Jezero Jasna – krasna destinacija za izlet s pogledom na Julijske Alpe

Jezero Jasna sem obiskala zgolj slučajno, vendar mi vsekakor ni žal. Upam, da se bom kmalu zopet vrnila in preživela cel dan v mirnem okolju ter pogledu na Julijske Alpe.

Jezero Jasna je umetno jezero, ki leži v bližini Kranjske Gore in ima krasen pogled na Julijske Alpe.

Iz Ljubljane vas pot vodi po avtocesti proti Gorenjski. Držite se oznake Kranj in nato Jesenice. Kasneje pa že sledite napisu Kranjska Gora, kjer zapustite avtocesto. Držite se smerokaza Kranjska Gora. Pot za jezero Jasna je res lepo označena in če sledite napisu za Kranjsko Goro, se nikakor ne morete izgubiti. Pot vas popelje skozi različna naselja. Peljete se tudi čez Gozd Martuljek, kjer pa ravno v tem času urejajo cesto in poteka promet enosmerno. Med vikendi je zato pričakovana večja zgoščenost prometa. Gozd Martuljek je tudi znan kot turistična točka, saj imajo kar nekaj kapacitet prenočevanja. Iz kraja pa so različne možnosti za izlete, pohodništvo ipd., jezero Jasna pa zdaleč ni edina destinacija.

jezero jasna pogled

Po cesti se peljete še naravnost in vas pot po nekaj kilometrih pripelje v Kranjsko Goro. Tam lahko parkirate na začetku Kranjske Gore ali na koncu ali nekje vmes (če se nameravate odpraviti peš). V tem času je sicer tudi kar nekaj ulic po Kranjski Gori razkopanih, saj prenavljajo in se pripravljajo na poletno sezono. Za Jezero Jasna je kar nekaj smerokazov, zato vam ga ne bo težko najti. Lahko pa seveda se z avtom odpeljete prav do jezera in parkirate tik ob jezeru. V Kranjski Gori se odcepite levo (Vršič) in se pripeljete tik do jezera, kjer je parkirišče.

Kranjska Gora ponuja nešteto možnosti parkiranja, prenočevanja ter ostalih ponudb. Najbolj je znana seveda po smučarskem središču. Kranjsko Goro poznamo vsi po Pokalu Vitranc, kjer se pomerijo moški svetovni smučarski asi v veleslalomu ter slalomu. Naslednje leto bo tako Kranjska Gora gostila že 58. pokal Vitranc, ki bo potekal predvidoma 9. in 10. marca 2019. V tem času je Kranjska Gora polno zasedena. V zadnjem času res naši smučarji ne dosegajo prvih mest, vendar je to za nas praznik podoben prazniku v Planici. Več družin, se odpravi iz različnih delov Slovenije na ogled vseh smučarjev sveta. Kranjska Gora je takrat preplavljena z različnimi zastavami in navijači iz različnih držav. Tudi od meje je oddaljena le nekaj kilometrov, zato lahko naredite obisk tudi v sosednjo Italijo ali Avstrijo.

Kranjska Gora v spomladanskih in poletnih mesecih ponuja kar nekaj možnosti za sproščeno kavo, kosilo v mirnem okolju ali večerjo ob glasbi. Gostinski lokali so prijazni za goste. Osebje pa je zelo gostoljubno. Večina restavracij ter lokalov je zelo tradicionalnih. Naj vas ne preseneti, če v kakšnem izmed lokalu naletite na natakarico, ki bo oblečena tradicionalno.

Kot sem že navedla, se do jezera Jasna lahko odpravite z avtom (levo za Vršič). Sama sem parkirala pri hotelu Kompas, si zjutraj privoščila kavo na njihovi terasi ter se peš odpravila čez Kranjsko Goro ter si jo na hitro ogledala. Izpred hotela Kompas greste ob smučišču in proti centru Kranjske Gore (cerkev, lekarna, različne trgovine ipd.). Če se odpravite iz katerekoli točke iz Kranjske Gore peš k jezeru Jasna, je najboljše, da pridete do reke in tako se najlažje orientirate. Potem pa sledite reki navzgor (proti toku). Tik ob reki je potka. Pot vas pelje ob reki, čez gozdiček. Lahko greste tudi ob cesti (cesta za Vršič) kjer je tudi pločnik. Če se odpravite iz Kranjske Gore peš, je približno 15 minut do 30 minut hoje (odvisno kje si boste izbrali izhodiščno točko in seveda hitrost hoje). Pot je primerna tudi za otroke, saj je pot lahka. Ob reki tudi ni nevarnosti prometa in se tako sproščeno sprehodite in ohladite skozi senco. Ob poti vas bo spremljala reka Pišnica. Med potjo je kar nekaj čudovitih točk, kjer si lahko privoščite malico, počitek ali pa le uživate ob pogledu na prečudovito naravo. Reka vas bo navdušila z njeno lepo barvo in čistočo. Sprehod je res lep in poteka večinoma po senci. Potka je makadamska in tako lahko greste po njej tudi z otroškimi vozički ali kolesom. V nekem trenutku se pot konča z razgledno ploščadjo, ki je priljubljena za fotografiranje. Nato se povzpnete po stopnicah do ceste. Cesto boste morali prečkati in čez nekaj korakov boste zagledali jezero Jasna.

Jezero Jasna v bistvu sestavljata dve umetno narejeni jezeri. Na začetku jezera vas bo pozdravil kip kozoroga, ki stoji na kamnu in je tudi zelo fotogeničen, saj je zopet ena izmed priljubljenih lokacij za fotografije. Pot vas vodi okoli jezera, kjer se lahko sprehodite, ustavite v lokalu ali pa le posedite in si ogledate alpsko okolico. Jezero Jasna ima tudi lep lesen pomol na katerem so zopet pogosta fotografiranja. Prav tako je razgledni stolp, na katerega se lahko povzpnete in posnamete kakšno fotografijo. Ker sem bila na lokaciji med tednom, ni bilo gneče. Predvidevam pa, da je med vikendom popolnoma drugače. Parkirišče za jezero Jasna je tik ob jezeru, vendar ni zelo veliko. Ker sem bila med tednom, sem srečala tudi šolarje, kar pomeni, da je točka tudi na njihovem seznamu izletov.  Podnebje je tukaj seveda alpsko. Kljub temu, da sem obiskala lokacijo v maju, kjer se v centru Slovenije sprehajamo že v kratkih rokavih, je bila tam jopica ravno prav. Tudi vremenske razmere se hitro spremenijo. Okoli jezera je kar nekaj točk, kjer se turisti radi fotografirajo, zato svetujem dober pregled vremenskih razmer in da res izkoristite dan ali vsaj nekaj ur na lokaciji. Za nedeljske pohodnike se iz tukaj ne da še na kakšen krajši sprehod. Po pripovedovanju domačinov pa naj bi tukaj okoli rastli najdebelejši oz. najstarejši macesni. Se pa tukaj okoli razprostira tudi gozdni rezervat. Vsekakor je jezero Jasna točka, ki jo lahko obiščemo v vseh letnih časih, vendar primerno glede na vremenske razmere. Če ste nastanjeni v Kranjski Gori je to lahko super ideja za sprehod.

Če ste se odpravili peš iz Kranjske Gore imate še lep sprehod nazaj. V primeru, da ste se z avtom pripeljali prav do jezera Jasna, pa priporočam nato še kakšen obisk z avtom Vršiča in tako zapolnite dan. Lokacija je primerna tako za otroke, kot tudi odrasle, vsak bo našel nekaj za sebe.