Nemška doga – nežni velikan

Nemška doga, great dane, Grand Danois, Deutsche Dogge – vse to so imela za ogromno pasmo psov, ki se je zaradi velikosti marsikdo boji, pa vendar so zaradi svoje nežne narave nemške doge odlični družinski psi, ki imajo radi otroke. Ali ste vedeli, da je predstavnik nemške doge tudi lik v eni izmed bolj popularnih otroških risank?

Nemška doga je ena največjih pasem psa. Mladiči nemške doge običajno dosežejo svojo končno višino nekje med drugim in tretjim letom starosti. Samci bi morali biti visoki najmanj 80 centimetrov, minimalna predvidena višina za samice nemške doge pa je 72 centimetrov. Nemška doga naj bi pri 18 mesecih starosti tehtala najmanj 54 kilogramov, če gre za samca, oziroma 45 kilogramov, če gre za samico. Strogi standardi veljajo tudi za razmerje med dolžino in višino teh psov – to razmerje naj bi bilo pri »popolnih« pasemskih psih 1 proti 1, kar pomeni, da naj bi bil pes dolg toliko, kot je visok. Če pes ne dosega teh standardov, ne sme sodelovati na tekmovanjih in ni primeren za razmnoževanje po kriterijih, ki jih določa kinološka zveza.

Kot rečeno so nemške doge med pasmami rekorderji, kar se tiče višine. A tudi med samimi nemškimi dogami beležimo nekaj rekordov. Najvišji primerek nemške doge je bil Zevs, ki je v višino meril več kot meter – neverjetnih 111,8 centimetrov. Žal Zevsu usoda ni bila naklonjena – poginil je leta 2014 pri komaj petih letih.

Za udeležbo na tekmovanjih morajo nemške doge izpolnjevati tudi stroge pogoje glede barve kožuha. Dovoljene barve so rumena s črno obrazno masko, rumena s črnimi progami, jeklena modra, črna, harlekin (bel kožuh s črnimi lisami), mantle (črn kožuh z velikimi belimi lisami) in merle (siv kožuh s črnimi lisami).

Nemška doga – družinski pes, ki ima rad otroke

Ker je nemška doga ena največjih pasem psov, lahko zaradi svoje velikosti v marsikom vzbuja strahospoštovanje. V resnici so to zelo blagi psi in njihova fizična podoba ne odraža njihovega nežnega karakterja. Znani so po tem, da nenehno iščejo pozornost svojih lastnikov. Zaradi njihove prijazne narave ni čudno, da se jih je med drugim prijel tudi vzdevek »nežni velikani«.

nemška doga pes

Nemške doge skoraj niso same po sebi agresivne in ne kažejo močnega nagona po tem, da bi lovile kakršen koli plen. Običajno se do drugih psov obnašajo precej prijazno, dober odnos pa kažejo tudi do drugih živali in do ljudi, ki jih dobro poznajo. Ker so to zelo nežni in ljubeči psi, jih lahko s primerno vzgojo brez težav naučimo, da dobro shajajo z otroci, tako manjšimi kot malo večjimi. Še posebej dober odnos ponavadi vzpostavijo z otroci, s katerimi so odraščali.

Nemške doge so pasma, ki jo strokovnjaki priporočajo družinam, pod pogojem, da jih lastniki vzgajajo že od samega začetka. Na fotografijah jih velikokrat vidimo, kako se naslanjajo na svoje lastnike ali pa jim lezejo v naročje in se očitno ne zavedajo svoje velikosti.

A tu velja opozorilo: kot vsaka druga pasma psov tudi nemške doge, če niso pravilno socializirane, lahko odrastejo v plašne pse, ki so v nekaterih primerih, kot je novo okolje ali v družbi nepoznanih ljudi, lahko celo agresivni.

Nemške doge in zdravje

Kot vsi veliki psi imajo tudi nemške doge precej počasno prebavo, posledica česar je to, da imajo manj energije in na kilogram svoje teže pojedo manj hrane kot psi manjših pasem. Za velike pasme psov so značilni tudi specifični zdravstveni problemi. Primer je napihovanje, ki se mu lahko izognemo tako, da pes po obroku počiva nekje med 40 minut in eno uro. Kot vse večje pasme so tudi nemške doge nagnjene k displaziji kolkov in drugim boleznim kosti in hrbtenice. Ker psi te pasme rastejo precej hitro, lahko kosti v njihovih vretencih začnejo pritiskati na njihovo hrbtenjačo, to pa povzroči šibkost v nogah. Ta zdravstveni problem se lahko v določenem času pozdravi sam od sebe ali pa ga zdravimo z operativnim posegom.

Nemške doge imajo žal precej kratko življenjsko dobo. V povprečju živijo nekje med šest in osem let, nekatere izjeme pa doživijo in celo preživijo deseti rojstni dan.

Nemška doga v delih fikcije

Se spomnite kakšne znane nemške doge v risankah, ki smo jih radi gledali v otroštvu? Naj vam namignemo, da je bil to najboljši prijatelj štirih mladih ljudi, ki so se v svojem kombiju vozili naokrog in da je pomagal rešiti kar nekaj primerov nadnaravnih pojavov. Verjetno ste uganili, da gre za znanega detektivskega psa Scoobyja Dooja. Iwao Takamoto, ki je narisal tega slavnega psa, je navdih črpal iz skic nemških dog, ki mu jih je priskrbel sodelavec, ki je gojil nemške doge. Takamoto se je posebej potrudil, da je Scooby Doo pravo nasprotje popolne nemške doge in ima daljši rep, ukrivljene noge, usločen hrbet in majhno spodnjo čeljust.

Nemška doga je ogromen, a prisrčen pes, ki vam bo s svojo nežnostjo in igrivostjo krajšal dneve. Žal je njihova življenjska doba precej kratka, a v nemški dogi boste našli zvestega spremljevalca, ki vas ne bo nikoli pustil na cedilu.