Krnsko jezero v poletnih mesecih obišče veliko pohodnikov

Slovenija nima le jezer po dolinah, ima tudi jezera v visokogorju. Do nekaterih jezer se lahko pripeljemo, so pa jezera, do katerih pa se moramo tudi malo sprehodit. Eno tako prekrasno jezero je Krnsko jezero. Nahaja se v Julijskih alpah nad dolino Lepene na višini 1391 metrih nad morjem. Imamo kar nekaj visokogorskih jezer ampak Krnsko jezero je največje jezero, saj je široko 150 metrov, dolgo 300 metrov in globoko 18 metrov. To jezero je zelo priljubljeno, saj ga v poletnih mesecih obišče precej pohodnikov. To pa tudi zato, ker je zelo lahko priti do njega, saj smo v 2 urah in pol že pri njem. Okoli jezera je kar precej travnate površine, tako da si tukaj lahko kar vzememo čas in se malo uležemo in občudujemo okolico. Krnsko jezero je ledeniškega izvora.

Najlepši pogled od jezera je na Krn 2244 metrov, vidimo pa tudi Lemež 2042 metrov, Mali Šmohor 1939 metrov. Malo pred jezerom pa se nahaja tudi dom pri krnskem jezeru. V jezru se ne smemo kopat, zaradi ohranjanja ekosistema. Na to nas tudi pri jezeru opozarja tabla, ampak se tega nekateri ne držijo. Okoli jezera boste ljubitelji cvetja tudi videli kar precej planinskih rož, nekatere so tudi ogrožene. Tudi planinsko cvetje se ne trga, raje vzemite fotoaparat in ga poslikajte.

Ker pa je v tem območju nekoč trajala soška fronta, se to tudi opazi. Vidimo kar nekaj kavern, strelskih jarkov in tudi žične ograje še najdemo.

Kot sem že omenila do jezera ni težko priti, pot je primerna za vse, ki se radi sprehajajo po naravi ter jim hoja v breg ni težka. Ker prehodit moramo 691 metrov višinske razlike. Tudi otroci se lahko odpravijo z vami. Do krnskega jezera vodita dve poti, ena iz doline Lepena, druga ki pa je kar precej daljša pa iz Bohinjskega dela, od Koče pri Savici, od tu pa traja pot kar 5 ur. Sama sem z družino že bila pri Krnskem jezeru kar nekaj krat, ker res je tukaj krasno, prelepi razgledi, narava občudovanja vredna, čist zrak ter imaš mir, čeprav je polno ljudi.

krnsko jezero drevesa

Izhodišče

Dom v Lepeni; najprej moramo priti v Trento, za vse tiste, ki ne veste kje je Trenta. Najprej se pripeljete v Kranjsko goro in se peljete na prelaz Vršič. Ko ste na Vršiču se kar peljite na primorsko stran, cesta je kar serpetinasta in vas bo pripeljala v čudovito trento. Nato se peljete kar naprej po cesti proti Bovcu. V vasi Soča boste opazili table levo za Lepeno in velika korita Soče. Kar zavijte na to cesto in se kar en čas peljite do konca do Doma v Lepeni. Cesta je vse do doma asfaltirana. Pri domu je kar nekaj parkirišč urejenih na travnatih površinah. Avto boste imeli kar na soncu, mogoče se bo našel kakšen prostor kje pod drevosom ampak še to je hitro zasedeno. Parkirnega prostora ne rabite plačat.

Ker pa med potjo ni vode, komaj malo pred jezerom je dom, je dobro, da si daste kar nekaj tekočine v nahrbtnik. In če ne mislite v domu nič jesti, si tudi hrano nesite s sabo. Čeprav ne hodite po visokogorju, ni skal, ne pležete si obujte pohodniško obutev. Tudi palice za lažjo hojo lahko uporabite, ter na zaščito pred soncem ne pozabite, posebaj za vaše otroke.

Pot ni težka, je lepo označena z markacijami, večinoma poteka pot po gozdu, ampak ponekod pa je pot nadelana s kamenjem.

Opis poti

Od parkirišča se sprehodimo do doma dr. Klementa Juga, kjer bomo tudi opazili table za Krnsko jezero. Pot nas popelje v gozd po lepi široki markirani poti. Že po nekaj minutah hoje bomo opazili, da sta dve poti, saj tudi piše lažja in težja. Ni zelo velike razlike, mogoče je težja malo bolj strma pa tudi ne tako, da je ne bi mogli prehodit. Prehodila sem obe, tudi moja dva otroka tako da se sami odločite. Ker čez čas se obe združita in obe poti sta označeni in gresta po gozdu. Ker večino časa hodimo po gozdu, ne bomo deležni kakšnih razgledov. Ampak v poletni vročini nam bo to tudi pasalo, da se sprehajamo po senci. Med potjo bomo tudi naleteli na dve klopci, kjer si lahko malo odpočijemo in tudi kaj damo v usta. Ko bo nekje ura in pol hoje za nami bomo prišli do spodnje postaje žičnice. Tu se sedaj tudi konča gozd in začnemo hodit po bolj široki cesti. Tu sedaj postane tudi bolj vroče, senca se konča in sonce začne kar greti. Opazili bomo tudi med potjo merilnik snega. Vsako leto aprila tukaj izmerijo višino snega. Le si oglejte koliko je bilo snega katero leto, mi ki živimo v dolinah si tega ne moremo predstavljati, da bi imeli toliko snega. Mi se od tu kar naprej sprehodimo po cesti, kar se cesta tudi malo spusti. Prišli bomo do razpotja ali gremo najprej do doma ali pa gremo samo po cesti naprej in gremo mimo doma. Odločitev je vaša, če ste se odločili, da greste najprej v dom kaj pojest, spit mogoče kaj mrzlega, ne bom delala za alkohol reklame. Otroci si tudi lahko dajo, no tudi mi žige v planinske knjižice. Od doma imamo nekje 15 minut do Krnskega jezera, večinoma hodimo po travnatih površinah, pot je lepo označena. Gremo pa tudi mimo pastirske hiše, kjer imajo tudi mlečne dobrote. Če pa imate mogoče s sabo pse jih tukaj le dajte na vrvice, ker se tukaj tudi pase živina. Ko boste prišli do Krnskega jezera, boste opazili pravi biser. Poiščite si nekje svoj prostor za počitek in ne hitite nazaj v dolino.

Dom pri Krnskem jezeru; tukaj lahko tudi prespite, če ste namenjeni na kakšno daljšo turo, ampak si je najboljše prej prenočišče rezervirat. Dobite toplo planinsko hrano, kot je ričet, golaž, kislo zelje s pečenico, joto. Tudi za odžejat se najde, od toplih napitkov do mrzle pijače. Zadaj za domom imajo tudi vodo, da si lahko napolnite plastenke.

Čeprav je lahko poleti zelo vroče, vam ta pot do krnskega jezera ne bo delala težav v vročem vremenu, saj več kot pol poti poteka po gozdu. Zato če se potepate v okolici Bovca se kar odpravite do Krnskega jezera, jezero je pravi biser pri nam. Prekrasna narava, pogled na Krn te res očara, da o jezeru ne govorim.