Garažna vrata za dodelan videz doma

Dom je tam, kjer smo doma, radi pravimo. Čeprav se zdi, da so to včasih le besede, se daleč od doma nanj pogosto spomnimo in o njem razmišljamo. Četudi je naš dom že dodelan, si ga želimo ves čas nadgrajevati, prilagajati in ga še izboljševati. Da bi to dosegli, je smiselno pomisliti tudi na garažna vrata, ki lahko zunanji videz domače okolice povsem spremenijo, hkrati pa dajo občutek varnosti in topline.

Kaj so dvižna vrata?

O namestitvi garažnih vrat razmišljajo vsi lastniki hiš oz. objektov z garažo. Poleg prispevka garažnih vrat k zunanjemu videzu hiše, ustrezno izbrana in kakovostna vrata prispevajo tudi k zaščiti vašega jeklenega konjička, pa tudi celotnega objekta.

Kot najbolj enostavna in uporabna garažna vrata večina uporabnikov opredeljuje prav dvižna, saj omogočajo udobno daljinsko upravljanje neposredno iz vašega vozila. To je najbolj uporabno predvsem v obdobju slabega vremena, ko z daljinskim odpiranjem vrat poskrbimo, da ostanemo na suhem. Suh in čist pa ostane tudi garažni prostor v katerega vstopimo, kar pomeni tudi manj čiščenja.

Osrednje prednosti ustrezno izbranih dvižnih vrat predstavljajo: dobra toplotna izolacija, visoka energijska varčnost, enostavna in hitra montaža (zamenjava je na hiter in čist način ob ustrezni strokovni podpori opravljena v 1 dnevu), kakovostna protivlomna zaščita ter enostavna uporaba.

Kakšna dvižna vrata izbrati?

Dvižna garažna vrata so na voljo v različnih oblikah dizajna, različnih barvah pa tudi različnih načinov zasteklitve vrat. Pri izbiri dvižnih vrat bodite pozorni predvsem na skladnost izbire z barvami in stilom vašega objekta, da bodo izbrana vrata arhitekturni izgled stavbe le še poudarila.

Pri izbiri dvižnih garažnih vrat se lahko odločite za vrata, ki imajo elemente zasteklitve. Pri izbiri bodite pozorni, da so elementi zasteklitve kakovostni, odporni proti praskam ter enostavni za čiščenje. Za estetski videz vrat poskrbite z ustrezno izbiro oblike elementov zasteklitve, ki bodo poleg zunanjega videza pomembno vplivali tudi na vstop svetlobe v garažni prostor.

Pri izbiri barv in dizajna se obrnite na strokovno podporo ponudnikov dvižnih vrat, ki vam bodo v računalniških programih natančno izrisali pogled na vrata in objekt. S tem pa vam omogočili lažjo izbiro vrat, ki po vašem mnenju najbolj definirajo vaš objekt – da bo vaš dom, še bolj domač.

Skrb in nega garažnih vrat

Redna skrb in vzdrževanje garažnih dvižnih vrat je osnova, ki zagotavlja njihovo dolgo življenjsko dobo. Priporoča se, da vsaj dvakrat letno poskrbite za pregled in vzdrževalna dela – nedelujoča garažna vrata namreč lahko povzročijo, da ostane vaš avto ujet znotraj garaže, kar bo zagotovo povzročilo nemalo jezo. Redna skrb vključuje redne preglede, mazanje pa tudi zamenjave. Pri tem opozarjamo, da naj za vse večje (če niste prepričani v svoje znanje, pa tudi manjše) posege poskrbi strokovno usposobljena oseba. Sami pa že takoj ob nakupu novih vrat poskrbite za natančen pregled navodil uporabe.

Reden pregled vključuje enostavno spremljanje delovanja vaših vrat – ali je zvok ob dvigu in spustu običajen, ali se garažna vrata gibajo brez težav in so poravnana… to so vprašanja, ki vam bodo dala objektivne odgovore o stanju vrat. Pregled naj vključuje tudi pregled vseh nosilnih elementov, preverite tudi stanje električnih kablov. Če zaznate, da potovanje dvižnih vrat pri spustu in dvigu ne poteka gladko, poskrbite za uporabo sredstev za mazanje.

Poskrbite za redno čiščenje zunanjosti in notranjosti vrat. Pri tem upoštevajte materiale iz katerih so garažna vrata izdelana. Pri lesenih vratih se je smiselno izogibati uporabi vode, ki skrajša življenjsko dobo lesa – uporabi suho krpo in površino očistite.  Površine vrat preglejte in preverite ali so prisotni insekti, ali se je pričelo odstopanje barve ter ali je prišlo do poškodb oziroma odrgnin.

Sodobna kakovostna vrata so običajno izdelana iz odpornih materialov, ki so zaščiteni pred rjo in poškodbami. Kljub temu se lahko zgodi, da se bo na kakšnem delu vrat sčasoma pojavila rja. Ta je že po videzu moteča in tako za lastnike kot obiskovalce moteča. Neustrezno ukrepanje pa lahko vodi v vse večje poškodbe, ki zahtevajo vedno večje finančne vložke popravila. Na koncu pa privede celo do potrebe po zamenjavi garažnih vrat.