Znižajte stroške ogrevanja

Ste naveličani visokih stroškov ogrevanja? Predstavljajte si scenarij, kjer svoj dom ogrevate z obnovljivim virom energije, vaši mesečni stroški ogrevanja pa so kar do 50 % nižji kot pri običajnih ogrevalnih sistemih. V nadaljevanju boste izvedeli, kako lahko tudi sami prihranite kak evro, pri tem pa celo pomagate pri ohranjanju našega planeta.

Zadnje čase v ospredje ogrevalne sfere vse bolj prihajajo lesni peleti, saj se ljudje vse bolj zavedajo ključnih prednosti tega načina ogrevanja pred drugimi. Ogrevanje na pelete namreč združuje tako skrb za okolje kot skrb za naše denarnice. Peleti so izdelani iz lesne biomase, obnovljivega in ekološko nevtralnega vira energije, ki ga imamo v Sloveniji v izobilju. Vsak dan namreč naši gozdovi »pridelajo« še enkrat več lesa, kot ga porabimo, zato se površina naših gozdov vse bolj širi. Lahko ste torej brez skrbi, da bi zmanjkalo materiala za pelete, hkrati pa je to za slovensko gospodarstvo odlična priložnost, da oživimo domačo lesnopredelovalno industrijo in se otresemo odvisnosti od dobaviteljev nafte in zemeljskega plina. To pomeni veliko večjo stabilnost cen peletov, medtem ko ponudniki nafte in zemeljskega plina svoje cene drastično spreminjajo glede na sezono in povpraševanje, pa tudi trenutne družbene razmere v svetu. Bi pri ogrevanju res bili radi odvisni od trenutnega stanja v eni od držav Bližnjega vzhoda?

peleti rezani

Poceni ogrevanje ni le pobožna želja

Hkrati k ekonomičnosti ogrevanja na pelete pripomore tudi sam ogrevalni sistem, ki lahko uporabniku v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje ali zemeljski plin prihrani tudi do 50 % stroškov ogrevanja. Peči in kamini na pelete so namreč tehnološko tako dovršeni, da se ponašajo z nad 90-odstotnim izkoristkom, kar pomeni, da v toploto pretvorijo več kot 90 % vložene energije. Za primerjavo: običajne kurilne naprave imajo izkoristek nižji od 80 %, določeni starejši ogrevalni sistemi pa celo nižji od 50 %. Posebna prednost ogrevanja na pelete je tudi spodbuda Eko sklada, ki jo lahko dobite za vgradnjo peči na pelete. Ta znaša do 25 % stroškov celotne začetne naložbe. Podobno spodbudo sicer lahko dobite tudi za vgradnjo toplotne črpalke, vendar so tam začetni stroški neprimerljivo višji in jih tudi s pomočjo spodbude Eko sklada ne boste mogli znižati na raven peči na pelete.

Malo dela, veliko muzike

Mnogi pa pozabljajo tudi, da je ogrevanje na pelete lahko ravno tako udobno kot ogrevanje na sončne celice ali s toplotno črpalko. Gorivo (pelete) si namreč lahko zelo preprosto naročite na dom na paletah, v vrečah ali s cisterno, kurilni sistem pa nato sam s pomočjo zalogovnika črpa potrebno količino goriva, ko na termostatu zazna padec temperaturo. Tako je sam sistem ogrevanja povsem samodejen, brez kakršnega koli poseganja pa lahko deluje do 10 ali celo več dni. Vaša edina naloga je, da občasno očistite kurilno posodo, v kateri se nabirajo minimalni ostanki gorenja peletov. Seveda pa je to predvsem odvisno od same kakovosti peletov, ki jih uporabljate. Med nakupovanjem peletov morate biti zelo pozorni na njihovo kakovost. Peleti so namreč izdelani iz različnih vrst lesa z različno vsebnostjo vlage. Pri peletih kakovostnejšega razreda so ostanki pri izgorevanju res minimalni, čiščenje pa potrebno včasih šele po 10 dneh. Pri manj kakovostnih peletih je včasih čiščenje potrebno že prej kot v enem tednu, saj zaradi same vrste lesa in vsebnosti vlage peleti ne zgorijo popolnoma in brez čiščenja bi se kurilna posoda hitro zamašila, ogrevanje pa ne bi bilo več možno.

Najhitreje do najbolj ugodne cene

Pri izbiri pelet pa vam je lahko v pomoč tudi spletna stran peleti-ceneje.si, kjer najdete različne ponudnike in dobavitelje peletov iz cele Slovenije, sami pa si lahko izberete želeno stopnjo kakovosti, oddaljenost samega ponudnika (in tako prihranite pri pošiljanju oz. se odločite za brezplačen osebni prevzem) ter količino. Tako se vam ne bo nikoli več zgodilo, da boste čez noč ostali brez goriva in brez ogrevanja. Pri izbiri pa bodite, kot je bilo že rečeno, najbolj pozorni ravno na stopnjo kakovosti. Določene peči in kamini imajo namreč točno določeno zahtevano stopnjo kakovosti peletov, ki jih lahko uporabljate, zato je nujno, da se teh priporočil držite. Kot smo omenili že prej, pa kakovost peletov znatno vpliva tudi na samo delovanje in vzdrževanje peči in kaminov na pelete.

Kam z njimi?

Mnoge je strah skladiščenja, saj si predstavljajo ogromne silose, polne peletov, s katerimi lahko svoj dom ogrevamo maksimalno eno sezono. A ta predstava ne bi mogla biti dlje od resnice. Peleti so namreč večinoma pakirani v priročnih 15-kilogramskih vrečah, urejeno zloženih na palete. Dokler jih ne potrebujete, tako zavzamejo zelo malo prostora, po potrebi pa jih nato preprosto preložite v zalogovnik.

Če še vedno niste prepričani, da so peleti prava izbira za vas, si preračunajte trenutne mesečne stroške ogrevanja in stroške v primeru ogrevanja na pelete in se sami prepričajte o vseh prednostih.