Predjamski grad je bil dom Erazma Predjamskega

Predjamski grad se nahaja 9 kilometrov vstran od Postojnske jame in 12 kilometrov vstran od mesta Postojna. Stoji že dobrih 800 let. Grad kot je danes je dobil podobo leta 1583, saj pred tem ni imel vhodnega renesančnega stolpa.

Za Predjamski grad moramo plačati vstopnino, ki znaša za odrasle 13,80 EUR in 8,30 Eur za otroke do 15 leta starosti, od 16 do 25 leta starosti pa je vstopnina 11 EUR. Pred gradom je nekje 300 parkirnih mest na katerih lahko parkiramo.

Vsi, ki si kupite karto za ogled Postojnske jame in za ogled Predjamskega gradu, se lahko med tema dvema destinacijama odepljete z brezplačnim avtobusom, ki vozi od 12. Julija in do 31. Avgusta.

Predjamski grad in njegova zgodovina

Predjamski grad je bil prvič omenjen leta 1274. V gradu je živel znan Erazem Predjamski, od katerega je grad tudi dobil ime. Erazem je bil upornik vitez in sin tržaškega guvernerja. Družina rodbine Luegg, kateri predstavnik je bil Erazem so grad dobili pozneje, kot je bil zgrajen. Najprej je bil v lasti oglejskih opatov. Erazma so ubili leta 1484, ko ga je eden od slug izdal in vojakom dal znak takrat, ko je Erazem šel na stranišče in ga tam tudi ubili. Umor Erazma je naročil avstrijski cesar, ker je ubil njegovega sorodnika maršala Pappenheima in za povrh še je Erazem ropal avstrijskim bogatašem in nato te izropane stvari daje revežem. Med narodnoosvobodilno fronto sta bila v gradu sodišče in pa tiskarna za partizane.

Kaj vse si lahko ogledamo v Predjamskem gradu?

Najprej si oglejmo orožarno. Soba v kateri se orožarna nahaja nam nudi izvrsten pogled na celotno dolino. Nekoč je ta prostor služil za branjenje gradu in pa namenjen je bil kot prostor za bivanje. Danes tukaj najedemo replike orožja, mečev, sulic, lokov, samostrelov in bojnih kladiv. Najdemo pa tudi oklepe.

predjamski grad skala

Na sredi gradu se pa nahaja cerkvica Žalostne Matere Božje in Erazmova lipa. Cerkvica je v listinah prvič omenjena leta 1549. Freske v cerkvici so iz 15. Stoletja, ampak jih je do danes uničila vlaga. Pod lipo pa naj bi bil pokopan sam Erazem Predjamski.

Predjamski grad je tudi prizorišče Erazmovega viteškega turnirja. Turnir se dogaja samo med poletnimi meseci. Na turnirju bomo videli spretnosti bojevanja lokostrelcev, mečevalcev in konjenikov in pa tudi življenje nekoč v viteških taborih. Turnir je osnovan na zapiskih in ilustracijah 16. Stoletja. Na tem turnirju pa se lahko najemo, saj je posebnost turnirja viteška pojedina.

V gradu najdemo tudi temnico v kateri se nahaja lutka obešenega zapornika.

V gradu je še veliko lutk, ki so v naravni velikosti in opravljajo različna dela.

Ne pozabimo si pa ogledati jame pod gradom, ki je daljša od 14 kilometrov. Obsega tudi skrivni prehod, ki z gradu vodi na prosto. Mi si lahko ogledamo samo 700 metrov te jame. V teh 700 metrih pa lahko vidimo konjski hlev, glavni rov, imenski rov in veliko dvorano Fiženco. Pot nas vodi čez 250 stopnic.  V jami lahko vidimo netopirje in zato bo jama še bolj zanimiva tudi za otroke in ne samo za odrasle. Jamo si lahko ogledate samo od junija do septembra. Za jamo moramo doplačati 9,90 EUR za odrasle, 5,90 EUR za otroke do 15 leta in 7,90 EUR za starost med 16 in 25 let.

Seveda si zraven Predjamskega gradu oglejmo še Postojnsko jamo. Celotni park jame skriva velik podzemni svet. V jami so odkrili veliko novih živalskih vrst. V jami se je razvila tudi nova znanost, imenovana speleobiologija, ki pomeni veda o življenju v podzemlju. Najbolj znana živalska vrsta iz Postojnske jame je seveda človeška ribica. Najprej nas na ogled popelje vlakec in to kar 3,7 kilometrov. Ogled je nato dalje voden z vodniki, ki nam Postojnsko jamo tudi podrobno predstavijo. Jama ima 24 kilometrov dolge rove, mi si jih lahko peš ogledamo samo 5 kilometrov. Jama je odrta vse dni v letu. Cena za ogled Postojnske jame, Vivarija in EXPO Postojnske jame Kras stane 37,90 EUR. Samo ogled jame nas stane 25,80 EUR, za ogled jame in Predjamskega gradu moramo odšteti 35,70 EUR in za ogled jame, gradu, Vivarija in EXPO Postojnske jame bomo odšteli 41,90 EUR.

Prenočišča

Okolica nam nudi veliko možnosti prenočišč. Le 10 metrov vstran od jame se nahaja hotel, druga prenočišča pa lahko najdemo v samem centru mesta Postojne.

Oglejmo si Predjamski grad in pa ne pozabimo si še ogledati Postojnske jame. Zapeljimo se tudi v center Postojne in si še oglejmo mesto. Vse bo zanimivo tudi za otroke, zato jih vzamimo s sabo. Če s sabo vzamemo živali, imajo pred Postojnsko jamo urejeno varstvo tudi za njih in nas tam lahko počakajo med našim obiskom grada ali jame ali celo obojega, ker jih v jamo in Predjamski grad ne smemo vzeti s sabo. V nahrbtnik si seveda dajmo vodo in pa kakšne prigrizke za otroke. Zraven si ne pozabimo vzeti fotoaparata in si grad poslikajmo tudi od znotraj.  Obiščimo Predjamski grad saj nam ne bo žal.