Kakšna je najboljša zaščita pred boreliozo?

Ugriz klopa v slovenskih gozdovih lahko prinese okužbo z boreliozo. Klopna oziroma lymska borelioza je najpogostejša bolezen, ki nam jo lahko »preda« klop. V Sloveniji je vsako leto na novo okuženih več tisoč ljudi (običajno med tri in sedem tisoč). Tukaj najdete vse potrebne informacije, da boste v mesecih, ko so klopi najbolj aktivni, zmanjšali tveganje za boreliozo.

Borelija ali borelioza?

V besedilih, ki obravnavajo to precej hudo bolezen, ponavadi zasledimo obe poimenovanji. Čeprav se pogosto uporabljata izmenjaje, pa izraza vendarle pomenita dve različni stvari: Borelija oziroma Borrelia burgdorferi je izraz za bakterijo, ki povzroča bolezen, ta pa nosi ime lymska oziroma klopna borelioza.

Borelioza in simptomi

Potek borelioze lahko razdelimo na zgodnje in kasno obdobje. V prvem je običajno okužba lokalizirana okrog mesta ugrize, v drugi fazi pa se že razširi po telesu.

Prvi in najbolj znan med simptomi lymske borelioze v zgodnjem obdobju je borelijski madež oziroma erythema migrans. Ta se pojavi pri skoraj 100 odstotkih okuženih. Okrog ugriza klopa se na koži pojavi rdeč madež, ki začne od sredine navzven sčasoma bledeti. Če madež ne bledi in smo prepričani, da ni mogel nastati več kot dan ali dva nazaj, običajno ni razloga za skrb, saj gre v tem primeru ponavadi zgolj za alergijsko reakcijo na ugriz. Če niste prepričani, madež definitivno pokažite zdravniku. Borelijski madež po nekaj časa izgine sam od sebe, a to še ne pomeni, da je okužba mimo. Madeži se lahko pojavijo na več mestih, ne samo na mestu ugriza, to pa pomeni, da se je bakterija razširila po telesu.

Enako nakazujejo tudi gripi podobni simptomi, ki se lahko pojavijo kar kmalu po ugrizu. Bolnik ima povišano telesno temperaturo, občuti slabost, boli ga glava ter mišice in sklepi.

Najhujši simptomi, ki jih povzroča borelioza, se lahko pojavijo šele nekaj mesecev ali let po okužbi. Borelioza lahko povzroči vedenjske motnje, ki v nekaterih primerih bolnika popolnoma onesposobijo, dobra novica pa je, da lahko z zdravljenjem te znake popolnoma izničimo.

Kako se zaščititi pred boreliozo?

Tako kot pri drugih boleznih tudi pri boreliozi velja, da je najboljša preventiva. Cepiva, s katerim bi preprečili okužbo, ni, vendar lahko z upoštevanjem določenih napotkov poskrbite, da bo tveganje, da vas ugrizne okužen klop, mnogo manjše.

Slovenci smo na srečanje s klopi kar dobro pripravljeni, saj strokovnjaki vsako leto opozarjajo na preventivne ukrepe. Začne se s tem, da nosimo svetla oblačila, na katerih bomo klopa opazili in odstranili, še preden se nam bo zažrl v kožo. Oblačila naj seveda pokrivajo večino telesa, saj bodo tako klopi težje prišli do kože. Pošpricamo oziroma namažemo se z repelentom, ki bo odganjal klope, dokler bomo zunaj. Nazadnje pa se moramo ob prihodu domov preobleči in se temeljito pregledati. Prisesanega klopa moramo pravilno odstraniti – s koničasto pinceto ga zagrabimo čim bližje koži in pincete ne vrtimo, temveč ga izvlečemo z gibom naravnost navzgor. Klopa ni priporočljivo mazati s kremami in olji, kot nam to veli ljudska modrost.

Borelioza in zdravljenje

Če ne uspe preventiva, je druga najboljša možnost hitro ukrepanje. Bolniki, pri katerih bolezen odkrijejo kmalu po okužbi in jo »napadejo« z vsemi razpoložljivimi sredstvi, imajo boljše možnosti, da jo bodo odnesli brez (resnih) posledic. Običajno se bolezen zdravi z antibiotiki. Zdravljenje je v pozni fazi precej manj učinkovito, saj so tkiva že preveč poškodovana, da bi zmogli v celoti odpraviti vso škodo, ki jo je povzročila borelioza. Še posebej nevarna oblika bolezni je lymska nevroborelioza, ki napade živčevje.

Borelioza je bolezen, ki je ne gre jemati zlahka, vendar lahko s pravočasnim ukrepanjem zdravnikov omilimo simptome oziroma poskrbimo, da se sploh ne razvijejo.