Ledena dežela

Današnji lep, sončen, zimski (no bolj jesenski) dan sva z možem izkoristila za krajše pohajkovanje po znamenitem šoping centru BTC v Ljubljani. Na koncu pa sva obiskala še Ledeno deželo.

Že, ko se je zjutraj oglasil otroški smeh iz telefona, katerega imam nastavljenega za budilko, je skozi okno spalnice sonce poslalo svoje zlate žarke. Moj dragi je še mirno spal, jaz pa sem vstala in odšla na jutranjo seanso v kopalnico. Potem obvezen zajtrk. Danes sem imela službe prost dan in ker je teh bolj malo, jih po navadi dobro izkoristim za druženje ali potepanje z možem. No, dopoldne sem imela še informativni sestanek z mentorjem računalništva. Zaključila sva dokaj hitro. Potem sem še obiskala par trgovin. V eni sem srečala, po dolgem času, znanko. Obe sva imeli čas in sva si privoščili prijateljsko kavo. In kar naenkrat je bila ura poldne. Ko sem prišla domov, sem možu predlagala potepanje. Bil je za. V tistem trenutku še nisem vedela kam bi šla. Privoščila sem si obilno dopoldansko malico in tuhtala kam bi šla. Mož je šel medtem v vrtec po sosedovo princesko. Že pred časom sem mu obljubila obisk Ledene dežele. Ker se je strinjal, sva se odpeljala v Ljubljano. Preostanek sončnega dne sva pohajkovala po šoping centru. Kupila nekaj stvari, ki jih ni moč kupiti v lokalnih trgovinah. Možev želodček je postal lačen in zavila sva v eno od okrepčevalnic s hitro, a kljub temu dobro, hrano. Seveda sem se tudi sama izdatno podprla z mešano solato. Medtem pa je šlo sonce počasi k počitku. Midva pa sva se odpravila v Ledeno deželo.

Že na samem vhodu v pravljično deželo naju je pričakal sam lastnik in umetnik gospod Miro Rismondo. Najprej nama je, med predvajanjem videa o delu prijateljev umetnikov, predstavil celotno zgodbo. Ta se je pričela v mesecu aprilu, ko so v njegovi delavnici začeli nastajati 125 kilogramski ledeni bloki. K ustvarjanju ledene pravljice je povabil svoje prijatelje umetnike iz Slovenije in tujine. Bloki so prispeli v Ljubljano v mesecu novembru in začelo se je delo. Postavili so dvorano 200m2  in jo s pomočjo kompresorskih ventilatorjev ohladili na -7 stopinj Celzija. Tema letošnje ledene postavitve so Pravljice. Vsakemu umetniku je predlagal naj ustvarja po svoje svojo najljubšo pravljico. Tako tudi sam ni vedel, kaj bo na koncu nastalo. Kristalni led in sneg sta izpod rok in orodja umetnikov pri  -7 stopinj C začela dobivati umetniške podobe. Ledena dežela je odprla svoja vrata prvega decembra.

ledena dežela snežinka

Danes pa sva jo obiskala midva z možem. V dvorani sva bila sama in sva lahko po mili volji uživala v fotografiranju, ogledovanju in božanju ledenih umetnin. Vse umetnine obseva čarobna svetloba, ki še bolj poudarja njihovo pravljičnost. V dvorani je tudi čisto pravi šank, kjer so v mesecu decembru stregli tople napitke. Konkretnejše pijače pa so postregli v pravih ledenih kozarcih.

Pravljični svet pa se začne pri Piksiju, čuvaju portala, umetnice Dalije Šega Štok

Sledi orodje v ledenem bloku. Poleg kotne brusilke, po domače »fleksarce«, so uporabljali še motorne in ročne žage, dleta in rezkarje.

Pravljico nadaljuje grški bog Pan izpod rok umetnika Janeza Dolšaka

Zgodbo o Zlati ptici je v led vrezala umetnica Helena Rismondo. Kletka je narejena s tako natančnostjo, da je dotikanje le te nezaželjeno.

Mitološko bitje Lužičkih srbov je v ledu upodobil umetnik Bojan Grujić.

Zgodbo o Ledeni kraljici so v led oživili Miro Rismondo, Dalija Šega Štok in Marija Groznaya.

Ta kočija je narejena tako trdno, da se brez skrbi lahko lepo usedete vanjo. Ne skrbite za mokro ritko. Na sedežih so podložene blazinice.

Bogdan Jerič je v ledeno skulpturo spremenil mitološko bitje Kentavra.

Zelo priljubljeno rusko pravljico o Maši in medvedu je v ledeni umetnini predstavila Maria Groznaya.

Zmajčico iz Postonjske jame je v led ujel sam gospod Miro Rismondo.

Največja zanimivost pravljične ledene dežele pa je tobogan, po katerem se lahko spusti prav vsak, ki še verjame v pravljice in pravljična bitja. Tudi pri tem podvigu ne skrbite za mokre ritke. Za prave užitke so poskrbeli umetniki sami in pripravili drsalne blazine.

Še verjamete v pravljice? Po obisku pravljične ledene dežele boste gotovo. O tem, da bodo med obiskom uživali tudi vaši otroci in/ali vnuki, pa sploh ne dvomim. In cena. Skromen prispevek za trdo delo velikih umetnikov in stroške hlajenja dvorane.

V dvorani je sedaj -4C0. Ne boste verjeli, ampak tudi tople pelerine so na razpolago v kolikor boste obiskali Ledeno deželo na kakšen toplejši dan. Za vas bo ledena pravljica na ogled vse do 4. marca. Vsekakor pa so umetniki poskrbeli tudi za tople napitke ob katerih lahko uživate med samim ogledom ali po njem. Na uho: »Kuhanček je super.«

Današnji dan je bil sončen, a hladen. Tako sva se z možem po ogledu hitro odpeljala domov na toplo. Po mini večerji delim vtise današnjega dne z vami.