Vina in žgane pijače za vse okuse

Boste kmalu praznovali abrahama? Se bo morda v vaši družini zgodila poroka ali druga svečana slovesnost? Ne veste, kaj bi prijatelju podarili za rojstni dan? V vseh teh in še mnogih drugih primerih pridejo odlična vina ali kakovosten rum/gin/whisky itd. še kako prav. Z vrhunskim vinom lahko vaše goste ali obdarovance osupnete in pokažete, da ste pravi »gurman«, ki se spozna na dobra vina ali žganja. Seveda pa lahko kozarec vina ali gina spijete tudi doma, sami, ob koncu napornega dneva ali ob dobrem kosilu. Če ne veste, kje bi dobili vina ali žganje top kvalitete ali če bi le radi videli, kaj vse je od vin in žganja na voljo, potem obiščite www.drinx.si, kjer imajo široko ponudbo najrazličnejših alkoholnih pijač.

Prepustite se novim okusom in to brez slabe vesti

Ko nekdo omeni, da rad preizkuša nove okuse vin ali žganih pijač, veliko ljudi najprej pomisli, da ta človek najbrž veliko pije, če ni celo že alkoholih. Morda je res tanka meja med alkoholikom in »gurmanom« alkoholnih pijač, a če pijete zmerno oziroma ne pijete zgolj in samo iz razloga, da bi se napili, potem ni s tem eksperimentiranjem nič narobe. Konec koncev je Slovenija bogata vinorodna dežela, vse bolj pa se cenijo tudi slovenska žganja, zato imate na voljo res veliko pijač (a v zmernih količinah!), ki jih lahko preizkušate. Pa si na kratko poglejmo ponudbo.

Vina

Kot morda vsi ljubitelji vin že veste, obstaja več sort (modri pinot, rebula, chardonnay …) vin, ki se ločijo po tem, ali so polsuha, polsladka in sladka, ločijo se glede na to, ali so bela ali rdeča … Vsako vino ima svoje značilnosti in svoj okus. Med vina spada tudi penina, ki se lahko dela iz katerekoli sorte belega ali rdečega grozdja. Obstajajo države, ki slovijo po dobrih vinih, druge se jim ne posvečajo tako zelo. Francija je zagotovo poznana kot dežela vin, saj ima odlične pogoje za gojenje različnih trt in prideluje vina vrhunske kakovosti. Francozi so prvi postavili vina v kulinariko in ga dojemajo kot del obroka. Italija v svetovnem merilu proizvede največ vina, sledita ji Francija in Španija. Pridelovanje vin je v Italiji že dolga tradicija, pravzaprav so se s tem ukvarjali že Rimljani. Vino nastaja v vseh italijanskih regijah, praktično vsako italijansko vino pa v italijanski kuhinji najde svojo najboljšo jed, h kateri bi se prilegel. Španija ima največ vinogradniških površin na svetu, pridelovalci pa se še marsikje držijo tradicionalne vzgoje trt. Tudi Slovenija se ponaša s kakovostnimi vini najrazličnejših okusov. Pri nas raste več kot 50 sort vinskih trt, med katerimi so nekatere avtohtone, druge pa udomačene.

vina in žgane pijače
Tudi Slovenija se ponaša z vini vrhunske kakovosti.

Žgane pijače

Viski je vsesplošen izraz za starane žgane pijače iz žitnih zrn. Viskiji vsebujejo koruzo, rž, pšenico, ječmen ali oves, veliko jih uporablja dve ali tri sestavine. Obstajajo različne vrste viskijev, med katerimi pa sta zagotovo najbolj znana irski in škotski viski. Razlika med njima je v tem, da je irski bolj karamelne barve, mehkejšega in skladkejšega okusa.

Rum označuje vse destilirane pijače, narejene iz sladkornega trsa. Proizvaja se v Karibih, latinski in južni Ameriki. Nastal naj bi kot produkt iz melase, ki je ostajala pri proizvodnji sladkorja in so jo hranili v sodih, na soncu, kjer je prišlo do naravne fermentacije in nastal je rum. V osnovi ločimo beli in temni rum, ki pa imata veliko podkategorij.

Gin je zelo priljubljena pijača, o kateri najdemo zapise že v 11. stoletju. Nastal naj bi na Nizozemskem, kot pijača za vojake, ti pa so ga prenesli po Evropi. Zdravilne učinke brina, iz katerega je gin, so poznali že v rimskih časih, do večje prepoznavnosti gina pa pride v 17. stoletju.
Vodka v zgodovinskem pomenu pomeni zdravilna voda, pridobimo pa jo lahko iz veliko stvari. Razprava o tem, čigav »izum« naj bi bila vodka je večna – prvi zapisi izhajajo iz Poljske, a lastijo si jo tudi Rusi.

Tequila je vinski destilat iz rastline modra agava. Začetki pridelave segajo v 17. stoletje, ker pa je geografsko zaščitena, jo lahko pridelujejo le v regiji Jalisco v Mehiki.

Sadno žganje se prideluje iz različnega sadja, pridelava tovrstnega žganja pa je bogata tudi v Sloveniji.

vina in žgane pijače
Med bolj znanimi sta zagotovo irski in škotski viski.

Dobro vino in bogata kulinarika za nepozaben večer

K vsakemu dobremu vinu pa seveda sodi tudi dober prigrizek ali cel obrok, zato le pobrskajte po spletu, katero vino najbolj paše h kateri jedi. Potem morate samo še povabiti svojega partnerja, prijatelje, družino, sosede ali koga drugega, mu skuhati odlično večerjo, zraven pa ponuditi vino vrhunske kakovosti.

Nabor vin in žganih pijač je zelo obsežen, zato ni nič narobe, če ne poznate vseh. Lahko pa se obrnete na specialiste, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč in vas malo »izobrazili« na tem področju.