Narodno-zabavni ansambel Modrijani

Modrijani so narodno-zabavni ansambel, ki deluje od leta 2000. Primarna zvrst glasbe jim je narodno-zabavna, igrajo pa tudi zabavno in druge zvrsti, vse te pa igrajo s štiriglasnim petjem. Trenutno veljajo za najbolj popularen ansambel v Sloveniji. Modrijani vsako leto organizirajo koncert z imenom Noč Modrijanov. Ansambel je do danes ostal nespremenjen. Sestavljajo ga štirje člani in sicer bratranca Blaž Švab (vokalist) in Rok Švab (harmonikar), ter brata Peter Oset (kitarist) in Franjo Oset (basist), ki pa prihajajo s štajerske.

Začetek njihove poti, jim je kot mentor pomagal in pisal skladbe Brane Klavžar, ki je bil tudi učitelj igranja harmonike Roka Švaba. Ansambel je pod njegovim vodstvom ter z njegovimi skladbami uspešno udeležili njihovih prvih festivalov. V začetku sta skladbe prispevala tudi Tine Lesjak in Franc Šegovc, kasneje pa so jih začeli pisati tudi sami. Ansambel je v narodno-zabavno sceno vpeljal tudi ritme pop glasbe, zato je tudi tako znan. Prvi video posnetek s 360 stopinjsko kamero so prvi na narodno-zabavni sceni leta 2016 posneli Modrijani za pesem Si srečna z mano. Leta 2016 so prevedli svojo pesem z naslovom Moja v španski jezik, ter ji dali naslov Mia, producent tega posnetka pa je njihov dober prijatelj Martin Juhart, član ansambla Poskočni muzikanti. Skladba Rock me, ki so jo leta 2017 posneli v gostilni Grof na Vranskem, je po slabem mesecu dni na internetu dosegla milijon ogledov. Modrijani se lahko pohvalijo s tremi Viktorji za najboljšo skupino v letih 2012, 2013 in 2016.

modrijani

Modrijani so v svojem delovanju večkrat posneli pesmi v sodelovanju z drugimi ansambli kot so Čuki, Zlati muzikanti, Štirje kovači, Storžič, Ansambel Toneta Rusa, Novi spomini, ter s solisti kot so Natalija Verboten, Elda Vider in Jan Plestenjak. Na njihovem desetem albumu imenovanem Modrijani z gosti, ki je izšel leta 2009, je zbranih večina teh skladb. V duetu Janom Plestenjakom in Zdenkom Cotičem, so leta 2014 posneli skladbo En poljub in zanjo tudi videospot. Dve leti kasneje so posneli pesem z istima izvajalcema ter ansamblom Poskočni muzikanti z naslovom Kok’ nam je luštn’. Skladba Hočem le tebe je leta 2017 postala uspešnica, saj poleg Modrijanov nastopa tudi Isaac Palma, ki se je predstavil v šovu Slovenija ima talent.

Kot sem že omenil, ansambel Modrijani vsako leto organizira koncert z imenom Noč Modrijanov, na katerem nastopa ogromno drugih ansamblov s cele Slovenije. Koncert izvedejo dvakrat, zaradi prevelike udeležbe. Karte za koncert se prodajo v parih minutah. Koncert izvajajo enkrat letno v mesecu oktobru že od leta 2003, razen leta 2015, ko je bil ansambel preveč zaseden. Kot zanimivost, so morali koncert odigrati kar dvakrat, saj je bilo 10000 vstopnic prodanih v treh minutah. Ansambel je v svojem delovanju na vseh različnih narodno-zabavnih festivalih pobral že vse, kar se je pobrati dalo. V svojem času so do sedaj izdalo že kar 14 albumov. Najbolj pomembne pa so Neskončno zaljubljena, Božič z Modrijani, Poljub pod pajčolanom in Pusti mi pesmi, ki so postale zlate plošče. Člani pravijo da v njihovi zgodbi niso omenjali čisto vseh avtorjev glasbe, aranžmajev in besedil, ki pa so ključni pomen uspešnic in festivalskih uspehov. Vsako leto naštejejo čez 200 nastopov, zato si želijo da se to število ne bi zmanjšalo, poslušalcev pa upajo da bodo samo še rastli.