Domača žival je del družine

Domača žival je lahko pomemben del družine. Prednosti, ki jih lahko domača žival prinese v dom so velike. Žival, ki so jo izberete za domačega ljubljenčka, bo postala del vsakdanjega življenja, ne glede katero vrsto si izberete. Vsak dan bo potrebno  žival nahraniti in za njo počistiti. Postala bo pravi član vaše družine. Vsaka žival ima svoje potrebe in zahteve za prijetno življenje.

Izbira živali ni nikoli lahka. Upoštevati morate, da niso vse živali primerne za vse prostore. Toplota prostora je tudi pomembna, saj nekatere živali lahko pri ne enakomernih temperaturah poginejo. Na primer papagaj potrebuje veliko prostora, da se lahko razmiga in leti. Papagaj ni primeren za manjša stanovanja, saj ne more večino časa preživeti v kletki. Domača žival kot je mačka ali pa pes potrebujeta manj prostora, vendar se tudi oni radi gibljejo.

domača žival oči

Pes še posebej potrebuje svež zrak in gibanje, da ostane zdrav in vesel. V primeru, da imamo psa je potrebo poskrbeti, da ima pes prostor za spanje, dovolj hrane in vode ter da ga vsak dan peljemo na sprehod, če ne lahko pride do neprijetne situacije. Pri mačkah je malo drugače, mačke so lahko veliko časa v stanovanju in lahko tudi s pomočjo treninga svoje odpadke pustijo v posebnih straniščih za mačke. Mačke niso tako aktivne kot so psi. Domača žival naj bo tista, s katero se boste najlažje ukvarjali.

Mačke večino dneva prespijo, nekatere mačke zelo rade izkazujejo lastniku svojo naklonjenost s tem, da se na njihovo roko ali nogo naslonijo. To je zelo lepo, vendar pridemo do problem z dlakami. Mačke so naravno čiste živali. Čistijo se same, vendar vseeno lahko puščajo za seboj odvečno dlako. Zato moramo redno s posebnim krtačo poskrbeti za kožuh mačke. Enako je z psi. Pes ima lahko 5 krat večjo površino kožuha kot pa mačka.

Hrano za ljubljenčke lahko kupimo v vsaki trgovini. Domača žival lahko potrebuje tudi  posebno hrano, katero lahko kupimo v  posebnih trgovinah ali pa pri osebi, od katere smo žival kupili. Nekateri lastniki lahko hrano sami pripravijo. Vendar je to bolj drago kot pa, če bi jo kupili v trgovini. Hrana je lahko poceni ali pa draga, to je vse odvisno, koliko želimo za njo plačati. Najbolje je, da kupite hrano, ki je zdrava in primerna za vašo žival.

Za žival lahko kupimo tudi igrače, s kateri mi se lahko ljubljenček brez skrbi igra. Za psa lahko kupimo posebno trdo žogo, ki se ne bo zlahka uničila. Za mačko lahko kupimo posebno drevo, po katerem lahko pleza brez skrbi, da bi se prevrnilo. V trgovinah za male živali imajo posebne postelje, katere lahko kupite za vaše ljubljenčke.