Pralno sušilni stroji, nuja ali modna muha?

Kombinirani pralno sušilni stroji so lahko elegantna rešitev predvsem v manjših stanovanjih, ko pomanjkanje prostora ne omogoča nakupa dveh ločenih strojev.

V preteklosti je bilo narejenih kar nekaj analiz in primerjav tako kombiniranih kot tudi ločenih strojev. Če spremljamo različne forume in debate, so mnenja uporabnikov zelo različna, največkrat pa se razlikujejo od proizvajalca do tehničnih karakteristik samega stroja. Razlike je zaznati tudi, če pogledamo komentarje izpred 10 let ali danes. Tehnologija se je pri posameznih proizvajalcih precej spremenila. Nekateri, ki so včasih imeli veliko zaupanje, pa tudi zelo dobra mnenja, so v tehnologiji zaspali in danes je slika lahko precej drugačna. Marsikateri, ki je v preteklosti slovel kot slab proizvajalec, saj se je stroj bodisi kvaril bodisi ni dobro opral ali posušil perila, pa so veliko vložili v napredek tehnologije, danes beležijo lepe pohvale, pozitivne ocene, s čimer so bistveno povečali tudi proizvodnjo in uspešno zadovoljujejo vse bolj zahtevnega potrošnika.

Kombinirani pralno sušilni stroji imajo kljub napredku tehnologije slabše teste in analize kot, če se odločite za nakup dveh samostojnih aparatov.

Pranje in sušenje v primeru kombiniranega aparata poteka zaporedoma, zato traja dalj časa. Zelo pogosto se zgodi, da tudi ne morete posušiti opranega perila v celoti, saj pralno sušilni stroji tega ne omogočajo.  Oprano perilo je potrebno pogosto sušiti v dveh rundah.  Iz tega razloga je poraba elektrike večja kot pri samostojnih strojih, v primeru, da stroj za sušenje tudi porablja vodo, pa je povečana tudi poraba vode. Največkrat uporabniki tudi niso najbolj zadovoljni s posušenim perilom, saj je lahko bolj zmečkano, zaradi česar je potrebno likanje, ki največkrat pri dobrih in samostojnih sušilnih strojih ni potrebno.  Se pravi še dodatna poraba elektrike in časa.

pralni stroj kombiniran

Pred nakupom je potrebno tudi vedeti, kakšne vrste perilo boste sušili in kako pogosto. Boste sušenje kombinirali s sušenjem na zraku ali v prostoru? Možnosti tistih, ki živijo v hišah ali večjih stanovanjih je veliko, sploh če imate na razpolago kakšen balkon ali pokrito teraso. Marsikatera gospodinja, ki je slišala od kakšne kolegice o sušenje perila v sušilnem stroju, si ga je želela kot mali otrok dokler ne dobi svoje igrače. Ker se na stroje ne spozna in se ni dobro pozanimala o samem stroju, ki ga je hvalila njena kolegica, ali pa so njene finančne sposobnosti bistveno slabše od druge in se je odločila za nakup cenejšega aparata. Seveda je bilo razočaranje veliko. Računa za elektriko in vodo sta porasla, za nameček pa je imela še zmečkano perilo. Seveda sta ob naslednji kavi ugotovili, da imata dva popolnoma drugačna stroja in posledično tudi tako različne rezultate.

Ni vse samo v želji po mehkem in dišečem perilu, pri katerem ne potrebujemo mehčalca, pač pa je potrebno biti pred nakupom pozoren tudi na ostale faktorje.

Res da vsi testi in analize kažejo, da je bistveno bolj pametno  in smiselno kupiti dva ločena stroja,  pa vendar ni vedno, predvsem zaradi prostorske stiske, takšen nakup.

Če pogledamo s cenovnega vidika je nakup dveh ločenih strojev lahko dražji, a ker se taki stroji načeloma kupujejo za daljše časovno obdobje, vsaj pet do deset let, se splača investirati nekoliko več, da smo zadovoljni čim dlje časa. Če nakup dveh ločenih strojev ni možen, pa se dobro pozanimajte, kateri kombinirani pralno sušilni stroji so res dobri in ne beležijo negativnih mnenj uporabnikov. Ni vse v karakteristikah proizvajalca. Danes vam internet in socialna omrežja omogočajo hitro pridobitev mnenj, katera lahko pred nakupom upoštevate.  Dejstvo je, da v kolikor nimate druge možnosti za sušenje perila kot v sušilnem stroju, prostora za postavitev obeh pa nimate, investirajte v nakup pralno sušilnega stroja nekoliko več denarja, da vam bo dobro služil, ne bo imel prevelike porabe električne energije ter vode. Saj predobro vemo, kaj lahko sledi, če se ceni teh dveh stvari nenormalno povišata. Razočaranje bo veliko in iskali boste druge alternative za sušenje perila. Ko se enkrat navadite na mehkobo in dišeče perilo, ki ga pričarajo pralno sušilni stroji, se boste le s težkim srcem temu udobju odpovedali.

Na izbiro imate kondenzacijski sušilnik ali sušilnik s toplotno črpalko. Prvi je bistveno boljši in posledično dražji.

V kolikor boste sušili perilo samo v primeru slabega vremena in pozimi ter njegova uporaba ne bo bistveno vplivala na račun za elektriko in vodo, si lahko privoščite nekoliko slabši stroj. Vendar naj vas ne zavede. Zgodi se lahko, da boste imeli eno leto izjemno lepo leto s povprečnimi padavinami in mrzlo zimo s sončnim vremenom, ki vam bo omogočala sušenje perila veliko zunaj, spet drugič pa bo sledilo leto, ko ga boste morali imeti priključenega celo leto, če ne boste redno spremljali vremenske napovedi in koristili sončnega vremena.

Zaradi  glasnosti ga tudi marsikdo noče uporabljati ponoči, ko je cenejša elektrika, saj preprečuje dobro in kvalitetno spanje ter ga lahko koristi samo čez dan. Spet drugi pa si lahko privoščite, da ga boste uporabljali samo čez vikend in praznike in tako nekoliko privarčevali pri stroških.

Kakorkoli, različni kombinirani pralno sušilni stroji so  na razpolago tudi v naši spletni trgovini, kjer najdete tudi drugo zanimivo ponudbo.