Podpora in pomoč pri dojenju za doječe mame

Ni samo po sebi umevno, da bo hranjenje otroka z materinim mlekom takoj steklo, zato številne nosečnice in doječe matere poiščejo podporo in pomoč pri dojenju, da se lahko opremijo z vsemi informacijami izkušenih svetovalk. V primeru težav je mogoče vse rešiti, saj je to veščina, ki se je mamice lahko priučijo z dovolj znanja, zaupanja vase ter vztrajnosti.

V spletni šoli za starše so za nosečnice in mamice pripravili posebna predavanja, ki jih vodijo izkušene svetovalke. Namen je nosečnice in bodoče mamice pripraviti na vse izzive, ki jih lahko imajo pri hranjenju novorojenčka, zato je strokovna pomoč pri dojenju na voljo v več sklopih predavanj, ki po korakih odgovarjajo na vsa vprašanja. Tu so na voljo tudi različni spletni članki, ki so jih napisale izkušene svetovalke.

Pomoč pri dojenju v prvih urah po porodu

Že pri prvem podoju v porodnišnici je pomembno pravilno pristavljanje novorojenčka k prsim, zato da se že takoj nauči sesati pravilno in da posledično lahko mleko normalno steče. V nasprotnem primeru je kasneje lahko pristavljanje zelo boleče za mamico, kot tudi neučinkovito. Zato je pomembno, da se nosečnice že pred porodom podučijo o pravilnem pristavljanju otroka na dojko.

Da bi hranjenje novorojenčka že v porodnišnici dobro steklo, so v Veva spletni šoli za starše pripravili enomesečno online delavnico za pomoč pri dojenju, ki ponuja rešitve na največje izzive, hkrati pa se svetovalka posveti vsaki nosečnici posebej. Online delavnica odkriva, kako pravilno pristaviti otroka na dojko, kaj narediti v primeru bolečih bradavic, kako pomagati otročku, ki težje sesa in odgovarja na preostala vprašanja.

Odgovori na najpogostejše izzive doječih mater

Predavanja in svetovanja so za številne doječe mamice več kot dobrodošla, saj razkrivajo odgovore in rešitve na najpogostejše skrbi, na primer kako spremljati težo in samo pridobivanje teže novorojenčka, kar je pomembna informacija, saj tako vemo ali dobi dovolj mleka za rast. Pomembno je tudi vedeti, zakaj imajo nekateri novorojenčki težave s sesanjem in kako v takih primerih odreagirati.

Bodoče in že doječe mamice lahko pridobivajo informacije o tem, kako uporabljati nastavke za črpanje mleka in katere izbrati, kako povečati količino mleka, ne glede na to ali mamica doji ali pa črpa mleko z nastavkom. Celovita podpora in pomoč pri dojenju razkriva tudi znanja o tem, kako ustrezno dojiti dojenčke, ki imajo določene težave, kot so razne alergije, refluksi, povišan mišični tonus in drugo.

Različni načini za hranjenje novorojenčka z mlekom

Online predavanja pred rojstvom otroka so iz vidika hranjenja novorojenčka pomembna tudi zato, da lahko bodoče mamice dobijo informacije o tem, kateri načini hranjenja z mlekom so na voljo in kdaj oziroma na kakšen način posegati po različnih načinih. Na primer če mamica doji, je dobro vedeti vse o pravilnem pristavljanju otroka na dojko. Pomembno je da mamica poskrbi za to, da se bradavice ne poškodujejo, saj bo le tako brez bolečin dojila naprej.

Spet druge mamice se zaradi določenih izzivov z nastajanjem mleka ali bolečih bradavic odločajo za kombiniranje dojenja in hranjenja na stekleničko, pri čemer si mleko črpajo s pomočjo nastavkov. Nekatere mamice pa hranijo svoje dojenčke tudi z adaptiranim mlekom iz trgovine. Podpora in pomoč pri dojenju je namenjena temu, da mamica spozna vse načine hranjenja, ki jih med seboj lahko kombinira, če nastanejo določene težave.

Skrb za zdrave bradavice in nasveti pri vnetju dojk 

Skoraj z vsakim tipom bradavice je mogoče normalno podojiti otroka, pri čemer pa je pri vdrtih bradavicah potrebna predhodna priprava na hranjenje otroka, da je to učinkovitejše in da bo lažje steklo. Na predavanjih se nosečnice podučijo o različnih metodah, vajah in doma izdelanih pripomočkih za pomoč pri vdrtih bradavicah, ki so nekoliko pogreznjene v dojko.

Bodoča mamica se lahko pripravi tudi na morebitno vnetje dojk, ki mu pravimo tudi mastitis. Ta se največkrat pojavi zaradi zastoja mleka, nepogostega dojenja z mlekom in prekomernega črpanja z nastavki. Pri tem je najbolje ukrepati že pri prvih simptomih vnetja, pri čemer vam omenjena pomoč pri dojenju daje številne nasvete o tem, kako na naraven način zaustaviti vnetje in preprečiti razvoj mastitisa, preden v najslabšem primeru pride do okužbe.

Kako dojenčka odstaviti od dnevnih in nočnih podojev?

Odstavljanje od hranjenja z materinim mlekom je zgodba zase za vsako mamico. Običajno bi se otroci še dojili, vendar pa nekatere mamice zaradi različnih vzrokov želijo ali morajo prenehati dojiti. Zato je v tem obdobju pomembno, da se mamica nauči, kako dojenčka pravilno odstaviti glede na starost otroka in kako ga uspavati, če bi se otrok pred spanjem še rad podojil.

Spletna šola za starše Veva nudi v obliki online predavanj pomoč pri dojenju v sklopu postopnega ukinjanja podojev. Predavanja vodi poporodna doula. Mamice lahko na predavanjih izvedo več o tem, kako odstavljanje izpeljati na najbolj primeren način, kako ukiniti samo nočne podoje in ohraniti podoje v dnevnem času, in o tem, kakšne mlečne nadomestke otrok potrebuje za nadaljnji razvoj.