Vgradni ali samostoječi bazeni – kakšne so prednosti in slabosti?

Poletna vročina je zagotovo eden izmed razlogov, da se marsikdo začne spogledovati z idejo, da bi si omislil bazen. Domači bazen vam namreč omogoča, da se izognete gneči, ki je v poletnem času stalnica na vseh javnih kopališčih, hkrati pa lahko v prijetno ohlajeno vodo skočite praktično kadar koli si to zaželite. Investicija v domači bazen je dolgo časa veljala le za domeno premožnejših, vendar se je to v zadnjih letih s širjenjem ponudbe spremenilo. Danes so vam namreč na voljo vgradni in samostoječi bazeni. Zato si poglejmo, katere so njihove prednosti in slabosti, da se boste lažje odločili, kateri je pravi za vas.

Kakšne so vaše prostorske in inštalacijske zmožnosti?

Pred začetkom investicije v vgradne ali samostoječe bazene morate dobro premisliti, ali imate dovolj prostora za namestitev bazena, ter kakšne imate možnosti za oskrbo bazena z vodo in elektriko.

Če se odločite za vgradni bazen, morate vzeti v zakup, da vam bo tovrstni bazen zavzel del prostora na vrtu, ki bo od sedaj naprej namenjen le bazenu. V primeru, da je vaša parcela velika, ne bo to nikakršen problem, če pa imate že zdaj stisko s prostorom, pa so za vas zagotovo boljša izbira samostoječi bazeni. Prednost samostoječih bazenov je namreč v tem, da jih lahko prestavljate, podirate in znova postavljate, glede na vaše potrebe.

samostoječi bazen baloni

Tako vgradni, kot tudi samostoječi bazeni pa potrebujejo tudi oskrbo z vodo in elektriko.Vodo se razume zakaj, elektriko pa za poganjanje črpalke, ki bo mešala vodo. Samostoječi bazen sicer lahko postavite tudi brez dodatne črpalke, vendar bo le ta zelo pripomogla k večjemu užitku pri uporabi in vzdrževanju bazena. Res pa je, da vam pri samostoječem bazenu ni potrebno izvajati nobenih posegov v zemljo, saj se tako cev za vodo, kot tudi priključek za črpalko postavita na površino. Slabost tega je nekoliko manj lep estetski izgled bazena.

Bistvena razlika je v začetni investiciji

Pomembna razlika med samostoječim in vgradnim bazenom je tudi začetna investicija. Pri vgradnem bazenu je potrebno opraviti izkop, zgraditi bazen, ga opremiti z vso potrebno inštalacijo… To zahteva velik začetni finančni vložek.

Samostoječi bazeni pa na začetku od vas zahtevajo le nakup bazena, črpalke, cevi za vodo ter kapsul klora, ki vzdržujejo higieno v bazenu. Če ste torej v dvomih ali bi si omislili bazen za daljše časovno obdobje, so samostoječi bazeni zagotovo boljša izbira, saj v primeru, da se bazena naveličate, nimate slabega občutka, da ste zanj odšteli celo premoženje.

samostoječi bazen dekle

Čiščenju se ne boste mogli izogniti

Kljub temu, da je bazen dobra odločitev za to, da boste v bazenu lažje prenesli poletno vročino, pa ostaja eno dejstvo neizogibno – čiščenju se ne boste mogli izogniti ne glede na to, ali so vaša izbira vgradni ali samostoječi bazeni. Redno vzdrževanje in čiščenje zelo pripomoreta k brezskbnemu uživanju v bazenu ter podaljšanju življenjske dobe bazena.

Ne glede na to ali so vaša izbira vgradni ali samostoječi bazeni, vam svetujemo, da v bazenu redno uporabljate kapsule klora, ki bodo poskrbele za higieno vode. Poleg tega je dobro, da si pred vstopom v bazen omislite manjšo banjico z vodo, v katero morajo vsi obiskovalci bazena nujno stopiti. V tej banjici si bodo namreč spreli od trave ali peska umazane noge in tako se v bazenu ne bo nabirala dodatna umazanija. Ravno tako je dobro, da pred vsako uporabo bazena s posebno mrežo “prečešete” gladino bazena in tako ujamete morebitno listje, vejice ali žuželke, ki so se nabrale na površini.

Bazen je vsekakor investicija, ki je ne boste obžalovali, saj vam bo prenesla mnogo brezskrbnih poletnih trenutkov, ko boste ob čofotanju v vodi lahko uživali s sebi ljubimi ljudmi. Ne glede na to, ali bodo vaša izbira vgradni ali samostoječi bazeni, pa vam svetujemo, da bazen izberete premišljeno, saj vam bo kakovosten bazen služil zelo dolgo.