Kje kupiti najcenejši vrtalni stroj in na kaj morate biti pri nakupu pozorni

Ne glede na to, ali ste domači mojster ali profesionalec, je vrtalni stroj orodje, ki ne sme manjkati v vaši delavnici. Če trenutno še niste lastnik vrtalnega stroja ali pa ga želite zamenjati, si preberite, kje lahko kupite najcenejšega in na kaj vse morate biti pozorni pri nakupu vrtalnega stroja.

Ali potrebujete namizni ali prenosni vrtalni stroj?

Vrtalni stroji se najpogosteje pojavljajo v dveh oblikah – namizni in prenosni. Pred nakupom se morate za to najprej vprašati, za kaj se pravzaprav odločate za nakup vrtalnega stroja. Namizni vrtalni stroji so namenjeni bolj specifičnemu delu, lasti vrtanju lukenj v različne kovine, za to verjetno za domače mojstre niso nujno potrebni.

Prenosni vrtalni stroji pa so vsestransko uporabni za vrtanje lukenj v različne površine in so za to nepogrešljiv del zbirke domačega orodja. Uporabite jih lahko pri vrtanju lukenj v steno, beton, les …

vrtalni stroj stric

Kje lahko kupite poceni, a kakovosten vrtalni stroj?

Dober vrtalni stroj, ki je hkrati še poceni, je danes nekaj redkega, ne pa nemogočega. Ključ do izbire kakovostnega in cenovno ugodnega vrtalnega stroja je premišljen nakup. Prvi korak k temu je pregled spleta in preverjanje različnih ponudb. Ko dodobra preverite ponudbo na spletu in si izberete nekaj favoritov, pa se obrnite na znance, ki imajo izkušnje z uporabo vrtalnih strojev. Osebna izkušnja o kvaliteti določenega vrtalnega stroja vas bo zagotovo obogatila s potrebnimi informacijami. Če ne poznate nikogar, ki bi bil lastnik vrtalnega stroja, se lahko za mnenje uporabnikov obrnete tudi na kakšen spletni forum. Prednost spletnega foruma je zagotovo v tem, da vaše vprašanje zelo hitro vidi tudi več tisoč ljudi, zato se v tej množici zagotovo najde kdo, ki uporablja vrtalni stroj, po katerem sprašujete, in vam bo za to lahko predal vam koristne informacije. Po drugi strani pa je slabost spletnih forumov ta, da na njih lahko pišejo ljudje s skrito identiteto, zato njihove besede niso nujno najbolj zanesljive. Zato tudi nasvete s tovrstnih forumov vzemite malo z rezervo.

Na kaj vse je treba biti pozoren pri nakupu?

Nekaj favoritov imate že izbranih, pridobili ste si že tudi mnenje bolj in tudi manj zadovoljnih uporabnikov, toda še vedno vas skrbi, da niste bili dovolj pozorni ali pa da ste spregledali kakšen˛ključen podatek. Res je, da ima vsak mojstrovalec svoje zahteve, kakšen mora biti dober vrtalni stroj, toda vseeno bi na tem mestu izpostavili nekaj najpogostejših lastnosti, na katere se pri nakupu vrtalnega stroja splača biti pozoren.

Vrsta napajanja

Danes je glavni vir napajanja pri večini vrtalnih strojev elektrika. To trenutno velja za najbolj optimalen način dovajanja energije, saj predstavlja konstanten in stabilen dotok energije. Pri delu z vrtalnikom to vsekakor odigra zelo pomembno vlogo, saj je za vrtanje potrebna moč, ki jo zagotavlja stabilen dotok energije. Zato vam svetujemo, da se izognete vrtalnim strojem na baterijo ali na kakšen drug način napajanja, ki ni tako zelo stabilen, saj delo s tovrstnim vrtalnim strojem zelo oteženo.

Moč

Pomemben podatek pri nakupu vrtalnega stroja je tudi njegova moč. Moč je izražena z Watti, oziroma z oznako W. Poenostavljeno povedano velja, da višja, kot je moč, boljši je vrtalni stroj. Dobri vrtalni stroji imajo po navadi moč od 900 W navzgor. Svetujemo vam, da kupite vrtalnik, ki bo imel veliko moč, četudi boste zanj morali odšteti kakšen evro več. Visoka moč vam namreč zagotavlja dobro in lahko opravljeno delo, brez izgubljenih živcev.

vrtalni stroj mojster

Kakovost svedrov

Pred nakupom vrtalnega stroja bodite pozorni tudi na to, kaj dobite v kompletu poleg vrtalnega stroja. Večinoma dobite v kompletu nekaj svedrov, kakšno dleto in morebiti še dodaten pribor. Naj vas dodatki v kompletu ne zavedejo, saj mora biti vam na prvem mestu pomembna kvaliteta vrtalnega stroja. Če pa v kompletu z izbranim vrtalnim strojem pridejo dodatki, pa je dobro preveriti, kako kakovostni so, zlasti svedri. Cela zbirka nekakovostnih dodatkov, ki se bodo najverjetneje poškodovali že pri prvi uporabi, vam namreč prav nič ne koristi.

Nujno morate tudi preveriti za kakšne površine je primeren ogledan vrtalnik. Večinoma so primerni za obdelavo betona, opeke in različnih kamnin, toda vseeno velja to pred nakupom preveriti.

Na tem mestu velja tudi opozoriti, da pred nakupom vrtalnega stroja preverite tudi, ali ima možnost dokupa vrtalnih svedrov in dlet ter po kolikšni ceni. Če vrtalnik možnosti dokupa svedrov nima, vam odsvetujemo njegov nakup, saj boste tako v primeru poškodovanega svedra, ki ga največ uporabljate, primorani v nakup novega vrtalnega stroja, čeprav vaš stari stroj še zelo dobro deluje.

Teža vrtalnika

Glede na to, da je vrtalni stroj prenosen, pomembno vlogo pri delu z njim igra tudi njegova teža. Zato pred nakupom preverite tudi koliko tehta ogledan stroj. Verjemite, po nekajurnem delu z vrtalnim strojem pomembno vlogo odigra vsak dekagram, zato teže vrtalnega stroja nikar ne zanemarite pri izboru.

Vrtalni stroj je zelo koristno in vsestransko orodje. Zato je prav, da kupite cenovno ugodnega, ki bo hkrati kakovosten in ga boste lahko zadovoljno uporabljali še dolgo.