Telefon Xiaomi Redmi Note 5 kot preudarna izbira

Leto 2017 je bilo za Xiaomi sila uspešno, saj so zabeležili rekordno prodajno leto. Dobršen del tega rezultata se nanaša na model Redmi Note 4. Ta je med drugim na ogromnem indijskem trgu postal najbolje prodajani pametni telefon, odlične prodajne številke pa dosegel tudi v številnih drugih državah. Nemalo lastnikov je prejel tudi na sončni strani Alp. Telefoni njihove cenovno zelo dostopne Redmi serije so namreč poznani po odličnem razmerju med kakovostjo in ceno. Velik potencial za novo prodajno uspešnico predstavlja tudi naslednja generacija tega modela. Xiaomi Redmi Note 5 namreč prihaja s številnimi privlačnimi lastnostmi, začenši z velikim 5,99 palčnim zaslonom z 18:9 razmerjem stranic, dvojno hrbtno kamero, veliko baterijo ter zmogljivo strojno opremo.

xiaomi redmi note 5 profesional

Zaslon

Zaslon prinaša enega izmed vrhuncev modela Redmi Note 5. V letu 2017 se je trend pametnih telefonov pričel obračati proti zaslonom z 18:9 razmerjem stranic. Najprej so bili tega deležni dražji predstavniki, v zadnjem obdobju pa pronica tudi v cenovno dostopnejše razrede. Pomembno vlogo tukaj igra Xiaomi, saj so že konec leta 2017 na trg poslali prve primerke s takšnim razmerjem ter cenovno značko pod 200€. Zato je tudi logična izbira za predstavnika nove Redmi Note serije. Tovrstni tipi zaslonov postajajo pravi hit, saj telefonom podobnih dimenzij prinašajo površinsko večji zaslon kot klasični s 16:9 razmerjem. Tudi razvijalci aplikacij vse večji poudarek dajejo ločljivostim tega razmerja. Zaslon v diagonalo meri dobrih 15 centimetrov (5,99 palca), sliko pa prikazuje v Full HD+ ločljivosti 2160 x 1080. Stranski rob zaslona je ozek, nekaj več prostora je na spodnji in zgornji strani. Robovi zaslona so zaokroženi, kar lepo dopolnjuje vizualni izgled pročelja.

 

Procesor

Xiaomi Redmi Note 5 predstavlja prvi mobilnik z najnovejšim procesorjem Snapdragon 636, katerega so razvili pri podjetju Qualcomm. V primerjavi s predhodnikom prinaša številne izboljšave, od hitrejšega preračunavanja, zmogljivejše grafične kartice do višjega nivoja varčnosti z energijo. Zato se bo z lahkoto spopadel tudi z zahtevnejšimi aplikacijami in videoigrami. Zamik ne bo predstavljal problema niti v primeru večopravilnosti, ko ima procesor istočasno opravka z večjim številom aplikacij.

xiaomi redmi note 5 babi

 

Telefon prihaja v treh pomnilniških različicah, 3GB, 4GB ter vse do 6GB delovnega pomnilnika. Osnovnejša nudi 32GB notranjega pomnilnika, preostali dve 64GB. Dodatno razširitev spomina omogoča reža za spominsko kartico. Pri Xiaomiju so poznani po vgrajevanju baterij visokih kapacitet, saj se zavedajo, da dolga avtonomija predstavlja eno ključnih želja uporabnikov. V Redmi Note 5 so tako vgradili kar 4000mAh baterijo, ki bo brez problema dovolj za eno in pol dnevno uporabo, ob varčnejši uporabi pa bo zaloge dovolj tudi za dvodnevno uporabo.

 

Kamera

Velik poudarek so inženirji namenili razvoju kamere. Tudi na tem področju gre Xiaomi Redmi Note 5 v korak s časom, saj ima na hrbtni strani dvojno kamero. Primarna kamera ima tipalo ločljivosti 12 milijonov slikovnih pik, sekundarna pa pet, saj je njen primarni namen zajem globinskega polja pri fotografijah. S to kombinacijo omogoča izvedbo čudovitih portretov z izostritvijo primarnega subjekta ter zameglitvijo ozadja. Prednja kamera ločljivosti 13 MP s pomočjo LED bliskavice omogoča naravne portrete v visoki ločljivosti.

 

Dve SIM kartici

Vsi aktualni modeli Xiaomi telefonov imajo možnost vstavitve in sočasne uporabe dveh SIM kartic. In Redmi Note 5 ni izjema. Tako boste službeni in zasebni telefon združili v eno napravo. Enostavno in priročno kajne? Velja pa opozoriti, da prihaja s t.i. hibridno režo , zato ni možna sočasna uporabo dveh SIM kartic v kombinaciji z micro SD spominsko kartico.

xiaomi redmi note 5 telefon

MIUI 9 vmesnik na Android osnovi

Xiaomi na glavnini svojih modelov uporablja lasten MIUI uporabniški vmesnik, ki bazira na Android osnovi. MIUI predstavlja enega izmed najbolj priljubljenih prilagoditev Android sistema, saj je zabaven, intuitiven ter optimiziran za hitro delovanje. Redmi Note 5 ima v osnovi nameščen Android 8.1 sistem z MIUI 9.5 vmesnikom. Slednji ima tudi možnost slovenskega menija.

 

Oblikovna zasnova

S prednje strani je njegov izgled skorajda identičen hišnemu modelu Redmi 5, a na hrbtni strani so razlike med njima opazne na prvi pogled. Xiaomi Redmi Note 5 ima namreč dvojno vertikalno postavljeno hrbtno kamero, ki ga hitro loči od hišnega konkurenta. Kljub večjim dimenzijam je oblikovan za dobro prileganje vaši dlani. S svojimi 181 grami sicer ne spada med lažje telefone, zato boste ob morebitnem prehodu iz manjšega telefona potrebovali nekaj dni privajanja. A verjemite, prehoda nazaj na telefon z manjšim zaslonom si potem ne boste znali več predstavljati.

xiaomi redmi note 5 ekran

Cena

Če iščete cenovno ugoden mobilnik, a vendarle z zmogljivo strojno opremo in odličnim naborom funkcij, potem Redmi Note 5 predstavlja eno izmed najaktualnejših opcij. V slovenski trgovini bo vaš za ceno okrog 250€ (4/64GB izdaja). V kolikor radi eksperimentirate, pa boste z nakupom v tujih trgovinah lahko prihranili še nekaj deset eur. Pri nakupu je potrebno biti pozoren na izbiro globalne verzije, saj je slednja prilagojena mednarodni uporabi in kot taka podpira tudi vse mobilne frekvence v Sloveniji. Nekatere trgovine imajo namreč še vedno v ponudbi kitajske izdaje telefonov, ki pri nas ne bodo delovale optimalno. Spisek priljubljenih trgovin za nakup globalne verzije boste našli v predstavitvi Xiaomi Redmi Note 5 telefona na slovenskem Xiaomi blogu. Tam boste med drugim našli tudi predstavitve drugih izdelkov tega tehnološkega giganta.

xiaomi redmi note 5 punca