Po stopnicah navzgor za čvrsto zadnjico

Moje prvo najemniško stanovanje je bila garsonjera v četrtem nadstropju v bloku brez dvigala. Vse lepo in prav dokler ni bilo potrebno teh stopnic premagati s kupom vrečk iz trgovine ali smeti. Iz meseca v mesec je bilo bolje. Ker sem bila zelo mlada in nisem imela še zdravstvenih težav, se s hojo po stopnicah sploh nisem obremenjevala. A se je to kmalu spremenilo. Huda okvara na hrbtenici. Stopnice so postale prava muka. Ker sem bila mlada in sem imela čudovito fiziatrinjo, sem tudi kmalu okrevala. Ko danes pogledam nazaj, so bila pa gotovo ena izmed najboljših vadb ravno stopnice. Saj to ni nič takega, greš gor in dol. Ko pa počneš to nekajkrat na dan, je to odlična vadba. Seveda se naučiš dobro načrtovati dejavnosti, ker gotovo ne boš nesel samo smeti po stopnicah. To narediš mimogrede, ko greš v službo. Ko greš domov, mimogrede opraviš nakup in pobereš pošto iz nabiralnika, da ne letaš stokrat po stopnicah dol in gor. Ker iz službe gotovo ne prideš ravno spočit, je tudi hoja po stopnicah lahko muka.

Neke jeseni smo šli s prijatelji na Viševnik. Ni ravno neki gorski podvig, je pa kar nekaj hoje do koče. Pot sem opravila brez problemov. Vodnik me je pohvalil, češ, da imam dobro kondicijo. Od kje le? Športno dejavnost sem takrat prav prezirala. Nisem je marala. Jaz pa kondicija? Tekom pogovora pa je beseda nanesla tudi na stopnice. Seveda imaš kondicijo, če hodiš vsak dan po stopnicah v četrto nadstropje. To je bilo zame nekaj novega.

Prvo nosečnost sem ravno tako pretelovadila po stopnicah. Za malo šalo. Vsi so me spodbujali, da če bom veliko hodila, bom lažje rodila. No, pri meni so to ravno ni izšlo. Osem ur sem se pa vseeno zvijala in dihala. Ampak preživela. Sem si pa še zadnji dan, predno sem šla rodit, umila noge v umivalniku. Zopet sem zelo hitro okrevala in se po treh dneh vrnila domov. Po stopnicah pa ni šlo. Do prvega nadstropja še, potem mi je mož pomagal nadaljevati pot do doma oz. stanovanja. Ja, porod telo zelo izčrpa. Ampak veselje z otrokom v naročju je pa nepopisno. In cela porodniška odlična telovadba po stopnicah dol in gor. Z vozičkom, z otrokom, z nakupovalnimi vrečkami in tako naprej. Seveda pa zopet pametno načrtovanje poti. No telesna teža in oblika sta se tudi kmalu po porodu vrnili na normalo. Ker je garsonjera postala pretesno domovanje za tri osebe, smo se preselili v večje stanovanje. In ostali brez stopnic. In kondicije. Kolikokrat sva se z možem pogovarjala, kako jih pogrešava. Zato, kjerkoli sem imela možnost, sem se povzpela po stopnicah.

V zadnjih letih, ko so vadbe postale modni hit, ali bolje rečeno nuja za naš stresni vsakdanjik, se tudi vse več piše o gibanju, hoji, kot protistresni dejavnosti. In potem sem nekje prebrala, da je hoja po stopnicah odlična vadba za čvrsto zadnjico. Pa je res. Moja je kar lepo napeta, kljub petim križem na njej. Sedaj imam tudi malo več znanja o vadbi. In začela sem uživat ob njej. V službi pa izkoristim stopnice za razne vrste vadbe. Večkrat na dan po par sekund in mesečno se kar nabere. Svoje znanje pa črpam od odličnih trenerjev Fitnes studia Energy. https://www.facebook.com/fitnes.studio.energy

So pa stopnice lahko tudi odličen vadbeni pripomoček. Vaje je najboljše izvajati na vsaj tridesetih stopnicah. Za začetek se ogrejete s hojo po stopnicah dokler se malo ne zadihate. Potem pa hitro stecite po njih navzgor, navzdol pa hodite. To ponovite za začetek trikrat, nato tedensko stopnjujte. Istočasno pazite na držo. Tecite in hodite pokončno, prsi potisnite naprej in navzgor. Tisti, ki imate stopnice v svoji hiši, lahko pa tudi hodite po vseh štirih nazaj. S takšno vadbo si boste okrepili trebušne mišice in mišice ramenskega sklepa, okrepili imunski sistem, pospešili prebavo in prekrvavitev. Vaša zadnjica pa bo postajala vse bolj čvrsta. Tisti bolj natančni si lahko naredite plan in si vse skupaj zapisujte in rezultati bodo gotovo močna motivacija za nadaljevanje. Vem, da vas bo marsikdo malo čudno gledal, kaj ga lomite po stopnicah. Zapomnite si, nihče vam ni nič dolžan in se ne ozirajte na njih. Nihče vam ne bo dal svojega zdravja. V bloku pa po možnosti čim manjkrat uporabite dvigalo.