Notranja vrata sodijo med pomembnejši del pohištvene opreme

Nepogrešljiv del velike večine objektov, pa naj gre za domače ali službene objekte, so notranja vrata, ki služijo ločevanju prostorov med seboj. Ker se naši okusi in stili razlikujejo, so na voljo tudi različni modeli vrat. Odločite se lahko za različna lesena notranja vrata, furnirana, lakirana, CPL ali steklena vrata. Vse omenjene možnosti pa boste našli na priloženi povezavi, kjer je na voljo kar nekaj različnih notranjih vrat, zato boste tam zagotovo našli prava zase. Za lažjo izbiro najprimernejših notranjih vrat zase, pa si lahko v nadaljevanju preberete nekaj napotkov, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi in posledično prinesejo boljši nakup.

Notranja vrata so nepogrešljiv del pohištvene opreme
Najosnovnejša funkcija notranjih vrat je ta, da fizično ločujejo prostore med seboj. Na ta način zagotavljajo zasebnost in določen umik pred ostalimi v stanovanju, kar je pogosto zaželeno. Prav tako pridobite s postavitvijo in zapiranjem notranjih vrat še zvočno izolacijo. Poleg najočitnejših prednosti, vam postavitev notranjih vrat prinaša še lažje vzdrževanje temperature v prostoru, tako lahko s pomočjo vrat nekatere prostore ohranite bolj tople, od ostalih prostorov. Poleg tega pa nudijo notranja vrata še določeno zaščito pred direktno svetlobo, razen v primeru postavitve steklenih vrat, ki te funkcije ne opravljajo. Poleg vsega naštetega, pa so lahko vrata tudi dekorativen element objekta, zato morate poleg funkcionalnosti premisliti še o samem videzu vrat.

notranja vrata

Notranja vrata iz različnih materialov
Vrata v notranjosti objektov se med seboj lahko razlikujejo po velikosti, saj so dimenzije vrat prilagojene že ustvarjenim zidarskim odprtinam za vrata. Slednje so v večini primerov običajnih velikosti, enako velja za vrata, a se vedno pojavijo izjeme. Ravno zato boste na priloženi povezavi našli ponudnika, ki bo vaša notranja vrata izdelal po naročilu, kar pomeni, da bodo dimenzije vrat povsem prilagojene vašim potrebam. Poleg dimenzij, pa se vrata med seboj razlikujejo še po materialih, iz katerih so izdelana. Materiali imajo različne prednosti in lastnosti, zato lahko izberete vrata iz tistega materiala, ki vam najbolj ustreza. Tako lahko izbirate med lesenimi, furniranimi, lakiranim, CPL in steklenimi notranjimi vrati.

Lesena notranja vrata
Les je vsestranski material, ki je v uporabi že tisočletja. Gre za naravni material, ki je ob pravilnem vzdrževanju tudi izjemno trpežen. Les torej nosi naraven videz, posledično pa v vsak prostor vnese občutek topline in domačnosti, ravno zaradi tega pa se ta material izjemno pogosto uporablja tudi pri notranjih vratih. Slednja pa so lahko različnih barv, ker je vsak les drugačne barve, prav tako pa je les material, ki se lahko prebarva. Še ena dobra plat lesenih notranjih vrat je ta, da se les lepo stara. To pomeni, da se ta material z leti spreminja, a mu to daje poseben čar, ki za ostale materiale ni značilen. Tako se bodo vaša lesena notranja vrata z leti nekoliko spreminjala, a bodo ostajala lepa na pogled.

Furnirana in lakirana notranja vrata
Furnirana vrata so po videzu podobna masivnim lesnim vratom, a so od njih bistveno cenejša. Furnirana vrata namreč nosijo podoben naraven videz, saj je njihova zunanja plast tanka plošča lesa, zaradi česar so po videzu podobne masivnim lesenim notranjim vratom. Enako kot lesena vrata, pa so tudi furnirana notranja vrata na voljo v različnih barvnih odtenkih in se čez čas nekoliko spreminjajo. Lakirana vrata pa so narejena iz materiala, imenovanega MDF (medium density fibreboard), ki je lakiran z dvokomponentnim lakom. Za vrata iz tega materiala je značilno, da so dokaj odporna na vlago in so na voljo v najrazličnejših barvnih odtenkov, ki zajemajo naravne in tudi zelo živahne barve. Prav tako pa so lakirana vrata zelo gladka, odporna na poškodbe in jih je tudi enostavno čistiti.

notranja vrata

Steklena in CPL notranja vrata
Steklena vrata se od ostalih vrat razlikujejo po tem, da ne zagotavljajo najboljše zasebnosti. Ravno zato so takšna vrata primernejša za prostore, kjer potreba po zasebnosti ni v ospredju. Kljub manjši zasebnosti, pa steklena vrata vseeno zagotavljajo dobro zvočno in toplotno izolacijo. Prav tako pa prepuščajo naravno svetlobo in tako osvetljujejo ostale prostore, kar je dobro za sobe, ki nimajo oken. Za steklena vrata je poleg naštetega značilno še to, da v prostor vnašajo pridih zračnosti in odprtosti, kar je dobrodošlo predvsem v majhnih ali minimalistično opremljenih prostorih. Poznamo pa še CPL oziroma Continuous Pressure Laminate vrata, kjer je osnovni material masivni les ali visokokakovosten MDF, ki je prevlečen z dekorativno folijo. Slednja tako dopušča precej široko izbiro videza vrat. CPL vrata pa so odporna na udarce in enostavna za vzdrževanje.

Pred nakupom notranjih vrat dobro premislite
Vsekakor velja, da notranja vrata ni zahtevno zamenjati, a je zagotovo bolje, da takoj opravite najboljši nakup zase. Tako boste lahko kar nekaj let brez nepotrebnih skrbi in dodatnih stroškov. Preden se odločite za nakup notranjih vrat premislite, kakšen material vam bo najbolj ustrezal in se bo najbolje ujemal s stilom vašega doma. Nikar pa ne pozabite izmeriti zidarske odprtine za vrata, da boste izbrali notranja vrata pravilnih dimenzij. Premišljen nakup kakovostnih vrat bo pomenil, da boste dolga leta zadovoljni s svojimi notranjimi vrati, ki bodo opravljala svoje funkcije.