Pravilno izbrana svetila lahko dajo vsakemu prostoru domačnost in toplino

Vsak prostor v našem domu je pomemben in poglavje zase, zato potrebuje osvetlitev, ki je prilagojena velikosti in poziciji v stanovanju ali hiši. V primerno osvetljenem domu se boste bolje počutili, saj z različnimi svetili lahko pričarate domačnost in toplino, ki si jo vsi želimo v svojem domu. Ne glede na izbrana svetila – viseča, stropna, stenska, talna, stoječa ali namizna, izberite takšna, ki bodo vsak prostor popestrila.

Svetila za dnevni prostor
Dnevna soba je prostor, ki je bil že od nekdaj namenjen druženju, v zadnjem obdobju pa je namenjen tudi različnim zabavam, igranju otrok, gledanju televizije in počitku. Vsekakor pa je pomembno, da je osvetljava prilagodljiva za vse omenjene trenutke, tako za zabavo kot počitek. Že med samo gradnjo ali prenovo predvidite, kje boste imeli svetila in predvsem kakšna bodo. Za splošno dnevno osvetlitev, uporabite razpršeno toplo svetlobo, ko boste brali ali bi želeli posebej osvetliti katero od umetnin, takrat izberite usmerjeno svetlobo. Posredno svetlobo izberite ob gledanju televizije. Lučem za samo televizijo se boste izognili prevelikim in motečim kontrastom svetlobe.

Svetila za spalnico
Spalnica ni samo prostor, kjer spimo, ob primerni osvetlitvi je to prostor, kjer izbiramo oblačila in se preoblačimo, pa tudi za branje v postelji. Za splošno osvetlitev spalnice je najbolj primerna razpršena svetloba, med tem, ko za ustvarjanje prijetnega vzdušja izberite posredno svetlobo, izbirate lahko med LED trakovi, dekorativnimi stenskimi, namiznimi svetilkami ali vrtljivimi reflektorji, seveda, kar najbolj odgovarja vašemu stilu in željam. Svetloba v spalnici mora biti v vsakem primeru topla med 2700 in 3000 K.

Svetila za kuhinjo
Kuhinja že dolgo ni le prostor za pripravo hrane, zato pri načrtovanju prostora predvidite splošno, funkcionalno, posredno in tudi ambientalno osvetlitev. Splošna osvetlitev kuhinje naj bo z difuzno svetlobo. Priprava hrane v kuhinji zahteva natančnost in veliko pazljivosti pri uporabi nožev in različnih aparatov, zato mora biti delovni pult dobro osvetljen. Za samo funkcionalno osvetlitev je lahko svetloba nekoliko hladnejša, izognite se nameščanju halogenskih svetil pod kuhinjske elemente, saj povzročajo pregrevanje in moteče sence. LED trakove lahko namestite kar na spodnji rob kuhinjskih elementov, za malce orientalskega pridiha.

svetila

Svetila za jedilnico
V primeru, da je vaša jedilnica sestavni del kuhinje ali dnevne sobe, naj bo jedilna miza glavna osvetlitev v prostoru. Nad mizo naj bo viseča svetilka, s toplo in razpršeno svetlobo, v višini od 60 do 80 cm nad mizo. Pri izbiri primerne viseče svetilke upoštevajte vse svoje želje: barva, oblika, možnost reguliranja jakosti svetlobe in višine. Za osnovno osvetlitev lahko izberete stenske svetilke s kombinirano neposredno-posredno svetlobo.

Svetila za kopalnico
Kopalnica je še en pomemben prostor, ki ob ustrezni osvetlitvi nudi prijetno jutranje prebujanje in tudi večerno sproščanje. Pri primernem osvetljevanju kopalnice naj bo na prvem mestu varnost, osvetlitev naj bo taka, da se mokra tla vedno opazijo in da so vse izbrane svetilke ustrezno zavarovane pred udorom vode. Za nad ogledalo je najbolj primerna svetilka z razpršeno in močno svetlobo. Za na strop izberite več manjših vgradnih svetilk z usmerjeno svetlobo, ki naj omogoča ločen vklop. Za trenutke sprostitve pa izberite posredno svetlobo – LED trakovi v vseh barvnih odtenkih.

Svetila za hodnike in stopnišča
Za konec poglejmo še osvetlitev za hodnike in stopnišča, kjer velja, da je priporočljivo izbrati orientacijsko osvetlitev za kar največ varnosti. Zelo dobra izbira so LED svetilke, ki porabijo minimalno količino električne energije in imajo dolgo življenjsko dobo. LED svetilke lahko namontirate stropno, talno ali stensko, lahko pa so tudi vgrajene. V primerih, ko v prostoru ni primerno pripravljene inštalacije pa izberite LED plafonjere, ki ob samem vklopu nudijo takojšno maksimalno svetlobo, so povsem nezahtevni za vzdrževanje, enostavno menjate le varčne žarnice.