Nuhalna svetlina – vse, kar ste kdaj želeli vedeti

Nuhalna svetlina je eden najpomembnejših pregledov v vsaki nosečnosti. Gre za povsem neboleč in neinvaziven ultrazvočni pregled, pri katerem ginekolog plod temeljito pregleda in preveri možnost kakršnih koli, predvsem pa kromosomskih napak. Nuhalna svetlina je povsem neškodljiva tako za vas kot za vašega otroka, opravlja pa se med 11. in 14. tednom nosečnosti in predstavlja prvi celovitejši pregled ploda. V nadaljevanju vam bomo odgovorili na najpogostejša vprašanja glede pregleda nuhalne svetline, da boste lahko brezskrbno in mirno uživali v nadaljevanju nosečnosti.

Kaj sploh je nuhalna svetlina?

Nuhalna oz. tilnična svetlina imenujemo tekočino na zatilju ploda, ki jo vidite na spodnji sliki. Izraz »svetlina« izhaja iz tega, da je ta del med pregledom svetlejši od okolice, zato ga tudi lažje izmerimo. Ključni faktor pri določanju morebitnega razvoj kromosomskih napak je predvsem debelina izmerjene nuhalne svetline, in sicer naj bi bila ta čim nižja oz. manjša od 2,1 mm. Večje meritve sicer nakazujejo večjo možnost pojava kromosomskih napak, a naj vas to ne prestraši preveč, saj je ogromno drugih vzrokov, zakaj je nuhalna svetlina nekoliko večja.

Kdo lahko izvaja pregled nuhalne svetline?

Nuhalna svetlina je specializiran pregled, ki ga lahko opravljajo zgolj za to usposobljeni ginekologi s potrebnimi certifikati. Čeprav pregled ni invaziven, se nikakor ne naročajte pri neizkušenih ginekologih oz. se pred naročanjem pozanimajte, ali je izbrani ginekolog za to usposobljen. V Medicinsko alternativnem centru Sanus Statera meritev nuhalne svetline opravlja asist. Veselin Šučur, dr. med. spec. Ginekologije in porodništva, eden najbolj priznanih in cenjenih specialistov ginekologije na našem območju, ki je bil leta 2007 celo izbran za najbolj priljubljenega ginekologa v Sloveniji. Ker mu je bila podeljena mednarodna licenca za izvajanje fetalnih meritev, je za merjenje nuhalne svetline strokovno podkovan, leta izkušenj s tega področja pa zagotavljajo  visoko stopnjo zanesljivosti. Poskrbel bo za celovit pregled vašega nerojenega otroka in vam tako zagotovil varno in brezskrbno nosečnost.

nuhalna svetlina trebuh

Kako se pripraviti na pregled?

Za merjenje nuhalne svetline ne potrebujete nobenih posebnih priprav, večina ginekologov pa nosečnico opozori, naj na pregled pride s polnim mehurjem. Poln mehur namreč zavzame več prostora v spodnjem delu trebuha, kar pomeni, da je plod bolj viden in se ga lažje pregleda. Če je možno, tako pred pregledom pijte čim več tekočine, najbolje vode.

Kako poteka pregled nuhalne svetline?

Z merjenjem nuhalne svetline pregledujemo predvsem prisotnost najpogostejših treh kromosomskih napak, in sicer trisomij 13, 18 in 21. Vsak ima namreč v svojem dednem zapisu 46 kromosomov, ki se lahko med razvojem ploda nekoliko spremeni in tako vodi v napake. Trisomijo 13 imenujemo Patausov sindrom, trisomijo 18 Edwardsov sindrom, vsem najbolj znana pa je trisomija 21 oz. Downov sindrom. Pri preverjanju razvoj downovega sindroma se upošteva tudi prisotnost nosne kosti. Manjkajoča nosna kost nekoliko poveča verjetnost Downovega sindroma, medtem ko po drugi strani lahko jasno vidna nosna kost ovrže tveganje za Downov sindrom kljub nekoliko debelejši nuhalni svetlini.

Poleg kromosomskih napak pa vam bo dober ginekolog opravil tudi celovit pregled ploda, saj je konec prvega trimesečja, ko se izvaja nuhalna svetlina, plod že izredno lepo viden. Ginekolog pregleda tudi razvoj hrbtenjače in tako izključi pojav spine bifide, preveri okončine in razvoj možganov. V Medicinsko alternativnem centru Sanus Statera izvajajo ene najtemeljitejših pregledov nuhalne svetline, za vsako pacientko pa si vzamejo ves potreben čas. Poleg vsega naštetega pregledajo tudi delovanje notranjih organov, število popkovnih žil, količino plodovne vode in položaj ter stanje posteljice.

Po meritvi nuhalne svetline vam ginekolog izda pisni izvid o meritvi, ki vsebuje vse potrebne informacije, kot je debelina nuhalne svetline, tveganje za razvoj trisomije 13, 18 oziroma 21  ter splošno tveganje za kromosomske in druge nepravilnosti. Domov boste odnesli tudi ultrazvočne slike vašega še nerojenega otroka, po želji pa vam lahko v res kakovostnem centru, kot je Medicinsko alternativni center Sanus Statera, ponudijo tudi 3D ali celo 4D posnetke v obliki CD-ja.

 

Kaj pa spol?

Nuhalna svetlina je prva priložnost, ko starši lahko izvejo tudi spol svojega še nerojenega otroka. Sicer ginekolog težko povsem zagotovo določi spol, a je mogoče ob pravilni legi otroka na podlagi dolžine in oblike sečnice z razmeroma visoko gotovostjo napovedati tudi spol. Pri tem je pomembno, da upoštevate tudi izkušenost ginekologa. Ginekologi z dolgoletnimi izkušnjami opravljanja nuhalne svetline namreč veliko hitreje in lažje, predvsem pa z večjo gotovostjo napovejo spol, saj sečnico hitreje najdejo in lažje prepoznajo znake, ki nakazujejo en ali drugi spol. Pri deklicah je sečnica navadno krajša in bolj ravna, pri fantkih pa daljša in nekoliko ukrivljena.

Je lahko prisoten tudi oče?

Ker je nuhalna svetlina prva priložnost za izključitev morebitnih okvar in ugotavljanje spola, so očetje in starejši otroci pogosti spremljevalci na pregledih. Na zaslonu lahko spremljajo prve posnetke najnovejšega člana družine in se z njim še bolj povežejo.