Transportni trakovi – širok spekter uporabnosti v različnih panogah

V sodobnih industrijskih obratih za lažje transportiranje najrazličnejših izdelkov so zelo uporabni transportni trakovi. Takemu traku poljudno rečemo kar tekoči trak, ki ste ga zagotovo že opazili, če ne drugje v trgovini pri blagajni. A najnovejši transportni trakovi so mnogo več kot tisti na blagajnah trgovin. Kje vse so uporabni tovrstni trakovi, pa izveste v nadaljevanju.

Osnovna funkcija transportnega traku je, da določen predmet prenese iz točke A na točko B, zato je še posebej uporaben v živilskih, avtomobilskih, gradbenih, lesni, papirni in reciklažni proizvodnji industriji. Seveda so transportni trakovi v določeni panogi tudi prilagojeni tako višini, širini kot tudi dolžini in materialom, ki jih uporabljajo. Vedno pa so prilagojeni tudi tovoru, ki ga prenašajo. Zato se pred nakupom transportnega traku vedno posvetujte s proizvajalcem ali dobaviteljem, kateri trak bo najprimernejši za vaše potrebe.

Vsestranski transportni trakovi za različne potrebe
Vsak transportni trak v ponudbi podjetja Labfill je narejen iz nerjavečega jekla in se lahko namesti na katero koli proizvodno linijo, od polnilne, etiketirne, zapiralne do reciklažne linije. Tekoči trakovi se na trgu med seboj zelo močno razlikujejo, zato je pomembno, da veste, kaj iščete. Zelo pomemben je material samega traku, saj je od njega odvisen oprijem in kako bo odporen na obrabo. Transportni trakovi na trgu so na voljo v različnih debelinah, širinah, dolžinah in tudi barvah. Pred končno odločitvijo in nakupom dobro premislite, kaj potrebujete ter se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo svetoval, kaj bo najboljša izbira za vaše podjetje. Končna izbira transportnega traku je pomembna, saj mora tekoči trak svojo nalogo dobro in čim dlje opravljati, saj ga kupujete prav s tem namenom.

transportni trakovi

Kakovostni transportni trakovi
Da proizvodnja linija deluje hitro in učinkovito, potrebujete transportni trak, ki je hiter in zanesljiv. Zelo pomembno je tudi, da je njegovo delovanje, kar se le da tiho. Odporen mora biti tudi na različne udarce, obrabo in oprijem samega traku, biti pa mora tudi ognjevaren. Pomembno je tudi, da se transportni trakovi hitro in na enostaven način namestijo, da so stroški njihovega morebitnega vzdrževanja nizki, da porabijo čim manj energije ter da je zanje značilna dolga življenjska doba. Transportni trakovi so lahko izdelani oz. prevlečeni tudi z različnimi materiali; PVC, ki je hkrati trpežen in prožen, poliuretan, ki je odporen in ne sprošča škodljivih snovi, poliester, poliolefin in še mnogi drugi materiali, ki so trenutno dostopni na tržišču. So pa na voljo tudi transportni trakovi, ki so izdelani iz silikona, ki je zelo odporen, klobučevine ali pa mešanice drugih materialov. Izbira je res pestra, zato se posvetujte s strokovnjakom, kaj bo najboljša izbira za vas in vaše podjetje.

Sestava transportnih trakov
Kot vsak drug industrijski stroj so tudi transportni trakovi izdelani iz več različnih komponent, samo trak je sestavljen iz tkanine, ki je še ustrezno prevlečena z vsaj enim materialom. Končno izdelan trak se namesti na ogrodje, ki je običajno iz nerjavečega jekla, dva valja pa s pomočjo motorja poganjata trak. Končni izdelek – transportni trakovi, so videti zelo enostavno, a nam prihranijo precej dela, časa in slabe volje.

Transportni trakovi – življenjska doba
Za kakovostne transportne trakove velja, da imajo dolgo življenjsko dobo, ki se jim običajno izteče, ko se sočasno obrabita tako prevleka kot tudi samo jedro transportnega traku. A v praksi se zelo pogosto zgodi, da se premaz traku obrabi in je vseeno treba zamenjati kompletni transportni trak. Ob pravilnem in predvsem rednem vzdrževanju se življenjska doba transportnega traku lahko konkretno podaljša. Transportni trakovi se lahko uporabljajo več let, tudi deset in več let, a pod pogojem, da se z njimi ravna skrbno in preudarno, tako kot je zapisano v navodilih proizvajalca trakov. Zato ne odlašajte, če potrebujete tovrsten izdelek, saj ransportni trakovi čakajo na vas v podjetju Labfill.