Posteljice za dojenčke naj nudijo udobje otroku in staršem

Prihod novega družinskega člana prinese veselje, radost, obenem pa marsikatero skrb. Ena izmed te je zagotovo tudi izbira posteljice za dojenčke.

Ob poplavi različnih ponudb, proizvajalcev, oblik in velikosti, je izbira vse prej kot lahka. Kako torej izbrati pravo posteljico za svojega dojenčka? Kako bomo uredili dnevno spanje? Smo več doma ali smo veliko na potovanju, morda planirate celo daljšo odsotnost od doma kmalu po otrokovem rojstvu? Vse to so vprašanja, s katerimi se srečujejo bodoče mame in očetje. Posteljice za dojenčke danes izdelujejo različni proizvajalci, tako domači kot tuji in vsaj po svoje si želijo zadovoljiti različne potrebe in želje, ki jih danes zagotovo ne manjka.

Še pred 15 leti je bila izbira na tem področju izjemno skromna. Danes pa so na voljo različni tipi posteljic: standardne kvadratne, okrogle, takšne z baldahinom, prenosne, kot tudi takšne, katerim lahko spreminjate namembnost. Seveda tudi velikost prostora, ki vam je na razpolago za posteljico odločilno vpliva na obliko in velikost. Pa tudi to ali boste začasno bivali v nekem stanovanju ali se nameravate v kratkem preseliti v novo, večje stanovanje ali celo hišo, kjer bo otrok slej kot prej imel svojo sobo.

Nekateri se izdelave posteljice za dojenčke odločijo kar sami. Seveda pa je pri tem ključnega pomena, da ustreza vsem varnostnim standardom, ki so zelo strogo predpisani. Presledek med prečkami ograje ne sme biti prevelik, saj je zelo pomembno, da se dojenček ne zatakne med prečke. Pri tem je najbolj pomembno, da se ne zatakne seveda dojenčkova glava.

posteljice za dojenčke medvedek

V prvih mesecih se dojenček najbolje počuti v manjši posteljici, ko pa mu ta postane pretesna, pa je vsekakor časa za nakup večje. Ko kupimo večjo posteljo, je zelo praktično, če se odločimo za tako, ki ima nastavljivo dno po višini, ki ga lahko spuščamo glede na starost dojenčka in njegove gibalne sposobnosti. Pri tem pa moramo biti pozorni tudi na hrbtenico mamice ali očeta, ki pri dviganju in spuščanju otroka seveda primerno trpi.

Ležišče mora biti čvrsto in ravno in se pri tem otrok ne sme pogrezati v podlago, ko ga odložimo. Nekateri otroci spijo zelo nemirno in se po postelji veliko premikajo, zato je sploh na začetku zelo pomembno, da je ob ograjci mehka podlaga, ki otroka varuje.

Pri dnevnem počitku, ki ga je pri dojenčkih veliko, je pomembno, da otrok spi v mirnem okolju, kjer ga nič ne moti. Spanje v vozičkih z ravnim dnom, ko se odpravimo na sprehod je primerno, medtem, ko spanje v lupinicah ne, saj to slabo vpliva na držo in gibalni razvoj. Seveda so pri tem obremenjena tudi pljuča, saj je otrokovo gibanje v tesni lupinici ovirano in je primerno za res kratek čas, ko nimamo druge izbire.

Današnji starši imajo zaradi obilice ponudbe in proizvajalcev možnost različne izbire, poleg praktičnosti pa odločilno vlogo igra tudi cena.

Novorojenček se bolje počuti, mirneje spi, lepše je, če se počuti ljubljen in je v bližini staršev.

Dojenček, ki je miren, spočit, čuti mamo v bližini in se jo celo dotika, se bo dokazano bolje dojil, bolj se bo povezal z mamo, kar jima bo prav prišlo tudi kasneje. Novopečene mamice, pa si običajno želijo imeti svojega dojenčka v bližini, da se ga prav tako lahko dotikajo. Nenazadnje pa, ko se ponoči zbudi, je najbolje, da sta čim bolj skupaj, da vam ni potrebno niti Vstajati. Nekateri starši to situacijo rešujejo tako, da dajo dojenčka na sredino in na koncu se naspi verjetno edino dojenček, starša sta pa iz dneva v dan bolj utrujena. Posledično je nočno vstajanje vsak dan večja muka.

Proizvajalci so si domislili nove rešitve.

V ponudbo prihajajo obposteljne posteljice za dojenčke, ki so, zaradi zahtevnih standardov izdelave, ki upoštevajo vse, da je vaš malček varen, spi v najvišjem udobju, obenem pa je zaradi namestitve na vašo posteljo, omogočen najboljši stik z mamo, višjega cenovnega ranga.

Obposteljne posteljice za dojenčke predstavljajo novost in na trgu še ni prav dosti ponudbe, dajejo  pa otroku in mamici občutek bližine, topline, varnosti ter zanesljivosti. Proizvajalci si zaradi majhne ponudbe privoščijo višjo ceno, kar pa lahko elegantno rešimo na drugačen način. Z najemom posteljice za dojenčke. Zavedamo se namreč, da je maksimalen rok za uporabo takšne posteljice samo 6 mesecev in zato se večina staršev ne bi odločila za nakup. Dodana vrednost takšne posteljice, ki omogoča sproščen spanec tako mami, očetu in otroku, pa je tolikšna, da bi jo bilo škoda ne izkoristiti.

Poleg posteljic za dojenčke, smo se odločili za izposojo tudi druge opreme, ki jo potrebujejo starši za prijetno nego in skrbnovorojenčka. Tako lahko najdete tehtnice za novorojenčke, pa različne prsne črpalke in druge pripomočke za dojenje. Nudimo vam tudi možnost izposoje elektronskih varušk. Našo pestro ponudbo si oglejte na naši spletni strani. Veseli bomo tudi vaših mnenj, izkušenj in nenazadnje kritik in predlogov, saj si želimo maksimalno pomagati malim otročkom in njihovim staršem, da bo njihovo sobivanje čimbolj prijetno in čim manj stresno.