Montažne hiše postajajo pravi hit! Kako izbrati pravo zase?

Montažne hiše so v zadnjih letih z izjemnim razvojem tako arhitekture,  tehnologije, kot tudi vgradnje kakovostnih in ekoloških materialov postale pravi hit tudi med slovenskimi kupci. Temu primerno se povečuje tako število kupcev, kot tudi ponudba teh hiš. Toda kako v poplavi ponujenih hiš izbrati sebi primerno hišo ustrezne kakovosti in cene, ter na kaj biti pri izbiri še posebej pozoren?

Montažne hiše se v Sloveniji že nekaj let hitro prebijajo v ospredje. Poznavalci ocenjujejo, da je delež montažnih hiš v vseh novozgrajenih hišah čedalje večji in naj bi znašal že kakšnih 20 do 30 odstotkov. Koliko je natančno, je težko ugotoviti, saj o tem uradne statistike ni na voljo. Ponudniki pa vsi po vrsti pravijo, da imajo dela čez glavo, njihove proizvodne zmogljivosti pa so zasedene že za kakšno leto naprej. Zakaj te hiše pravzaprav sploh postajajo tako zanimive?

Škripanje, pokanje, slaba zvočna izolativnost so preteklost

Kot prvo, sodobne lesene montažne hiše odpravljajo vse težave iz preteklosti, ko so nekatere tovrstne hiše resda škripale, pokale, ko so bile slabo zvočno izolirane in še kaj. Vsi elementi današnjih montažnih hiš so vnaprej pripravljeni v proizvodnih halah in pod ustrezno kontrolo, ki omogoča natančno in kakovostno izdelavo. Zgrajene so iz zdravih in naravnih materialov, ki dajejo stanovalcem prijeten občutek udobja. Ogrodje montažnih hiš in zunanje stene večinoma sestavljajo les, različni naravni izolacijski materiali in steklene površine. Les, ki ga vgrajujejo v hiše, omogoča dihanje hiše, čiščenje zraka, hkrati pa tudi uravnava vlago v hiši.

Za ogrevanje manj kot 150 evrov na leto

Kombinacija teh materialov poskrbi tudi za izjemno energetsko učinkovitost hiš. Poraba energije za ogrevanje montažne hiše in pripravo tople sanitarne vode pogosto ne preseže niti kakšnih 150 evrov na leto. Potrebe po ogrevanju in pripravi tople sanitarne vode v teh hišah pogosto pokrivajo toplotne črpalke. Električno energijo za njihovo delovanje pa v zadnjem času čedalje pogosteje priskrbijo kar lastniki hiš sami, z vgradnjo sončne elektrarne na svojo hišo. Slednje se namreč kažejo kot ena najbolj zanimivih in donosnih naložb, saj dolgoročno prinašajo velike prihranke pri električni energiji, po poplačilu naložbe tudi po več kot tisočaka na leto.

Pod streho že v nekaj dneh

Zagotovo je velika prednost montažne hiše tudi ta, da je hitro zgrajena, kar v današnjem tempu življenja veliko pomeni. Te hiše so od podpisa pogodbe pa do končne vselitve pripravljene že v kakšnih šestih mesecih. Za samo postavitev hiše do pokritja strehe je potrebnih le nekaj dni, tako da je gradnja mogoča v vseh letnih časih. V nasprotju z njimi se zidane hiše zaradi mokre gradnje in potrebnega sušenja ponavadi gradijo vsaj leto in pol ali še več.

Je pa po drugi strani tudi res, da hitra gradnja zahteva tudi hitro financiranje, kar pa je lahko za marsikoga težava. Včasih se je gradnja vlekla leta in leta, gradilo pa se je glede na razpoložljiva finančna sredstva, zdaj pa je treba denar na mizo v celoti položiti v nekaj mesecih. Je pa treba ob tem omeniti, da lahko pri gradnji montažne hiše zaradi ekološke gradnje in energetske varčnosti pridobite tudi ugoden kredit ali pa celo nepovratna sredstva Ekološkega sklada RS. Zneski subvencije lahko sežejo tudi do dobrih dvajsetih tisočakov.

montažna hiša moderno

Tipska ali individualna hiša?

Na trgu lahko izbirate med tipskimi hišami ali hišami povsem po naročilu. Tipske hiše imajo proizvajalci montažnih hiš vnaprej pripravljene. Te so cenovno najugodnejše. Nekoliko dražje so različice, ko si na tipski hiši zaželimo kakšne spremembe in prilagoditve glede na svoje želje. Najdražje montažne hiše pa so tiste, ki so v celoti narejene po naročilu. Kaj boste izbrali, je torej odvisno od vaših želja in finančnih zmožnosti.

Toda to ni edina pomembna stvar o kateri se odločate. Montažno hišo lahko kupite tudi v različnih gradbenih fazah. Večina proizvajalcev ponuja tri možnosti: hišo na ključ, hišo na delni ključ in zunaj dokončani objekt. Zunaj dokončane hiše pomenijo proizvodnjo, dostavo in montažo konstrukcije hiše. To pomeni postavitev zunanjih in notranjih sten, stropov, oken in glavnih vhodnih vrat, strehe ter krovsko-kleparskih del. Več od te faze je izdelava na delni ključ. Gre za izdelavo estrihov, grobo polaganje električnih in vodovodnih inštalacij, grobo montažo prezračevanja in ogrevanja, ter zapiranje stropov in sten. Dokončanje hiše na ključ pa vključuje še preostala finomontažna dela, kot so bandažiranje, kitanje, brušenje, beljenje sten in stropov, montaža parketa, keramike, sanitarne opreme, stopnic, vrat, ter končno čiščenje hiše, da je pripravljena na končno opremljanje in vselitev.

Je pa treba k tem dodati, da vse te faze gradnje montažne hiše pri vseh ponudnikih niso povsem enake, zato se pred nakupom dobro pozanimajte. Seveda pa je med njimi tudi razlika v cenah, kar pa spet ni enako pri vseh ponudnikih. Pri nekaterih proizvajalcih se hiše, če so zgrajene na delni ključ, podražijo za okoli četrtino glede na zunaj dokončani objekt, če pa gre za hiše na ključ, so lahko tudi za polovico dražje.

Najcenejše so torej hiše dokončane le na zunaj. Na prvi pogled lahko prihranite kar precej denarja, toda čaka vas velik organizacijski zalogaj, da boste za dokončanje hiše uskladili vse obrtnike. Hkrati boste tako nase prevzeli tudi tveganje glede končne  garancije hiše. Ob tem pa vam nihče ne jamči, da boste vse to naredili ceneje kot vaš prvotni ponudnik, ki vam je montažno hišo zgradil.

Kako izbrati pravega ponudnika?

Montažne hiše so cenovno primerljive klasičnim zidanim hišam. Toda tudi med samimi ponudniki hiš so razlike v cenah, kar pa je lahko na prvi pogled tudi precej varljivo. Navzven sicer hiše resda izgledajo precej podobne, toda težave se znajo pojaviti čez kakšnih sedem do deset let, ko na plan privrejo morebitne napake pri gradnji. Ponudnike namreč za svojo gradnjo uporabljajo različne materiale, pa tudi tehnologijo gradnje, kar pa se zna pokazati šele čez leta. Hiše pa ne gradimo za pet ali deset let, temveč za dolgo časa in zadnje kar si vsak želi, je denimo vlaga na glavnih stenah in lesu, toplotni mostovi in še kaj.

Vsak ponudnik montažnih hiš vam bo sicer sam zase dejal, da je najboljši na trgu. Toda to se da na srečo tudi preveriti. Kot prvo se pozanimajte o zadovoljstvu z bivanjem pri njihovih dosedanjih kupcih. Povsem preprosto se da preveriti tudi njihove reference in certifikate kakovosti. Pozorni bodite tudi na finančno bonitetno oceno, da ne bi bil ponudnik ob kakšni večji težavi prisiljen zapreti podjetje, vi pa potem ostanete z garancijo, ki bo veljala le na papirju.

Z dobro izbiro ponudnika in vaše sanjske montažne hiše, bo bivanje za vas brezskrbno in prijetno, zato ničesar ne prepustite naključju. Potrudite se, raziščite trg, pogovarjajte se z ljudmi, ki v teh hišah že živijo, pojdite na razgovor k več ponudnikom in primerjajte njihovo ponudbo. Ko se odločite, morate imeti dober občutek, saj boste s ponudnikom, ki vam bo zgradil hišo, stopili v nek dolgoročni odnos. Bivanje bo zagotovo bolj prijetno, če boste vedeli, da ga lahko za nasvet pa tudi odpravo kakšne težave vedno, brez kakšnih posebnih zapletov, pokličete.