Kateri so zgodnji znaki nosečnosti in kako jih prepoznati

Ste morda noseči? Zgodnji znaki nosečnosti so tisti, po katerih lahko začnete razmišljati o obisku ginekologa ali nakupu nosečniškega testa. Pri vseh ženskah se ne pojavijo vsi znaki, vendar po navadi je prisotnih vsaj nekaj.

 • Splošna utrujenost – če ste utrujeni, potrebujete počitek prej, kot po navadi je to lahko prvi nosečniški V nosečnosti je potrebno več spanca in počitka, saj mora vaše telo poskrbeti za dva. Utrujenost je zelo zgodnji znak, saj se ponavadi pojavi že v prvem tednu nosečnosti, zato ga zagotovo lahko prištejemo k zelo pogostim znakom.
 • Slabost in bruhanje – tudi zelo pogosto med prvimi znaki nosečnosti. Pojavi se nekje od prvega pa tja do sedmega tedna nosečnosti, vendar je to obdobje zelo različno pri različnih ženskah. Nekatere slabosti sploh ne občutijo, medtem, ko je drugim slabo celo obdobje. Vsekakor pa se slabost pojavi v začetni fazi, zlasti jutranja slabost, ki pa je lahko zelo neprijetna. Če ste opazili, da vam je neka hrana začela kar naenkrat smrdeti, v vas zbujati slabost, je to zelo jasen znak. Za slabost je kriv progesteron, ki v telesu povzroča mehčanje mišic maternice, mehča pa tudi želodčne mišice, zato je hrano težko obdržati v želodcu in posledica tega je bruhanje. Znaki nosečnosti znajo vsekakor biti neprijetni in slabost ter bruhanje sta zagotovo ena izmed njih. Morda pa ste srečnica, ki slabosti ne bo občutila in je potrebno biti pozoren še na ostale simptome.
 • Povečane in boleče prsi – v času mesečnega perila so prsi lahko nekoliko boleče, vendar to ni nič v primerjavi z občutjem v nosečnosti. Prsne areole potemnijo, povečajo se žleze okoli bradavic. Ta simptom bi lahko uvrstili med zelo zgodnji, saj se lahko pojavi že par dni po spočetju, občutek pa je zelo intenziven.
 • Izostanek mesečnega perila – znaki nosečnosti so zelo raznoliki, ta znak pa je skoraj zagotovo pokazatelj, da se je v vašem telesu naselilo drobceno bitje, ki bo kaj kmalu zraslo. Razen v primerih hormonskih motenj ali drugih bolezni, ko mesečno perilo ni redno, je to zagotovo tehten znak nosečnosti.

zgodnji znaki nosečnosti dve

 

 • Pogostejše uriniranje – zaradi procesov, ki se dogajajo v vašem telesu, zaradi oblikovanja in rasti zarodka se mora vaše telo očistiti strupov in mati narava je za to odlično poskrbela tako, da greste zelo pogosto na uriniranje. Znak, ki bi ga lahko uvrstili med manj nadležne.
 • Napihnjenost – že v prvih dveh tednih se maternica poveča, celo telo se pripravlja na novo stanje, znaki nosečnosti so poleg napihnjenosti tudi krči v trebuhu, rahlo zbadanje, povečajo se lahko tudi žile na trebuhu.
 • Prebavne spremembe – lahko se vam pojavi neustavljiva želja po določeni vrsti hrane, velika lakota, zgaga, zaprtje ali odpor do določene hrane. Kar naenkrat vam telo začne intenzivno zahtevati tisto, kar mu primanjkuje, zato so že vaše babice znale povedati, da je nosečnicam treba izpolniti vsako želo po hrani, ker to kaže na pomanjkanje nečesa v telesu. Nečesa, kar potrebuje za izgradnjo novega bitja. Ne čudite se preveč, če si boste kar naenkrat zaželele solato in torto. Tudi nenavadne kombinacije hrane so pogosti znaki nosečnosti.
 • Hitre spremembe razpoloženja – v enem trenutku ste lahko mirne in zadovoljne, že v drugem pa vam začnejo po licih teči solze v potokih. Še predno bo vašemu partnerju ali nekomu drugemu ob vas jasno, zakaj gre, se boste že lahko smejali in življenje bo spet postalo lepo. Brez panike, to je posledica hormonskih sprememb, ki se dogajajo v vašem telesu.
 • Manjša krvavitev in krči – ob ugnezditvi zarodka v steno maternice lahko pride do manjših krvavitev in krčev, kar pa se ponavadi zgodi nekje od 5 do 10 dni po spočetju.
 • Glavobol – če običajno nimate hujših glavobolov, se le ti tudi znajdejo med znaki nosečnosti. Nivo sladkorja v krvi v zgodnji nosečnosti pade in to je razlog glavobolov. Seveda pa je tudi ta znak lahko odsoten, saj se pojavi le pri določenem odstotku žensk.
 • Povišana telesna temperatura – v zgodnji nosečnosti se telesna temperatura poviša, in če je povišana še po dvajsetih dneh po ovulaciji, je zelo velika možnost nosečnosti.

To so  najpogostejši znaki nosečnosti, ki se pojavijo že zelo zgodaj, nekateri od njih celo v parih dneh po spočetju, zato so lahko razmeroma zanesljiv pokazatelj, da se v telesu nekaj dogaja. Če se sprašujete, če ste morda noseči in imate določene znake, ki so značilni za nosečnost, nikar ne čakajte. V lekarnah in specializiranih trgovinah lahko kupite nosečniški test, ki je hiter in zanesljiv ter se naročite na pregled k ginekologu. Na prvi pregled vas bodo naročili okvirno v desetem tednu nosečnosti, vendar zakaj bi živeli v negotovosti tako dolgo, ko rezultat lahko vidite praktično takoj. Vsi ti znaki vam lahko pomagajo pri ugotovitvi, dokončno potrditev pa vam bo dal vaš izbran ginekolog, oziroma test nosečnosti. Nosečnost pa ni samo kup neprijetnih znakov, ki smo jih opisali, ampak čudovito obdobje, v katerem lahko neizmerno uživate!