Avto tepihi za čisto notranjost avtomobila

Ko se usedemo v avto, so po navadi avto tepihi med prvimi stvarmi, na katere se ozremo. Predvsem tisti, ki so nori na čistočo. Po čistoči le teh pogosto ocenjujemo, kako skrbi za avto njegov lastnik ali šofer. Avto tepihi namreč varujejo dokaj občutljivo notranjost vozila, in sicer pred vlago, prahom, blatom, kamenčki in nenazadnje travo, slamo ter vsemi mogočimi drobtinami in smetmi, ki jih v naših avtomobilih puščajo tudi naši otroci, vnuki, pravnuki. Da ne omenjamo, da so posebna zgodba domače živali kot so psi, mačke, pa tudi kakšni ptiči in kanarčki, ki se vozijo z nami. Pri slednjih trpijo tudi sedeži in ostala notranjost vozila.

Avto tepihi so lahko narejeni iz različnih materialov, in sicer iz gume in posebnega tekstila, ki je namenjen temu. Osnovni namen tepiha je torej zaščita notranjosti, zato moramo biti pri izbiri tepiha preudarni, saj je pomembno, da vemo, ali avto vozimo v glavnem po lepih, asfaltnih poteh, kjer je možnost, da prinesemo blato, ali kakšno večjo umazanijo majhna ali pa se vozimo predvsem po terenu, kjer je možnost za tako umazanijo zelo velika. Ljudje, ki živijo na podeželju in se vozijo veliko po makadamskih in tudi gozdnih cestah in poteh, imajo bistveno več možnosti za prinašanje umazanije, ki se iz tekstilnega tepiha le s težavo odstranijo. V primeru, da imamo kombiniran teren, ki je vezan na sezono, je super, da imamo na razpolago celo obe vrsti tepihov. Zakaj pa ne? Če vozite seboj rezervne tepihe za vsak slučaj, jih ob menjavi okolja ali ko se izkaže, da moramo peljati kam kakšnega res pikolovskega kolega ali  soseda, enostavno zamenjamo. Tako se rešite vse zadrege, ki bi ob tem nastala. Saj veste, bolje preprečiti kot liječiti (zdraviti).

Avto tepihi morajo biti v vsakem primeru  narejeni iz kakovostnega materiala. Popolnoma se morajo prilegati notranjosti vozila in se v nobenem primeru ne smejo premikati. V kolikor niso dobro pritrjeni s čepi na tla, se lahko premikajo po podlagi. To pa je lahko zelo nevarno, saj vam lahko preprečijo upravljanje vozila. Če se vam je že kdaj zgodilo, da se je tepih premaknil pod pedal za sklopko, zavoro ali plin, potem že veste, kako zelo nevarno je to. Zagotovo najbolj nevarno je, da se vam zatakne pod pedal za zavoro, s čimer vam prepreči, da avto ustavite ali zmanjšate hitrost, ko je to potrebno.

avto tepihi črna

Torej, preden se odpeljete na pot, zaradi varnosti vedno preverite ali so avto tepihi pritrjeni s čepi v podlago oziroma na svojem mestu.

Gumijasti avto tepihi imajo različne vzorce in oblike. Ti vam lahko olajšajo ali pa otežujejo vsakodnevno, tedensko ali mesečno čiščenje. Nekateri vzorci so bili predvsem včasih sila nepraktični, njihovo čiščenje pa neprijetno opravilo. Danes je marsikaj drugače. Narejeni so iz kakovostne gume, ki omogoča enostavno čiščenje tako z gobo, krpo, kot tudi krtačami, v kolikor je potrebno temeljitejše čiščenje. Pomagamo si lahko tudi z raznimi čistili, ki jih uporabljamo tudi sicer za čiščenje avtomobila, pa tudi tistimi za pomivanje posode. V kolikor se nam polije kaj mastnega, enostavno pošpricamo z razmaščevalcem, ki ga sicer uporabljamo v kuhinji in nesnago odstranimo. Za spiranje pene, ki pri tem nastaja lahko uporabimo samo vodo ali še lažje to naredimo z visokotlačnim čistilcem. Kar imate na razpolago in s čimer to lažje in  najhitreje opravite. Pomembno pri njih je, da se zaradi materiala, iz katerega so narejeni,  ne premikajo po podlagi, s čimer je dokaj dobro poskrbljeno za varnost.

Poleg gumijastih avto tepihov poznamo še tekstilne avto tepihe, ki so, ko so čisti, zelo mehki in prijetni na otip. Marsikateri sopotnik, ki si to lahko seveda privošči, bi si ali pa si sezuje čevlje, da začuti njihovo mehkobo. Kako tudi ne. Po celem dnevu v visokih petah in ozkih čevljih kot nalašč paše takšna mehkoba. Tekstilna podlaga, iz katere so ti tepihi narejeni, je namreč narejena iz mehke in na otip prijetne tkanine. Za mestne vožnje, kjer si le redko privoščimo kakšno pohajkovanje po blatnih tleh, so izjemno primerni. V kolikor pa na takšne tepihe prinesete kakšno konkretnejšo umazanijo, pa vam je zagarantirano nekaj slabe volje, preden boste tak tepih naredili kot nov.  Njihovo čiščenje je kar zahtevno in te informacije je najbolje, da si zagotovite pri prodajalcu, kjer ste si tepihe kupili. Vsak dober prodajalec mora razpolagati s kakšnim skrivnim napotkom, da bo zadovoljil vaša pričakovanja po čim hitrejšem čiščenju.

Razlika med temi in gumi avto tepihi je tudi v tem, da se ti brez, da so pritrjeni v tla na za to namenjene čepe, premikajo po podlagi, pri čemer je lahko ogrožena varnost pri vožnji. Zelo nerodno ali nevarno je, če se vam tepih ob nepravem času zatakne pod pedal za plin ali še huje zavoro ali sklopko.

Predlagamo vam, da se pred odhodom na pot vedno prepričate, če so na svojih mestih in tako poskrbite za svojo varnost in varnost svojih sopotnikov ter nenazadnje drugih udeležencev v prometu.

Avto tepihi se morajo prilegati vsakemu avtomobilu posebej, zato le poglejte pestro ponudbo na naši spletni strani, kjer je poskrbljeno za še tako zahtevnega kupca.