Podpora medicinskim sestram in zdravnikom

V medijih se vse bolj piše o trdem medicinskem kruhu. In za vse je kriva država. Tudi nova vlada se je najprej opredelila do problemov v zdravstvu. Vsi se samo pogovarjamo o tem in grdo govorimo o njihovem nedelu. Nikoli se pa ne vprašamo, kaj lahko mi storimo za to, da jim bo bolje.

Človeško telo je edinstveno. To je zapisano že v našem genskem zapisu. Zato se nikoli ne moremo primerjati z nikomer. Kako lahko potem zdravniki pravilno diagnosticirajo naše stanje? Res so študirali. In to dolgo in trdo. Šele z dolgoletnimi izkušnjami spoznavajo edinstvenost naših teles in bolezenskih stanj. Pa vendar se še najdemo posamezniki, ki smo drugačni. In ko pride do napake, so krivi zdravniki. Zakaj? Preobremenjeni so. Za pogovor z nami imajo odrejen čas. Kako lahko v parih minutah odkrijejo, kaj nam je? Pa saj niso bogovi. Pustimo ob strani tistih deset procentov, ki mislijo, da so.

zdravstvo operacija

Toplo vam polagam na srce. Začnite še danes delati na preventivi. Poslušajte svoje telo. Preden se odpravite k zdravniku, se podrobno povprašajte, kaj je vzrok za vašo bolečino oz. stanje. Namesto, da zapravljate čas z nepomembnimi vsebinami, si preberite kakšen dober članek o zdravju. Vem, da jih je na spletu cela poplava in so si nemalokrat nasprotujoči. Pišemo jih ljudje. Unikati. Vsak ima svoje izkušnje, vsak odreagira drugače. Izluščite nekaj koristnega zase. Namesto, da z ljudmi opravljate druge ali se jezite na vreme in politiko, se pogovarjajte o izkušnjah v življenju. Moja mama je moja zdravnica. Pa ne po poklicu. Ona je gospodinja. Ampak svoje življenje si je poenostavila kar se zdravja tiče. Šteje lepih sedem križev in še malo čez. Pa ne jemlje niti ene tableto terapije. Zase je ugotovila, kaj ji paše in kaj ne in z naravnimi sredstvi lajša tegobe. Ja ima pa jih. Do zdravnika gre le na redne zdravstvene preglede. Vse ostalo pozdravi sama. Bere zanimive članke v časopisih, ker ji je splet španska vas. Marsikdo bi rekel, saj ima čas, ko je v penziji. Ampak ona to počne že celo življenje. Tudi, ko smo bili mi majhni, nas ni vlekla za vsako prasko k zdravniku. Svoje bogato znanje še danes deli z nami. In ko si ne znam pomagati sama, jo samo pokličem. No, se je tudi zgodilo, da mi je rekla:« Punca, k zdravniku bo treba.« In sem jo seveda ubogala. Ko sem obiskala svojo zdravnico ali zdravnika, sem mu natančno razložila, kdaj, kako in kaj. In moj nasvet. Seveda je bilo potem zdravniku veliko lažje diagnosticirati in predlagati zdravljenje. Včasih ni šlo brez specialista. V teh časih čakalnih vrst se pač odločim za samoplačniško, ker nimam časa čakati, da se bolezen razširi ali prepozno zdravi. Drugače pa pazim, kaj in koliko pojem. Skrbim, da se dovolj gibljem. Za to ni potrebno dnevno porabiti uro v telovadnici. Že krajši sprehod do malo dalj parkiranega avtomobila je včasih dovolj. Pa stopnice. Ples pod tušem. Neprecenljiva sprostitev. Dajte domišljiji svojo pot. Počitek je neprecenljiv. Jejte večkrat na dan po malo. Pa kar vam paše. Telo vam bo samo povedalo, ali je v redu ali ne. Predvsem pa se poslušajte. Najprej sebe, nato druge. S tem boste zmanjšali potrebo po obiskih pri zdravniku. In čakalne vrste se bodo kar naenkrat sprostile in ne bo več povpraševanja po zasebnih storitvah.

In tu so še nesrečne medicinske sestre. Tudi one so tu zaradi nas. Olajšajmo jim delo in potrpimo z njimi. Tudi one so samo ljudje. Skrbimo za svojo težo. Potem jim ne bo potrebno dvigovati pretežkih oseb. Premagajmo lastni ego in jih poslušajmo. Ne utrujajmo jim z nepotrebnimi vsebinami. Vprašajmo jih raje za nasvet. Z veseljem nam bodo pomagale. Naredimo kakšno stvar sami. In pri tem malo stisnimo zobe. Ne varčujmo z besedami pohvale. »Saj tudi nas ne pohvalijo v službi, saj so plačane za to,« bi rekel marsikdo. Ne bodite taki. Bodite boljši. Predvsem pa cenite njihovo delo. Ko smo hudo bolni, nam niti slučajno ni lepo. In potem to nehote prenašamo še na medicinsko osebje, ki za naše stanje ni čisto nič krivo. Mi pa smo vsaj malo. Jezimo se raje na sebe, ali pa stisnimo zobe in naredimo vse, kar je v naši moči, da nam bo čimprej bolje.

Zato vas vse naprošam, da od danes naprej začnite skrbeti zase. Potem vam bo hitro zmanjkalo časa za brezplodne pogovore o politiki in vremenu.