Velenjsko jezero: Naravni biser v središču Slovenije

Čeprav se Velenje kot mesto marsikomu zdi precej odročno in na prvi pogled nič kaj posebnega, temu ne bi smelo biti tako. Znotraj Velenja, v samem mestnem središču, se namreč razprostira slikovita pokrajina, v kateri je skriti biser Slovenije – Velenjsko jezero. Gre za idilično in zgodovinsko bogato jezero, ki leži v osrčju Slovenije in ni zgolj običajna vodna površina. Skozi leta je postalo pravo naravno in rekreativno središče, ki navdušuje tako domače kot tudi tuje obiskovalce in ob katerem se odvijajo številni dogodki.

Ker pa je kljub dih jemajoči naravi in uporabnosti, mnogim Velenjsko jezero še neznano, vam v nadaljevanju predstavimo njegovo zgodovino, razvoj ter aktivnosti in dogodke, ki jih ponuja.

Kako je nastalo Velenjsko jezero?

Velenjsko jezero je začelo nastajati v 19. stoletju, ko je bila rudarska dejavnost v Velenju v polnem razcvetu. Zaradi vse več potreb po rudninah ter pomanjkanju pitne vode, so namreč tamkajšnji rudarji začeli množično izkopavati lignit v okoliških rudnikih. To pa je posledično privedlo do tega da je postal teren vse bolj izkopan oziroma z območji v katerih je zastajala voda in iz katerih je nastalo več kot 90 manjših jezer.

Z namenom zmanjšanja negativnih vplivov na okolje in izkoriščanja obstoječih vodnih virov so nato vsa ta manjša jezera združili v eno večje umetno jezero, ki je postalo znano kot Velenjsko jezero. To je bilo sprva namenjeno predvsem za oskrbo lokalnega prebivalstva s pitno vodo, a se je tekom let povečevalo in kmalu postalo pomemben del pokrajine tudi iz drugih vidikov. Ugotovili so namreč, da je več kot primerno tudi za turizem, športne in zabavne aktivnosti ter sprostitev.

Velenjsko jezero

Velenjsko jezero kot skriti turistični biser Slovenije

Dan danes je tako Velenjsko jezero med večjimi jezeri v Sloveniji. Uvršča se ga celo med slovenske naravne turistične bisere. Predstavlja popolno destinacijo za tiste, ki si želijo pobegniti od mestnega vrveža ter doživeti naravno in kulturno bogastvo Slovenije na svoj način. Za obisk pa je primeren skozi celo leto, tako v toplejših kot tudi v zimskih mesecih.

Nahaja se v objemu slikovite pokrajine, obkroženo z zelenimi gozdovi in alpskimi vrhovi. Zaradi tega mu pravijo tudi skriti dragulj Slovenije. Njegova umirjena vodna površina ponuja odličen prostor za sprostitev in uživanje v naravi. Njegov ekosistem pa vsebuje pester rastlinski in živalski svet. Velenjsko jezero je namreč dom raznolikih vrst ptic in številnih rib. V bližini je tudi Savinjska dolina, ki ponuja številne naravne lepote ter Golte, ki so pravi raj za vse gorske navdušence.

Poleg naravne lepote pa ima Velenjsko jezero tudi bogato kulturno dediščino, povezano z razvojem mesta Velenje in rudarskimi dejavnostmi. Obiskovalci lahko tako v njegovi okolici odkrivajo zanimive zgodovinske sledi in spoznavajo kraj, kjer se še dan danes prepleta rudarska dejavnost. Nedaleč vstran pa si lahko ogledajo tudi Velenjski grad – veličastno palačo v osrčju Velenja, ki spada v obdobje Renesanse in ponuja vpogled v zgodovino in razvoj tega mesta.

Velenjsko jezero

Aktivnosti na Velenjskem jezeru: Oaza za šport in sprostitev

Ampak to še ni vse. Velenjsko jezero je hkrati tudi pravi raj za ljubitelje rekreacije. Ponuja možnost za številne športne aktivnosti, kot so pohodništvo ob jezerski obali in kolesarjenje po raznolikih kolesarskih poteh. Pa tudi tek, supanje, vožnja s kajakom in ostali vodni športi. Zaradi pestrosti vodnega sveta pa je odlično tudi za vse navdušence ribolova.

Za vse tiste, ki jim športne aktivnosti niso najbolj po godu, pa je Velenjsko jezero odlično tudi za sprostitev. V poletnih mesecih lahko ‘velenjsko plažo’ namreč izkoristite tudi za piknik, druženje s prijatelji ali zgolj poležavanje in sončenje. V zimskih mesecih pa je to idealen kraj za sprehod na svežem zraku in uživanje v zimski idili.

Ker se tako k sprostitvi kot tudi k vsem športnim aktivnostim prileže še hrana in pijača, pa domačini, ki upravljajo z Velenjskim jezerom, niso pozabili niti na kulinarične dobrote. Tik ob jezeru so tako restavracije s tradicionalnimi slovenskimi jedmi, lokalnimi specialitetami ter svežimi ribjimi jedmi. Majhne lesene hiške na ‘plaži’ pa ponujajo tudi osvežilne napitke in sladke dobrote.

Če želite v lepoti Velenjskega jezera uživati več dni, so v bližini jezera na voljo tudi številne nastanitve, ki vas zagotovo ne bodo pustile ravnodušne. Izberite enega izmed apartmajev v čudovitih lesenih hiškah, ki sovpadajo z naravo in nudijo vse za popoln oddih.

Je sploh še potrebno kaj dodati? Hitro na spletno stran velenjskojezero.si in preverite, kaj vse še ponuja skriti dragulj Slovenije – Velenjsko jezero.

Velenjsko jezero