Fototapete – popestrite dom brez popolne prenove

Je vaš dom postal nekoliko dolgočasen? Ste ravnokar na novo opremili stanovanje, pa ste ugotovili, da mu do popolnosti še nekaj manjka? Bi radi, da vaš dom izstopa? Želite imeti pogled na morje, na Eifflov stolp ali na bujen zelen gozd, a živite sredi mesta, kjer ni ne enega, ne drugega, ne tretjega? Vse te želje vam lahko uresničijo fototapete. Te so poceni, a eleganten način, da v svoj dom vnesete nekaj novega, nekaj edinstvenega, nekaj, česar nima nihče drug. Bi radi določenemu prostoru v svojem stanovanju vdihnili nekaj svežine, pa nimate denarja, da bi kupili drago novo pohištvo? Fototapeta vas bo stala le majhen delček tega, kar bi zapravili za popolno prenovo prostora, pa vendar boste imeli po namestitvi občutek, da ste vstopili v povsem nov prostor.

Majhen prostor lahko vizualno povečajo

Imate majhno stanovanje, pa ne veste, kako bi ga lahko vsaj vizualno malce povečali? Tudi pri tem vam lahko pomagajo fototapete. Primerno izbrana fototapeta bo majhen prostor vizualno naredila večji, kot v resnici je. A pozor: res morate dobro premisliti, kakšno fototapeto boste izbrali. Morda se vam bo tale nasvet zdel povsem sprt z logiko, a izberite fototapeto, ki ima velik vzorec oziroma motiv. Fototapeta, ki je povsem natrpana z majcenimi motivi, bo naredila prostor še bolj klavstrofobična, še posebej, če boste izbrali temno barvo, medtem ko bo svetla fototapeta z velikim motivom prostor vizualno odprla, ga naredila bolj zračnega in dodala nekaj vizualnih kvadratnih metrov.

So odličen način, da na ogled postavimo priljubljeno fotografijo

Imate fotografijo iz ki jo zaradi lokacije, kjer je bila posneta, ali zaradi ljudi, ki so na njej, še posebej cenite? Razkažite jo vsem, ki bodo vstopili v vaše stanovanje, v obliki fototapete. Tako lahko eno celo steno v vašem prostoru namenite tej fotografiji in vaši lepi spomini na otroštvo ali na prav poseben poletni oddih bodo vedno z vami in jih boste lahko obujali vsakič, ko se boste znašli nasproti stene, kjer je fototapeta nameščena.

fototapete barve modra

Zaščitijo steno

Če imate na primer majhnega otroka, ki rad ustvarja, a žal ni najboljši v tem, da bi nered zadržal na svoji mizi, vam lahko fototapete pomagajo zaščititi stene pred raznoraznimi kapljicami vodenih barvic in podobno. Vse stene do določene višine enostavno polepite s fototapeto. Fototapeta je izredno uporabna in priljubljena rešitev tudi v kuhinjah, kjer se ponavadi namešča nad štedilnik ali pa nad pomivalno korito. Tam služi kot pregrada, ki ščiti pred kapljicami vode, olja, omak in vsega, kar lahko med kuhanjem ali pomivanjem umaže steno.

Popestrijo sobo

Fototapete vam lahko pomagajo popolnoma prenoviti nek prostor, brez da bi v prostoru dejansko kaj prenovili in zapravili veliko denarja za pleskanje sten ter zamenjavo ali obnovo nekaterih kosov pohištva, ki so že doživeli boljše čase. Če boste na steno v prostoru, ki se vam je začel zdeti nekam pust, nalepili fototapeto, bo ta nemudoma pritegnila pozornost tistega, ki bo vstopil v prostor in odvrnila pozornost od tega, da je vaše pohištvo že nekoliko staro in nezanimivo ter da bi bilo ostale stene že počasi potrebno prebarvati.

Nudijo zasebnost

Če niste ljubitelj oziroma ljubiteljica zaves, rolet in žaluzij, pa bi vseeno v svoje prostore radi vnesli nekoliko zasebnosti, se odločite za polprosojno tapeto, ki jo nalepite na okno. Ta tapeta vas bo ščitila pred nepovabljenimi pogledi iz zunanjosti, vendar bo, ker je polprosojna, v prostor še vedno spustila dovolj svetlobe, da boste lahko uživali v dnevni svetlobi in vam ne bo treba imeti cele dneve prižganih luči. Obstajajo tudi polprosojne tapete, ki imajo izrezane vzorce po vaši izbrii, tako da niso le funkcionalne, temveč tudi dekorativne narave.

Vnesejo pridih narave v vaš dom

Kolikokrat ste si zaželeli, da bi lahko pogledali skozi okno in uzrli čudovite gore, sanjsko obalo, palme in morje ali zelen gozd? Na fototapete lahko date natisniti kateri koli vam všečen motiv. Si predstavljate, da bile vse štiri stene vaše dnevne sobe oblečene v fototapeto, ki bi dajala vtis, da ste na rajski plaži? Temu bi sicer lahko rekli rahlo pretiravanje, to, da bi na eno steno nalepili fototapeto z motivom vašega najljubšega prizora iz narave, pa bi poživilo prostor in vas navdalo z energijo vsakič, ko bi vstopili vanj.

Popeljejo vas na drugi konec sveta

Zelo popularne so tudi fototapete z motivom različnih svetovnih znamenitosti, kakršna sta na primer francoski Eifflov stolp in znameniti britanski Big Ben. Če ste si vedno želeli ogledati recimo veličastne piramide, grobnice starodavnih egipčanskih kraljev, pa nikoli niste zbrali dovolj časa, denarja ali poguma, da bi sedli v letalo in se odpravili novi dogodivščini naproti, lahko zdaj egipčanske piramide pripeljete kar v svojo dnevno sobo. Potrebovali boste le nekaj minut za namestitev tapete in že se boste v svojem domu počutili, kot da ste na drugem koncu sveta.

S pomočjo fototapet bodo vaši prostori postali idilično majhno zatočišče, kjer se boste sprostili, obujali spomine na preteklost ali začutili pridih narave.