Kako ustvariti hitrejše spletišče z WordPress-om

Neka spletna stran, ki se hitro in zanesljivo naloži, pusti pri uporabniku pozitiven vtis. Hitre strani imajo velik vpliv na uporabniško izkušnjo ter povečajo obisk na spletni strani. Danes se bomo lotili pohitritve spletišča z WordPressom. Kaj bomo storili:

 1. Zakaj je hitrost spletišča pomembna?
 2. Kakšna je hitrost vaše trenutne strani?
 3. Zakaj je spletna stran počasna?
 4. Kako spletišče pohitriti?
 Zakaj je hitrost spletišča pomembna?

Na področju raziskav je spletna stran med letom 2000 in 2007 uporabnika prepričala v 12 sekundah. Danes (po 2010) pa se je ta čas skrčil na 5-7 sekund. To pa je zelo pomembno, kajti uporabnika morate v par sekundah prepričati, da bo na vaši spletni strani ostal. Več o tem zakaj je stran počasna in kako jo pohitriti pa si lahko preberete naprej.

Kakšna je hitrost vaše trenutne strani?

Za merjenje časa prenosa podatkov med strežniki in kako je vaša spletna stran hitra, obstaja kar nekaj pripomočkov za merjenje. Osebno vam priporočam, da spletno stran ne preizkusite le z enim orodjem, pač pa z dvema ali celo tremi, da so rezultati čim bolj podrobni v povprečju.

Priporočam vam, da uporabite naslednja orodja:

 • Google Pagespeed Insights
 • GTMetrix
 • Pingdom
 • WebPageTest
 • Varvy speed test

Izmed teh vam pa osebo priporočam Google Pagespeed Insights (začetniki), GTMetrix in Pingdom (malo bolj tehnično podkovani). Osebno uporabljam vsa tri orodja.

Zakaj je spletna stran počasna?

Zakaj je vaše spletišče počasno? Za to je več vzrokov.

Spletna stran je lahko počasna zaradi prevelike količine aktivnih vtičnikov, zaradi neprimerne uporabe vizualne teme, zaradi ne optimiziranih slik, prav tako je vzrok lahko ponudnik gostovanja.

 • Spletno gostovanje: Na hitrost lahko vpliva vaš ponudnik gostovanja. Vzroki so lahko različni, npr. če ponudnik ne uporablja aktualne opreme in tehnologije je gostovanje vidno počasno. Vzrok je lahko tudi to da na enem strežniku gostuje več strani, kar strežnih seveda preobremeni (1000+ uporabnikov in strani na enem strežniku).
 • WordPress nastavitve: Med nastavitvami je potrebno omeniti predpomnjenje v brskalniku. Predpomnilnik shrani v vaš brskalnik lokalno kopijo spletne strani in je ob ponovnem zahtevanju odpre direktno iz te lokalne shranjene kopije na vašem računalniku. To pomeni, da strežnika ne obremenjuje večja kopica ljudi.
 • Slike: Slike, ki niso optimizirane na pravilno velikost stran močno opočasnijo. Npr. spletna stran uporablja v prispevki 300x600px veliko sliko, vi pa jo imate 1080x1920px veliko. To je definitivno odveč, zato se te slike morajo obrezati oz. zmanjšati.
 • Skripti in oglasi: Zunanji skripti in oglasi ter razni »bannerji« spletno stran močno preobremenijo, prav tako strežnik, zato se raje teh izognite.

Vzrokov je še in še. Zdaj pa raje več ne bi naštevali vzroke zakaj je vaše spletišče počasno in kdo je kriv za to, raje se lotimo dela in spletišče gremo pohitrimo in optimiziramo.

spletišče spletne strani wordpress ekran

Kako spletišče pohitriti?
 1. Izbira ustreznega gostovanja:

Kot sem že povedal je potrebno izbrati primernega in kakovostnega ponudnika gostovanja. Ta proces je kar zamuden in zahteva veliko časa in tudi neko predznanje glede tehnike. Ali vseeno vam osebno priporočam, zakup gostovanja in registracijo domene pri Neoservu, ta ponudnik mi je osebno zelo zanesljiv in sem z njim zelo zadovoljen.

 1. Uporaba PHP verzije:

Primerna izbira PHP verzije je zelo pomembna za hitrost spletišča. Večina ponudnikov vam avtomatsko ponudi z privzetimi nastavitvami PHP 5.6 (native) verzijo. Danes pa to več ne gre. Večina ponudnikov ima na voljo že PHP 7 verzije. Zato vam priporočam da na svoji administrativni plošči (CPannel, Plesk…) verzijo PHP spremenite. Priporočam vam prehod na verzijo 7, ampak pred tem vseeno preverite, če spletna stran z verzijo 7 deluje brez težav.

Prikaz, kako spremenite PHP verzijo na administraciji CPannel (Neoserv):

   • Prijavite se v svojo nadzorno ploščo in v rubriki Software kliknite na Izberi PHP Verzijo.
   • V novem oknu izberite PHP 7.0.
   • Kliknite na gumb Set as current.
 1. Priporočljivi vtičniki:

Priporočam vam uporabo eno od vtičnikov za pohitritev spletišč. Uporabite lahko 1 brezplačno ali 2 plačljivi alternativi.

Vtičnik WP Fastest Cache (v WordPressu med »namestitvenikom« vtičnikov) ali WP Fastest Cache Pro (nulled verzija)

Vtičnik WP Rocket (plačljiv)

Zgoraj omenjena vtičnika v spodaj prikazanih slikah, takole optimalno nastavite (kot kažejo slike) in se stran bistveno pohitri, vtičniki pa sami v .htaccess datoteko vpišejo potrebne skripte.

Priporočam vam tudi uporabo SEO vtičnika za optimizacijo strani glede iskalnik Google. Priporočam vam Yoast SEO ali pa All in one SEO Pack.

 

  1. Optimizacija slik:

Slike lahko optimizirate na dva enostavna načina, optimizirate jih lahko z vtičnikom Imagify ali pa jih s pomočjo orodij za preverjanje hitrosti strani (GTMetrix in Google Pagespeed insights direktno optimizirane že prenesete)

GTMetrix:

 

Ko vam sistem zazna preveliko sliko, kliknete na podmeni optimized images, nato pa se vam prikaže povezava na kateri je prevelika slika, na koncu vam piše majhno besedilo »optimized version«, razvidno na zgornji sliki. To povezavo kliknete in v novem zavihku vašega brskalnika se vam odpre priporočljiva velikost določene slike, to sliko prenesete (shranite kot), ter jo preko administrativne plošče (Plesk ali CPannel) naložite na strežnik oz. jo zamenjate z novo. Enaki postopek glede menjave velja pri Google pagespeed insights.

 

PageSpeed Google:

 

Kliknete na povezavo po besedilu » Prenesite optimizirano/e sliko, JavaScript in vire CSS za to stran. » Kliknete na modro povezavo »sliko, JavaScript in vire CCS«.

Tile dve možnosti vam najbolj priporočam, ker sta najbolj učinkoviti in z vtičniki spletno stran in WordPress samo otežujete po nepotrebnem.

Primer slik:

 

Prvi dve levo sta v velikosti 1080x1920px velikosti 2MB, čeprav je samo 400x400px uporabljena slika. Na drugi strani (desni) pa sta sliki obrezani oz. optimizirani na 400x400mp in imata skupno velikost cca. 300Kb.

  1. Redno posodabljanje vtičnikov in namestitve WordPress:

WordPress in vtičnike je potrebno vedno in redno preverjati ter v celoti posodabljati, kajti vedno več strani bazira na WordPressu. In s tem ko se veča število namestitev, tako bolje se veča število vdorov v spletišča. Vedno večja je pa tudi števila napadov. To pa preprečite s tem, da WordPress z temo ter vtičniki redno posodabljate in preverjate.

  1. Uporabljajte CDN sistem:

CDN (Content Delivery Network) je mreža strežnikov, ki shrani lokalno kopijo spletne strani. Tile strežniki so locirani po celotnem svetu v različnem številu. Naloga CDN-ja je da od lokalnega strežnika v tujini uporabniku čimprej prikaže vsebino. To pomeni, da nek uporabnik iz tujine direktno ne pošilja s svojo napravo zahtevka po prikazu strani na naš glavni strežnik. Pač pa na njemu najbližji CDN strežnik. Tako je odzivni čas predvsem manjši, glavni strežnik pa ni obremenjen.

Če poslujete tudi v tujini je to vsekakor priporočljivo, če pa ste osredotočeni samo na slovenski trg pa to ni potrebno. Priporočam vam uporabo plačljivega MAX CDN-ja ali pa brezplačne alternative CLOUDFLARE. Več o tem na njihovih povezavah.

  1. Video vsebina in grafika:

Glede video vsebine, vam ne priporočam, dajo nalagate direktno na strežnih ali na spletno stran, kajti na strežniku lahko zaseda veliko prostora in ob hkratnih zahtevkih strežnik tudi močno obremeni, zaradi česa lahko pride do upočasnjenega delovanja strani, ne odzivanja ali celo nedelovanja.

Tukaj je priporočljivo video vsebine nalagati na temu primerno platformo (YouTube) in samo spletni naslov kopirati in video raje vdelati v stran, kot pa ga direktno naložiti na strežnik.

Tudi kakšno grafično predlogo oz. temo uporabljate je kar pomembno.

Pomembno je da uporabljate čim novejše grafične predloge, ki jih avtorji in proizvajalci iz verzije v verzijo vedno bolj optimizirajo in izboljšujejo. Zato si raje vzemite čas za izbiro prave teme. Teme pa lahko izbirate na brezplačni platformi WordPress tukaj ali direktno na vaši nadzorni plošči WordPress. Če pa iščete kakšne plačljive alternative pa vam priporočam, da obiščete to stran.

Takole, zdaj ko smo si ogledali vse in upam, da ste ugotovili kaj je bil vzrok za počasno delovanje in ste ga odpravili, bi bilo v redu če bi še enkrat zagnali spletni »test« hitrosti. Torej pojdite na želeno orodje Pingdom, Google PageSpeed ali GTMetrix in ponovno preverite hitrost strani, ta bi se zdaj bistveno morala izboljšati.

Za več informacij, komentarjev ali vprašanj in drugo sem vam vedno na voljo. Me lahko kontaktirate preko spletnega obrazca ali direktno na patrik.rubin@guest.arnes.si

Zelo lepo pa še bi bilo tudi, če bi prispevek delili naprej in me priporočali z mojim portalom, da se bi število bralcev in sledilcev povečalo.