Zdrava hrana – je res tako draga?

Zdrava hrana in zdrava prehrana sta verjetno želji vsakega posameznika, vendar nas kaj kmalu zaustavijo misli o visokih cenah, ki jih zdravi hrani pripisujemo. A ni treba, da je tako. Če boste upoštevali spodnje nasvete, boste lahko jedli zdravo, ne da bi škodili svojemu bančnemu računu.

Jejte doma

Je že res, da lahko vsak dan obiščete specializirano restavracijo, kjer vam bodo pripravili zdrav obrok, vendar se boste ob pogledu na cenik verjetno prijeli za glavo. Zdrav zajtrk, zdravo kosilo in zdravo večerjo – vse to si lahko pripravite doma. Z ustrezno organizacijo ter načrtovanjem in pripravo obrokov nekoliko vnaprej to opravilo ne bo tako časovno zamudno, kot si morda mislite.

Zdrav zajtrk – zdrav dan

Po jutru se dan pozna in če boste zjutraj pojedli obilen, a zdrav zajtrk, boste tudi čez dan zmanjšali hrepenenje po nezdravi hrani in po prevelikih količinah hrane nasploh. Zjutraj si privoščite veliko sadja, lahko tudi v obliki smoothieja, slano ali sladko ovseno kašo ali sendvič z obilo zelenjave. Zdrav zajtrk vas bo nasitil in tako tudi na delu ne boste čutili potrebe, da med malico skočite v trgovino po nezdrav prigrizek.

Kupujte samo tisto, kar potrebujete

Kdaj ste nazadnje iz temnega kotička vašega hladilnika izbrskali polovico kisle smetane, na kateri se je že začela nabirati ogabna zelena plesen? Verjetno ne tako zelo dolgo nazaj. Zdrava hrana je draga samo, če jo kupujemo nepremišljeno – kar pa pravzaprav velja za vso hrano. Preden se odpravite v trgovino, naredite seznam živil, ki jih potrebujete. Pri tem se zanašajte na pretekle izkušnje – če vam je, na primer, od kilograma jabolk četrtina jabolk zgnila, jih tokrat kupite manj.

V trgovino ne hodite lačni

Ta nasvet je zelo tesno povezan s prejšnjim. Če pred odhodom v trgovino pojeste zdrav prigrizek, je možnosti, da boste domov prinesli goro nezdrave hrane, veliko manj. Če imate dovolj močno voljo, da se kljub kruljenju po želodcu strogo držite nakupovalnega seznama, vse pohvale. V nasprotnem primeru pred nakupovanjem pojejte jogurt ali nekaj sadja, idealno pa je, da se v trgovino odpravite, potem ko pojeste zdrav zajtrk ali zdravo kosilo, saj vam lakota zagotovo ne bo zameglila razuma in vas prisilila, da v košarico vržete nekaj, kar ni niti potrebno niti zdravo.

Kupujte sezonsko

Razumljivo je, da so jagode sredi zime dražje – za njihovo pridelavo so potrebni posebni pogoji, ki jim narava v tem letnem času ne zadostuje, v najslabšem primeru pa so te jagode uvožene iz daljnih dežel, kjer so pogoji ustrezni za njihovo rast. Oboje seveda zviša ceno teh živil. Uvoženo sadje in zelenjava pa je problematično še z enega vidika: da se na dolgi poti do nas ne pokvari, ga velikokrat oberejo, ko je še nezrelo, nato pa ga obdelajo z različnimi konzervansi, da do nas pride v najboljšem možnem stanju. Brez skrbi, zdrava hrana je na voljo tudi pozimi, le malce boste morali prilagoditi svoj jedilnik.

zdrava hrana hruške

Kupujte sveže

Naj vas ne zavedejo nalepke na pakiranjih različnih procesiranih živil. Bio ekološka paradižnikova mezga je morda res bolj zdrava izbira od klasičnega kečapa, vendar je kilogram paradižnika ravno tako zdrav in mnogo cenejši. Držite se nasveta, da naj bodo živila, ki jih kupujete, čim manj obdelana, saj je to dobro tako za vaše zdravje kot za vašo denarnico.

Kupujte lokalno

Mnogi se pritožujejo, da je zdrava hrana draga, hkrati pa v trgovini v košarico mečejo avokade iz Peruja, indijske oreščke iz iz Afrike in vrečke chia semen, uvoženih iz Mehike. Danes nas mediji z oglaševanjem prepričujejo, da zdrava hrana prihaja z drugega konca sveta, pa vendar je tudi pri nas mogoče dobiti živila, s katerimi zadovoljimo svoje dnevne potrebe po hranilnih snoveh.

En dan jedilnik prilagodite tistemu, kar imate doma

Razumljivo je, da si pripravit tisto, česar si tisti trenutek zaželite. A žal lahko s takšnim načinom prehranjevanja ustvarite tudi veliko odpadne hrane, ki je pravzaprav denar, vržen v smeti. Če sledite nasvetoma, da kupujete samo tisto, kar potrebujete, in v trgovino ne hodite lačni, vam bo verjetno konec tedna ostalo zelo malo hrane, ki je niste pojedli. Vseeno pa lahko zadnji dan v tednu namenite temu, da okusno in zdravo kosilo skuhate iz tistega, kar imate doma. Porabite polovičko kisle smetane, še preden splesni. Iz suhega kruha naredite kruhove kocke za na solato ali za v juho. Kar vam je ostalo od kosila, pojejte za večerjo ali pa kot zdrav zajtrk naslednji dan. Skratka, rešite hrano pred smetmi in s tem bo v vaši denarnici ostalo kar nekaj evrov.

Zdrava hrana se morda na prvi pogled zdi draga, a temu je tako samo zato, ker nas z vseh kanalov prepričujejo, naj kupujemo predelana živila, ki so do nas prepotovala pol sveta. Če se uprete tem prepričevanjem in se držite svežih, lokalno pridelanih živil, če ste pozorni na to, da porabite vse, kar imate, boste prav tako lahko živeli zdravo, pri tem vaša denarnica ne bo trpela.