Nuhalna svetlina – kako je videti test

Nuhalna svetlina je tekočina na zadnjem delu plodovega vratu oziroma na zatilju, katere debelina lahko pokaže na povišano verjetnost, da se bo pri plodu razvila kromosomska motnja, kakršne so trisomija 18, trisomija 13 in trisomija 21. Predebela nuhalna svetlina pomeni povečano možnost, da bo otrok trpel zaradi katere od teh bolezni in v nekaterih primerih zaradi nje tudi prezgodaj umrl.

Test nuhalne svetline je presejalni test v obliki ultrazvoka. Običajno se ga opravi med 11. in 14. tednom nosečnosti – takrat, ko je nuhalna svetlina pri plodu prisotna. Zdravniki, ki ga opravljajo, morajo za to pridobiti posebno licenco. Pri testu nuhalne svetline zdravnik ali zdravnica skozi trebušno steno nosečnice pregleda plod in glede na nuhalno svetlino, starost matere in nekatere druge dejavnike izračuna, kakšne so možnosti, da se pojavi katera od zgoraj omenjenih bolezni. Test lahko, v primeru, da ženska nosi dvojčka, opredeli tudi, ali gre za dva ploda v eni posteljici ali za dve posteljici. Na podlagi velikosti ploda se določi predvideno trajanje nosečnosti, kar se ravno tako uporabi pri izračunu verjetnosti za pojav kromosomske motnje.

nuhalna svetlina test dekle

Kaj vse lahko popači rezultate pregleda nuhalne svetline?

Zelo verjetno vam bo zdravnik, ko se naročite na test nuhalne svetline, povedal, kaj vse lahko popači rezultate pregleda. Tudi, če ne, se ne bojte sami vprašati, da se boste lahko na test kar najbolje pripravili. V glavnem pa so stvari, zaradi katerih so lahko rezultati pregleda nuhalne svetline netočni, sledeče:

  • imate polno črevesje
  • imate previsoko telesno težo
  • med testom ste se preveč premikali
  • plod je v neugodnem položaju za pregled
  • plod obdaja nenormalno majhna količina plodovnice
Prišel je čas za pregled

Ko boste prišli v ordinacijo, vam bo zdravnik oziroma zdravnica najbrž namenila nekaj besed, nato pa vas povabila, da si dvignete majico, hlače pa potegnete nekoliko navzdol. Običajno je to največja mera »razgaljenosti«, ki je potrebna za test nuhalne svetline. Izjema je seveda takrat, ko je poleg ultrazvočnega potreben tudi vaginalni pregled, a to se zgodi le v redkih primerih, ginekolog pa vas bo na to predhodno opozoril.

Po uvodnih pozdravih boste legli na mizo (na bok ali na hrbet). Ker gre pravzaprav za čisto klasičen ultrazvočni pregled, vas bodo po trebuhu namazali z gelom, nato pa bo zdravnik po tem gelu in po vašem trebuhu drsel z napravo za ultrazvok, ki bo čez vašo trebušno steno zaznala plod. V sobi bo prisoten velik zaslon, na katerem si boste vi, ginekolog in vaš morebitni spremljevalec ogledali 3D ali 4D posnetek vašega ploda. Trenutek, ko prvič vidijo obraz svojega otroka, je za mnoge nosečnice zelo čustven. Pregled nuhalne svetline je običajno dolg vsega skupaj nekje od 15 do 20 minut in v tem času bo ginekolog preveril, kako debela je nuhalna svetlina vašega ploda, ali ima plod nosno kost ter še nekatere druge stvari. Po pregledu bodo z vašega trebuha obrisali gel, lahko boste vstali in si popravili oblačila, z zdravnikom boste verjetno izmenjali še nekaj besed in predelali najbolj verjetne možnosti glede na to, kaj je pokazal test, zdravnik vam bo morda, če se je nuhalna svetlina izkazala za nezanesljiv pokazatelj, priporočil nadaljnje preiskave, na svojo željo boste dobili posnetke ploda, nato pa boste lahko odšli domov.

Čeprav vas morda skrbi, da bi nuhalna svetlina pokazala, da ima vaš otrok kakršne koli zdravstvene težave in zato odlašate s pregledom, nikar. Če se tovrstne težave pri plodu pojavijo, se žal pojavijo ne glede na to, ali se jih trudimo odkriti ali ne in neodkrita trisomija, ki jo prvič opazimo šele ob rojstvu, je veliko bolj neprijetno presenečenje kot trisomija, ki smo jo s pomočjo testa nuhalne svetline odkrili že v zgodnji nosečnosti. Vedno je bolje vedeti, kaj nas čaka. Nekatere ženske se v primeru, da izvedo, da ima njihov otrok kakšno hudo bolezen, odlo

Verjamemo, da vas skrbi, saj gre za vašega otroka, a pregled nuhalne svetline je bil zasnovan zato, da vam pomaga. Veliko mamic je živčnih tudi zato, ker imajo ogromno vprašanj, pa se jih bojijo postaviti, saj jih je strah odziva zdravnika. A to naj vas ne skrbi. Sprašujte, sprašujte in še enkrat sprašujte, če se boste tako počutili bolje. Naj vas ne bo sram, saj je povsem logično, da vsako mater skrbi, ko gre za njenega otroka, tudi, če se ta sploh še ni rodil. Napišite si seznam vprašanj, ki se vam porajajo v dnevih do pregleda. Pravzaprav vam sploh ni treba čakati na pregled – na spletu najdete ogromno informacij (kar vam je verjetno že zdaj vsaj približno jasno, glede na to, da berete tole besedilo). Dober zdravnik ali zdravnica bo vsaj poskušala pomiriti vaše skrbi, čeprav si za vas morda ne bo mogla vzeti toliko časa, kot bi želeli.

Zdaj, ko ste prebrali tole besedilo, ste verjetno ugotovili, da test nuhalne svetline ni noben bavbav, pač pa je priložnost, da prvič vidite obraz svojega še nerojenega otroka in se obenem še prepričate o njegovem oziroma njenem zdravstvenem stanju.