Klimatske naprave in alergiki

Pomladansko čiščenje je vsem poznano. Če ne drugega, z njim osvežimo naše prostore, da ne izgledajo lepi le na prvi pogled, ampak nam dajejo tudi občutek popolnoma nove svežine. Vse bolj pa je pomembno, da na svoj seznam opravil dodamo tudi vzdrževanje klimatske naprave, saj nam bo le na ta način najbolje služila v vročem poletju in preprečila poslabšanje alergij.

Mnogi alergiki so ob nakupu klimatske naprave v dvomih ali je klima naprava za njih sploh dobra. Mnenja so si na tem področju precej deljena, češ, da prenosne klimatske naprave in klasične klime povzročajo dodatne težave z dihali, po drugi strani pa naj bi njihovo delovanje blagodejno vplivalo na klimo v prostoru. In kaj je pri vsem tem res?

Klimatske naprave in alergije na cvetni prah

Čeprav je pomlad za marsikoga najlepše obdobje v letu, pa mnogim predstavlja pravo nočno moro. Če imate alergije na cvetni prah, potem ste zagotovo eden izmed tistih, ki bi si želeli preskočiti pomladansko obdobje, saj že v naprej veste, da vas čakajo neprijetne težave z dihali, kihanje, smrkanje in še kaj drugega. To je obdobje, ko bi se najraje zaprli v stanovanje in ga preživeli med štirimi stenami.

Dejstvo pa je, da cvetni prah lahko zelo hitro občutite tudi v notranjosti svojih bivalnih prostorov. Bolnikom z alergijami lahko hitro škoduje le za pol ure odprto okno, s katerim želite prezračiti vaš dom. Zato so klimatske naprave v tem primeru edina rešitev s katero lahko odlično poskrbite za prijetne klimatske pogoje v vašem stanovanju. Klima naprava s svojim filtrom v tem primeru učinkovito preprečuje vdor pelodov in drugih onesnaževalcev v prostor, zaradi česar bodo vsi alergiki varni pred cvetnim prahom.

klimatske naprave hiša

Klimatske naprave in alergije na pršice

Nič drugače ni, ko je govora o alergijah na prah in pršice. Le te se nahajajo v vsakem stanovanju, pa tudi če redno skrbimo za njegovo čistočo. Ker se prah v prostoru dviga, to povzroči, dodatno draženje dihal in poslabšanje alergije.

Ob uporabi klimatske naprave filtri poskrbijo, da se prah in pršice ujamejo v filtre, v prostor pa prihaja svež in očiščen zrak. Kar pa morda niste vedeli je, da klima z montažo na steno in prenosna klima zmanjšujeta tudi količino vlage v prostoru, kar dodatno upočasni razvoj pršic.

Zakaj alergiki ne bi smeli uporabljati klimatskih naprav?

Največji skeptiki še vedno verjamejo, da klimatske naprave negativno vplivajo na alergije. Delno je to res, vendar moramo poudariti, da tovrstne težave ne izvirajo iz delovanja klima naprave, temveč iz njenega neprimernega vzdrževanja.

Vsaka klima naprava ima vgrajen filter, katerega glavna funkcija je, da zrak v prostoru prečisti in ga kondenziranega izpihuje nazaj v prostor. Umazani filtri povzročijo, da se zaradi kondenzacije v klimatski napravi razvijejo glive in plesni, nabirajo se najmanjši mikroorganizmi, pršice in dlake hišnih ljubljenčkov, kar pa je lahko zelo nevarno za dihala pri ljudeh in vaših hišnih ljubljenčkih. V izogib temu je nujno potrebno, da vsi alergiki in astmatiki čistijo filtre klimatskih naprav vsaj na vsaka dva tedna.

Vsi alergiki, poskrbite za čiste filtre v klimatski napravi!

Vse klimatske naprave so opremljene vsaj z enim protiprašnim filtrom, večina proizvajalcev pa danes uporabnikom ponuja naprave, ki imajo dva, tri ali celo več različnih filtrov. Če sodite med alergike, potem se prepričajte, da ima klima naprava vse potrebne filtre, ki bodo učinkovito odstranjevali vse nečistoče in prašne delce.

Glede na proizvajalca klimatskih naprav, so med najpogostejšimi prašni filter, plazma filter z ionizatorjem, aktivni karbonsko-katehinski filter, filter IAQ, nano platinasti filter, filter s srebrovimi ioni in fotokatalitični filter s titanom. Če ste alergik, potem vam priporočamo, da poskrbite za redno čiščenje klima naprave, ne glede na to, ali je to prenosna klima ali pa klima z montažo na steni.

Če boste v stanovanju zaznali vonj po vlagi, prahu in plesni, je to prvi znak, da je vaša klima naprava nujno potrebna strokovnega čiščenja. Po vsej verjetnosti je to znak, da so filtri zapacani s prahom in vlago in v notranjosti klimatske naprave se je že začela razvijati plesen. V tem primeru je najbolje poklicati servis za klimatsko napravo, kjer boste dobili strokovno pomoč pri njenem čiščenju.

Letni servis klimatske naprave je obvezen za vse alergike

Torej, če so klimatske naprave in prenosne klimatske naprave redno vzdrževane, potem so zagotovo koristne za bolnike z alergijami. Pri tem lahko za nekatere dele klimatske naprave poskrbite sami, medtem ko je za vse alergike obvezen tudi letni servis klima naprave, ki ga je priporočljivo opraviti še pred poletjem.

V tem primeru bo servis vašo klimatsko napravo temeljito pregledal, očistil in hkrati tudi dezinficiral. To je najboljši način, da se izognete vsem morebitnim težavam, hkrati pa poskrbite za čim bolj učinkovito delovanje klimatske naprave. Če sodite med alergike, se morate zavedati, da vam bo le redno vzdrževana klima z montažo in prenosna klima dovolj dobro služila in poskrbela za čist zrak v vašem domu.