Led svetila omogočajo prihranek energije

Led svetila oziroma inovativne rešitve razsvetljave so področje, s katerim se vsakdo srečuje večkrat v življenju. Klasične žarnice z žarilno nitko imajo le nekje okrog deset odstotkov izkoristka električne energije in poleg tega v prostor oddajajo tudi toploto, ker se segrevajo, kar pa ni prijetno v vseh letnih časih. Z novimi vrstami svetil je prihranek energije izredno velik, oblike so sodobne, izbor izdelkov je izredno širok, zato bo zagotovo vsak našel zase tisto, kar mu ustreza.  Med izdelki boste našli različna svetila, od visečih, vgradnih, stropnih, pa vse do takšnih, ki jih lahko prenašate s seboj, če ste pohodnik ali raziskovalec. Med led svetila sodijo led žarnice, led profili, led trakovi in led reflektorji. Kratica LED je izpeljana iz angleškega jezika in pomeni lightemitting diode, kar bi lahko prevedli kot svetleča dioda. In ta svetleča dioda ima lastnost, da kadar prevaja električni tok sveti.

Med seboj pa se razlikujejo po električni karakteristiki, po obliki, velikosti in tudi barvi. Bela barva svetlobe je kombinacija modre, zelene in rdeče barve. Modra svetloba led svetil pa je nastala šele pred nekaj leti s kombinacijo različnih diod. V začetku so jih uporabljali kot indikatorsko lučko v različnih elektronskih napravah, v današnjem času pa seveda za razsvetljavo, ker je varčna, kvalitetna in ima veliko daljšo življenjsko dobo. Led svetila imajo ob enaki uporabi okrog  50.000 ur uporabe, medtem ko je za navadne žarnice enaka uporaba nekje 1.000 ur, kar pa je ogromna razlika. Pri uporabi led svetil je veliko prednosti pred ostalimi izdelki, njihova moč svetlobnega toka je močnejša in zato svetijo veliko svetleje. Za primerjavo : svetijo šestkrat močneje od klasičnih žarnic z žarilno nitko in dvakrat svetleje od flourescentnih svetil. Najzmogljivejše led diode lahko dosežejo do 231 Im/W. Kvaliteta svetlobe na kateri delamo in živimo pa ima večji vpliv na zdravje , kot bi lahko pomislili, saj obstajajo znanstvene raziskave o pozitivnih učinkih svetlobe na človeško telo in zdravje. Led svetila so zagotovo najkvalitetnejši način razsvetljave, znanstveniki na Mastridski univerzi so z preizkusom pri srčnih bolnikih dokazali, da so tisti, ki so bili izpostavljeni kvalitetni sončni svetlobi spali dlje, kot pacienti, ki so se gibali v prostoru, kjer je bila navadna svetloba.

led svetila črno

Moč je podana v lumnih, na izbiro so različne barve  svetlobe in kot svetilnosti, ki ima obseg do 360 stopinj. Moč klasičnih žarnic je merljiva v vatih – 40, 60, 75, 100, 120  vatov so vrednosti, ki so bile v uporabi pri navadnih, klasičnih žarnicah..  Kasneje so se  na trgu  pojavile varčne flourestencne žarnice, ki so imele moč nekje okoli 60 vatov, kar je popolnoma zadostovalo za domačo uporabo.  Led svetila pa oddajajo dovolj svetlobe že pri 12 vatov. Cenovno so dražja tista svetila, ki imajo večjo moč v lumnih in zato oddajajo več svetlobe, kljub podatku, da imajo manj vatov. Vendar je prihranek pri električni energiji veliko večji in v končni fazi kar nekaj privarčujete, tudi življenjska doba led svetil je veliko daljša, saj boste lahko za 12 let pozabili na ponoven nakup.

Pri izbiri led osvetlitve morate vedeti, za kakšen prostor izbirate, led svetila so primerna tako za poslovno, kot tudi za domačo uporabo. Če izbirate osvetljavo za spalnico, se izognite hladnim modrim svetlobnim odtenkom in izberite toplejšo belo barvo, če radi v postelji zvečer berete za izberite nevtralno belo svetlobo za nočno lučko. Za spalnico se priporoča 1500 do 4000 lumnov svetilnosti in 2700 K barvne temperature. Za dnevno sobo izberite različne kombinacije led svetil, s katerimi lahko ustvarite različno svetilnost, glede na to, ali želite ustvariti toplo, romantično svetlobo, za kar bodo primerni topli odtenki bele barve, lahko pa kombinirate tudi različne led trakove in led reflektorje. Led svetila v kopalnici naj bodo močnejša, pomislite pa na osvetlitev okoli ogledala, saj se tam zjutraj pred odhodom v službo ali šolo uredite in na kvalitetni svetlobi bo postopek enostavnejši, rezultat pa natančnejši. Kuhinja je verjetno vaš delovni prostor, predvsem delovni pult, umivalnik in štedilnik, zato izberite svetlejše modre luči in svetlobni kot, ki bo zajel vse delovne površine. V kuhinji se priporoča svetilnost med 4000 in 8000 lumnov, barvna temperatura pa 2700 do 6000 K. Enako je za vse ostale delovne prostore, pisarne. Pazite le, da se svetloba ne odbija na računalniškem ekranu. Led svetila v jedilnici naj bodo v toplih in nevtralnih odtenkih, ki bodo ustvarili prijeten, vendar tudi dovolj svetel ambient za skupne družinske in prijateljske obede. Za temnejše prostore, ki bi jih radi močneje osvetlili pa lahko izberete reflektorje, v temnejšem hodniku brez oken se lahko z reflektorji pričara kvalitetna in močna svetloba, z uporabo led trakov pa lahko popestrite vsak prostor, saj so enostavni za montažo, različnih barv in oblik, zelo primerni tudi za izložbe in police v dnevnem prostoru. Z njimi  lahko prenovite pohištvo, ogledala, stopnice in druge elemente. Skratka, led svetila so sodobna in hkrati uporabna prav za vsak prostor, pa tudi balkonu ali zunanji terasi bodo omogočila popolnoma nov videz.