Ultrazvok vratnih žil – najboljša obramba pred srčno žilnimi boleznimi

V današnjem sodobnem načinu življenja, ko uživamo veliko nezdrave hrane ter se premalo gibamo in ukvarjamo s športnimi aktivnostmi, so srčno žilne bolezni eden glavnih vzrokov obolevanja in tudi smrtnosti. Zato je izjemno pomembno, da se poleg preventivnega in zdravega načina življenja udeležimo tudi rednega pregleda zamašenosti in zožanja naših žil. Ultrazvok vratnih žil je postopek, s katerim zdravnik specialist pregleda žile na predelu vratu in glede na rezultate analizira tudi stanje ostalih žil v našem telesu.

Ultrazvok vratnih žil je najenostavnejši in najlažji postopek za ugotavljanje stanja naših žil. Zaradi nezdrave prehrane, premalo gibanja in genskih predispozicij je marsikdo v današnjem sodobnem svetu nagnjen k zamašitvi oziroma zožanju žil. Posledično to lahko vodi v kap ali infarkt ter lahko zelo ogrozi naše zdravje in celo življenje.

ultrazvok vratnih žil dekle

Zelo enostaven postopek, kot je ultrazvok vratnih žil, na povsem neboleč in hiter način omogoča pregled stanja ožilja in na ta način omogoči pravočasno odrivanje težav z ožanjem in zamašitvijo žil. Na ta način zdravniki ugotavljajo, kakšno je stanje našega ožilja v celoti. Pregled se izvaja na vratnem delu predvsem zato, ker so tukaj žile tik pod kožo, so lahko dostopne in široke, kar olajša pregled. S pomočjo ultrazvočne naprave in ultrazvočne sonde zdravnik v živo pregleda stanje vratnih žil in na ta način lahko ugotovi oziroma sklepa, kakšno je stanje našega celotnega ožilja.

Ultrazvok vratnih žil pokaže že najmanjše zožanje, ki se pojavi na ožilju in na ta način se lahko zdravnik pravočasno odloči za zdravljenje te bolezni, hkrati pa nam bo tudi svetoval, kako naj spremenimo svoj življenjski stil in tako zmanjšamo dejavnike tveganja, kot so nekakovostna in mastna hrana ter premalo gibanja in telesne aktivnosti. Na ta način bomo s kurativo in preventivo lahko bistveno zmanjšali možnosti srčno žilnih obolenj, kapi ali infarkta.

Kako postopek poteka? Ultrazvok vratnih žil je povsem enostaven in neškodljiv ter popolnoma neboleč poseg, ki se pri zdravniku specialistu izvaja ambulantno. Pacient ne potrebuje nobenih posebnih priprav pred samim posegom, pregled je hiter in neboleč, traja le dobrih 20 minut. Med pregledom bo zdravnik specialist uporabil poseben gel, s katerim bo namazal kožo na področju pregleda in s tem omogočil ultrazvočni sondi boljši stik s kožo in na ta način boljši in kakovostnejši pregled. Priporočljivo je, da pacient na pregled pride oblečen tako, da lahko med pregledom odstrani oblačila z vratu, se pravi naj ne pride oblečen v puli ampak raje v srajco, ki jo lahko odpne.

Zdravnik specialist bo ultrazvok vratnih žil izvedel v živo, torej bo sproti med pregledom opazoval stanje ožilja in tako sproti postavil diagnozo. Pacient med postopkom pregleda leži na hrbtu z rahlo dvignjenim vzglavjem, kar zdravniku specialistu omogoči čim lažji dostop do vratu.

Ker je ultrazvok popolnoma neškodljiv za človeka, gre namreč za ultrazvočno valovanje na frekvencah, višjih od 20 kHz, ki jih človeško uho ne zazna, tovrstno valovanje pa nima nikakršnega vpliva na človeka, se lahko tovrstni ultrazvok vratnih žil opravlja tudi večkrat. V primeru, da bo zdravnik diagnosticiral kakršne koli težave z vašim ožiljem, bo potrebno razvoj in napredovanje bolezni redno spremljati, zato se bo v nadaljevanju na pacientu verjetno še nekajkrat izvedel ultrazvok vratnih žil. Ker pa, kot rečeno, gre za zelo enostavno, hitro in nebolečo preiskavo, ki poleg tega ne pušča nikakršnih negativnih vplivov ali stranskih učinkov na človeško telo ali njegovo počutje, se lahko taka preiskava opravlja, kolikorkrat je to potrebno za zagotavljanje zdravja pacienta in njegovo pravilno zdravljenje.

Ultrazvok vratnih žil lahko v Sloveniji opravite v kar nekaj specializiranih centrih za tovrstno diagnostiko, tako v sklopu javnega zdravstvenega sistema, kot pri zasebnih ponudnikih. Na ta način je vsakemu pacientu omogočeno, da lahko popolnoma sam izbere tistega izvajalca storitve, ki mu najbolj zaupa in pri katerem se bo pacient počutil najbolj varno. Kot rečeno pa je ultrazvok vratnih žil tako rutinska in za pacienta nezahtevna preiskava, da se lahko vsakdo brez kančka strahu in omahovanja odloči za tovrstno preiskavo. S tem si boste zelo zmanjšali tveganje za razvoj srčno žilnih bolezni, če pa se vam je kateri od simptomov tovrstnih bolezni že začel razvijati, bo pravočasna diagnoza, ki jo boste dobili s to preprosto preiskavo, omogočila, da boste zdravljenje začeli pravočasno in na ta način preprečili bistveno večje komplikacije in zaplete, ki bi lahko nastali, če srčno žilnih bolezni ne bi odkrili pravočasno in jih začeli ustrezno zdraviti.

Vsekakor pa vam bo vsak zdravnik priporočil tudi preventivo, to pa je zdrav način življenja, veliko gibanja, športnega udejstvovanja in bivanja na svežem zraku, poleg tega pa sprememba načina prehrane in uživanje bolj zdravih in uravnoteženih obrokov. Vse to bo bistveno zmanjšalo nevarnost za razvoj srčno žilnih bolezni in na ta način bo vaše življenje bolj polno in zadovoljno.  Ultrazvok vratnih žil pa naj bo le preventivni pregled, ki vam bo potrdil, da je z vašim zdravjem vse v najlepšem redu.

Za še več informacij in možnosti ultrazvočnih pregledov si preberite še:

Ultrazvok rame

Ultrazvok dojk

Ultrazvok trebuha

Ultrazvok mehkih tkiv