrata med posameznimi prostori, se bo leta razporedil tudi v druge sobe.

V kolikor so vaše potrebe večje in želite ogrevati večjo hišo oziroma poslovni prostor, potem je bolj primerna izbira multisplit sistem. V tem primeru lahko eno zunanjo enoto povežete z več notranjimi, ki jih razporedite v različne prostore, ali pa v en prostor na različna mesta.