Velenjsko jezero spada med večja jezera v Sloveniji

V Sloveniji imamo vse, kar nam lahko ponuja narava. Imamo gore, slapove, krasne reke in še lepša jezera. Začelo se je poletje in prihajajo vroči dnevi, zato se gremo radi malo osvežit. Med vikendom vsi razmišljamo, kam bi se šli malo kopat, ne da bi nas to v veliki meri udarilo po žepu. Dosti ljudi gre na obalo, mnogi pa se odločijo za obisk jezer. Najbolj znana sta v Blejsko ali Bohinjsko jezero. Zavedajte pa se, da nista edini jezeri v Sloveniji, v katerih se lahko skopate. Tudi na Štajerskem je eno krasno jezero, natančno v Velenju. Imenuje se Velenjsko jezero.

Velenjsko jezero spada med večja jezera v Sloveniji, saj je dolgo 1,4 km, globoko 54 metrov in široko 1,3 km. Je globje od Bohinjskega in Blejskega jezera. Velenjsko jezero skupno obsega 20 km2, ima površino 1,4 km2 in prostornino 30,5  miljonov m3. Je bolj pravokotne oblike, to pa zaradi slabo razčlenjenega brega. Ker je v bližini Velenjski rudnik je bilo nekoč jezero, zaradi pepela, ki nastane v rudniku, zelo onesnaženo. Vendar so to uredili in danes tega problema ni več. Velenjsko jezero je eno od najbolj čistih jezer v Sloveniji. Kot vsako jezero, ima tudi Velenjsko dva pritoka, da od nekod pridobiva vodo, en pritok je iz Sopote, drugi pa Lepeno. Jezero je nastalo zaradi rudarske dejavnosti, saj so izkopavali lignit. Nastala so tri jezera, dva se imenujeta Šaleška jezera, ampak Velenjsko jezero je najbolj lepo, čisto in urejeno za kopanje.

V jezeru najdemo tudi precej rib, kot so smuči, somi, ščuke ter veliki krapi, amur, linj, ostriž, rdečooka, klen. Okoli jezera se lahko sprehodimo, saj so poti lepo urejene, lahko pa tudi ljubitelji koles, naredite lep kolesarski krog okoli jezera. Jezero privablja obiskovalce čez celo leto, ne samo v poletnih časih. Ob jezero pa so naredili prav plažo, ki se tudi imenuje Velenjsko jezero ima krasno plažo, poleg katere pa je tudi čolnarna. Plaža je prav lepo urejena, ima sanitarije, tuš, za sončenje imajo lesene tribune. Tu res najdete vse kar srce zaželi, aktivnosti na vodi, saj si lahko marsikaj izposodite, kopate se lahko, ste kot na morju, imate tudi igrišča za otroke in  starejše, prav tako ne boste ostali lačni.

Velenjsko jezero nudi v svoji bližini kar precej drugih aktivnosti, tako da vam ne more biti nikoli dolgčas. Po jezeru se lahko popeljete s pletno, tik ob jezeru imajo tudi kamp Jezero, kjer lahko kampirate, ljubitelji spanja v šotorih, sprehajalci imajo okoli jezera lepo peš pot, če nimate svojega kolesa, si lahko kolo tudi tukaj izposodite v TIC Velenje ali pa tudi v kampu, imajo tudi kolesa za otroke, tako da lahko cela družina kolesari, ne daleč od jezera najdete tudi šprtni center, tu pa se res za vsakega nekaj najde. Imajo razna igrišča z žogo, tudi mini golf se najde, fitnes center, tudi golf na travi imajo. Sigurno pa ste že slišali, če ne vi pa vaši otroci, za znano Piko Nogavičko. Vsako jesen v Velenju prirejajo znani Pikin festival.

velenjsko jezero zelenje

Camping Velenje

Kamp se nahaja tik ob jezeru. Ko se zjutraj zbudite in prilezete ven iz šotora, lahko greste direkt v Velenjsko jezero na jutranjo kopanje. Imajo tudi mobilne hiške, lahko pridete pa tudi z avtodomi. V samem kampu je tudi gostinski lokal, kjer dobite razne osvežilne napitke, sladoled ter kavico za jutranji zajtrk. Otroci bodo veseli igral. Imate tudi samitarije, ter pomivalnico. Cenovno so ugodni saj od 1. aprila do 30. junija za otroke od 4-12 leta plačate samo 4.5 EUR, za odrasle pa 9 EUR, od 1. julija pa do 31. avgusta pa za otroke samo 6 EUR, odraslepa 12 EUR, to je cenik za šotor. Če pa nimate šotora, pa lahko rezervirate mobilno hišico. Hišico lahko najamete za 2, 4 ali 6 oseb. Tudi hišni ljubljenčki so v kampu zelo dobrodošli, za njih morate na dan odšteti 3 EUR. Najboljše pa, da si na njihovi spletni strani vse pogledate in jih pokličete, če ste se odločili prenočiti za par dni.

Vodni park

Na Velenjskem jezeru boste tudi našli vodni park, kar je za otroke pravo doživetje. To so napihljiva različna igrala na vodi, za vse otroke brezplačno. Odprt je samo v poletnem času in takrat je tukaj tudi reševalec. Otroci morajo bit stari vsaj 6 let in v višino merit od 110 cm, in na igralih je lahko samo od 15 do 20 oseb. Morajo pa se tam po pol ure osebe menjavat, zato vsak dobi zapestnico ali reševalni jopič ter plačat 5 EUR, kar na koncu dobi ta denar nazaj.

ZOO Station Velenje

Tukaj ob Velenjskem jezeru si lahko tudi izposodite Windsurf in SUP opremo. Izposodite si vrhunsko opremo, lahko si tudi priskrbite inštruktorja. Če še niste velali na deski stoje, je to res primeren kraj, da se preizkusite.

Vožnja s pletno

Vozite se lahko z leseno ladjico po Velenjskem jezeru, imenovano pletno. Po jezeru boste pluli okrog 30 minut na električni pogon, pletna pa skupno sprejme 18 potnikov. Vožnja ni draga, saj za otroke do 18. leta plačate samo 1 EUR, za odrasle pa 4 EUR, če pa pridete v skupini in vas je več kot 15 oseb pa samo 3 EUR.

Pasja plaža

Tudi do kužkov so zelo dobrosrčni, saj so prav za njih naredili 100 metrov plaže. Plaža se nahaja pod kinološkim društvom. Če se odločite za uporabi pasje plaže, imejte pse pod kontrolo in za njimi pospravite iztrebke.

V teh poletnih dneh se ne rabite odpravit na morje, saj imate krasno osvežitev v bližini. Samo  odpeljite se v Velenje in poiščite Velenjsko jezero. Ponuja vam vse možne radosti, vsekakor pa se za vsakega nekaj najde. Tu se boste naplavali, preizkusili v veslanju stoje, otroci pa se lahko igrajo na različnih igralih. V glavnem uživajte v teh vročih poletnih dneh na Velenjskem jezeru.

Foto: Ana Poznič